fbpx

Nar - recepti i savjeti

Dragocjeni voćni dragulj sposoban je za potpunu transformaciju. U zimskim mjesecima može zamijeniti svježe cijeđene agrume.

Paziti moramo le, da granatno jabolko ožemamo na roke, saj električni ožemalniki običajno zmeljejo tudi membrano. Zrna si lahko v usta stresemo za malico, kot se za sadje spodobi, lahko z granatnim jabolkom popestrimo različne sladice, ga uporabimo v marinadah ali se pridružimo ostalim vrhunskim kuharjem, ki so odkrili čare rdečih zrn, in granatno jabolko dodamo različnim prefinjenim jedem.

Pomegranate
Pomegranate

Ko pripravljamo predjedi, lahko s sokom granatnega jabolka premažemo pikantne piščančje perutničke, obogatimo okus omake guacamole ali z zrni napolnimo čilije. Granatno jabolko doda žlahtnost prav vsaki solati, še posebej dobro se ujema s tistimi, ki vsebujejo agrume, mlade grahove stroke, kumare ali lešnike. Ko pride do glavnih jedi, lahko z granatnim jabolkom pričaramo pravo pravljico. Zrna lahko dodamo pečenemu lososu, z njihovim sokom v kombinaciji z medom mariniramo perutnino ali pa z njimi polnimo mesne rulade. Poleg okusa granatno jabolko jedem doda tudi barvo.

»Navodila za uporabo«
Prva napaka, ki jo lahko naredimo pri “spoznavanju” z granatnim jabolkom je, da se ga “lotimo” brez občutka. Sadež lahko elegantno odpremo v treh potezah, v nasprotnem primeru bo sladki sok iz pokajočih zrn rdeče zaznamoval okolico. Granatno jabolko pravilno pripravimo tako, da najprej odrežemo zgornji del sadeža, nato plod narežemo na enake dele. Položimo ga v skledo s čisto vodo in ga tam z rokami nežno razlomimo na kose, s prsti narahlo odstranimo zrna od olupka in notranje membrane. Odpadke odstranimo iz vode in na koncu vodo odlijemo. V posodici nam bodo ostala le še čista zrna. Če želimo samo sok, lahko položimo sadež v plastično vrečko in ga z dlanjo povaljamo po trdi površini, da se zrna znotraj ploda zdrobijo. V razpoko, ki nastane v lupini, vtaknemo slamico in svež sok je na voljo.

Zdravi sadni dragulj
Granatno jabolko vsebuje veliko vitaminov C in B2, kalija, fosforja, pripisujejo pa mu tudi mnoge zdravilne učinke. Med drugim naj bi pomagalo preprečevati krvavenje iz nosu. Pomembno je, da znamo izbrati pravi sadež: izberemo takšnega s tanko, čvrsto kožo brez razpok in temne barve. Hranimo ga lahko na sobni temperaturi ali v hladilniku, poskrbimo le, da ni na neposredni sončni svetlobi. Zrna lahko tudi zamrznemo. Prava sezona granatnega jabolka traja od septembra do januarja. In za konec še večna dilema: ali naj drobne koščice, ki se skrivajo v zrnih granatnega jabolka, pogoltnemo ali izpljunimo? Načeloma je to odvisno od osebnega okusa, nikakor pa ne velja za nespodobno, če nam med obrokom med zobmi malce “zahrusta”.

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.