fbpx

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi: Hyundaijev taksi brez voznika

Prihodnost je tu! Avtomobili bodo vozili sami!

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi, Foto: hyundai.news

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi je Hyundaijeva napoved prihodnost, v kateri predvidevajo, da vas bo že v letu 2023 ʺpobralʺ taksi, ki ne bo imel voznika.

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi bo opremljen z avtonomnimi sistemi četrte stopnje, s tem pa poskrbel, da bo klasična vožnje s taksijem postala preteklost. Odnovan je na električnem SUV-ju Ioniq 5, ki bo kmalu zapeljal tudi na naše ceste. V projektu Motional sta se združila Hyundai, ki je poskrbel za finančno plat projekta in podjetje Aptiv, ki je prispevalo programsko podporo in svoje izkušnje, pridobljene pri upravljanju flote avtonomnih taksijev v Las Vegasu. Le ti se vozijo avtonomno, a imajo kljub vsemu še vedno voznika za volanom, da nadzoruje delovanje sistem in posreduje, ko je le to potrebno. Robotaxi bo tako nekakšna nadgradnja omenjenega projekta, poklic klasičnega ʺtaksistaʺ pa bo tako kaj kmalu postal preteklost.

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi, Foto: hyundai.news

Robotaxi bo opremljen z več kot 30 senzorji, ki bodo kombinacija kamer, radarjev in lidarjev. S tem bo zagotovljen 360˚ pregled na okolico avtomobila v obliki visoko resolucijskih slik in ultra dolge detekcije predmetov. S pomočjo moderne tehnologije bo tako zagotovljeno avtonomno in predvsem varno premikanje v vsakdanjem okolju. Hyundai Robotaxi bo opremljen z naprednim računalniškim sistemom, ki se bo samodejno sposoben naučiti novih stvari. Program so osnovali na ogromni količini podatkov, ki so jih zbirali v realnem svetu, v realnih okoliščinah in tako dosegli, da se bo lahko Robotaxi varno prebil skozi zahtevne in kompleksne situacije v prometu.

Dodatne Informacije

hyundai.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!