Šparoge su prava proljetna poslastica, a poznate su i po brojnim pozitivnim svojstvima. A kako zaista ne bi smjele nedostajati na vašem jelovniku, pripremili smo vam 4 recepta sa šparogama koje morate znati. Priprema je jednostavna, a rezultat super ukusan. Evo recepata sa šparogama za proljetne dane.
Pred vami so 4 recepti sa šparogama, ki jih boste v prihajajočih dneh z veseljem pripravili.
Recept za sirovo pito s šparglji
Sastojci:
- 250 g odmrznutog lisnatog tijesta
- 1 jaje
- 2 žlice maslinovog ulja
- 100 g ricotte
- 100 g kiselog vrhnja
- žlica nasjeckanog peršina
- žlicu nasjeckanog vlasca
- šalica ribanog parmezana
- sol
- papar
- 400 g šparoga
Priprema
Pečico predhodno segrejemo na 190 stopinj. Listnato testo razvaljamo na pomokanem pultu in oblikujemo pravokotnik. Robove testa zavihamo navznoter, da dobimo rob. Testo položimo na namaščen pekač in ga na več mestih prebodemo z vilicami. V skledi razžvrkljamo jajce in z njim premažemo testo. Pladenj položimo v pečico in počakamo, da se testo zlato rumeno zapeče. Med pečenjem pripravimo nadev. Šparglje očistimo, odstranimo olesenele dele in narežemo na rezine. V skledi zmešamo rikoto, kislo smetano, peteršilj, drobnjak, parmezan, sol in poper. Pečeno testo vzamemo iz pečice in ga premažemo z nadevom. Po nadevu enakomerno razporedimo šparglje in jih premažemo z oljem, ki ga lahko zmešamo z nekaj vode. Pekač položimo nazaj v pečico in pečemo še približno 10 minut.
Recept za lagani omlet sa šparogama
Sastojci
- 6 jaja
- 400 g svježih šparoga
- maslac
- sol
- papar
- peršin ili vlasac
Priprema
Šparglje narežemo na manjše kolobarje. V ponvi stopimo nekaj masla in nato vanjo stresemo šparglje. Te posolimo, premešamo in dušimo, dokler se malenkost ne zmehčajo. Medtem v posodi razžvrkljamo jajca, sol, poper in peteršilj oziroma drobnjak. Mešanico prilijemo k špargljem, pokrijemo s pokrovko in pečemo, dokler jajca ne zakrknejo v omleto. Zapečeno omleto s šparglji posujemo s svežimi zelišči, prepognemo in postrežemo.
Recept za losos z dišečimi šparglji in mladim pečenim krompirčkom
Sastojci
- 1 kg mladog krumpira
- 5 žlica maslinovog ulja
- 15 svježih šparoga
- 4 fileta lososa
- 1 žličica soli
- ½ žličice svježe mljevenog papra
- 3 žlice soka od limuna
Priprema
Mladi krompir skrbno operemo pod tekočo vodo in razrežemo na debelejše kolobarje. Stresemo ga v posodo za peko, začinimo s soljo in prelijemo z dvema žlicama olivnega olja. Dobro premešamo in pečemo v ogreti pečici 20 minut. Medtem ko se krompir peče, pripravimo šparglje in lososove fileje. Špargljem odrežemo olesenele dele, ribje fileje operemo in temeljito osušimo s papirnatimi brisačami. Po 20 minutah peke pekač s krompirjem vzamemo iz pečice in dodamo šparglje. Pekač še za 15 minut potisnemo v ogreto pečico. Lososove fileje začinimo s poprom in soljo. Pekač ponovno vzamemo iz pečice in zelenjavo s pomočjo lopatke nežno premešamo. V pekač zložimo lososove fileje, ki jih nato začinimo z malo limoninega soka. Sestavine v pekaču prelijemo s preostalim olivnim oljem. Pekač še za 10 minut potisnemo v ogreto pečico, da se lososovi fileji lepo spečejo.
Recept za kremno špargljevo juho
Sastojci
- 120 g svežih špargljev
- 100 g kiselog vrhnja
- 2 luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlički masla
- timijan
- sol
- papar
- Parmezan
- 800 ml juhe od povrća
- sok od limuna
Priprema
Šparglje operemo in narežemo na 1 centimeter dolge kose, čebulo in česen pa sesekljamo. Prepražimo ju v loncu na stopljenem maslu. Dodamo sol, poper, timijan in beluše ter dolijemo zelenjavno juho. Kuhamo okoli pol ure in po tem juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Za konec dodamo kislo smetano, limonin sok, (po okusu) sol in poper ter sveže iztisnjen limonin sok. Premešamo in postrežemo. Pa dober tek!