fbpx

Granatno jabolko – recepti in nasveti

Dragoceni sadni dragulj je sposoben popolne preobrazbe. V zimskih mesecih lahko nadomesti sveže stisnjene agrume.

Paziti moramo le, da granatno jabolko ožemamo na roke, saj električni ožemalniki običajno zmeljejo tudi membrano. Zrna si lahko v usta stresemo za malico, kot se za sadje spodobi, lahko z granatnim jabolkom popestrimo različne sladice, ga uporabimo v marinadah ali se pridružimo ostalim vrhunskim kuharjem, ki so odkrili čare rdečih zrn, in granatno jabolko dodamo različnim prefinjenim jedem.

Pomegranate
Pomegranate

Ko pripravljamo predjedi, lahko s sokom granatnega jabolka premažemo pikantne piščančje perutničke, obogatimo okus omake guacamole ali z zrni napolnimo čilije. Granatno jabolko doda žlahtnost prav vsaki solati, še posebej dobro se ujema s tistimi, ki vsebujejo agrume, mlade grahove stroke, kumare ali lešnike. Ko pride do glavnih jedi, lahko z granatnim jabolkom pričaramo pravo pravljico. Zrna lahko dodamo pečenemu lososu, z njihovim sokom v kombinaciji z medom mariniramo perutnino ali pa z njimi polnimo mesne rulade. Poleg okusa granatno jabolko jedem doda tudi barvo.

»Navodila za uporabo«
Prva napaka, ki jo lahko naredimo pri “spoznavanju” z granatnim jabolkom je, da se ga “lotimo” brez občutka. Sadež lahko elegantno odpremo v treh potezah, v nasprotnem primeru bo sladki sok iz pokajočih zrn rdeče zaznamoval okolico. Granatno jabolko pravilno pripravimo tako, da najprej odrežemo zgornji del sadeža, nato plod narežemo na enake dele. Položimo ga v skledo s čisto vodo in ga tam z rokami nežno razlomimo na kose, s prsti narahlo odstranimo zrna od olupka in notranje membrane. Odpadke odstranimo iz vode in na koncu vodo odlijemo. V posodici nam bodo ostala le še čista zrna. Če želimo samo sok, lahko položimo sadež v plastično vrečko in ga z dlanjo povaljamo po trdi površini, da se zrna znotraj ploda zdrobijo. V razpoko, ki nastane v lupini, vtaknemo slamico in svež sok je na voljo.

Zdravi sadni dragulj
Granatno jabolko vsebuje veliko vitaminov C in B2, kalija, fosforja, pripisujejo pa mu tudi mnoge zdravilne učinke. Med drugim naj bi pomagalo preprečevati krvavenje iz nosu. Pomembno je, da znamo izbrati pravi sadež: izberemo takšnega s tanko, čvrsto kožo brez razpok in temne barve. Hranimo ga lahko na sobni temperaturi ali v hladilniku, poskrbimo le, da ni na neposredni sončni svetlobi. Zrna lahko tudi zamrznemo. Prava sezona granatnega jabolka traja od septembra do januarja. In za konec še večna dilema: ali naj drobne koščice, ki se skrivajo v zrnih granatnega jabolka, pogoltnemo ali izpljunimo? Načeloma je to odvisno od osebnega okusa, nikakor pa ne velja za nespodobno, če nam med obrokom med zobmi malce “zahrusta”.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!