7 preprostih načinov, kako lahko počitek vključite v svojo dnevno rutino

Postavi sebe na prvo mesto! Ko potrebuješ si vzemi odmor!

Foto: Sinitta Leunen / Unsplash

Kdaj ste si nazadnje vzeli odmor? To, da ste za telefonom ali televizijskim zaslonom, ne šteje. Kdaj ste odložili in izkopili vse naprave ter se osredotočili nase? Preden doživite izgorelost, se naučite, kako si rečete stop in si vzamete čas zase.

V teh časih je vsakdan nenadoma postal bolj agresiven in intenziven kot kdaj koli prej, vsem se nekam mudi. To lahko vodi v duševno izgorelost, zato je skrajni čas, da poskrbimo zase.

Zakaj je odmor tako pomemben?

Znanost pravi, da je krajši odmor bolj koristen, kot si mislimo. Počitek je tisto, kar pomaga možganom, da se naučimo novih stvari. Pri tem ima počitek v budnem stanju enako pomembno vlogo kakor počitek, ko spite. To je obdobje, v katerem naši možgani obdelujejo vse prejete informacije.

Odmori obnavljajo našo motivacijo in osredotočenost, izboljšujejo duševno in telesno zdravje, produktivnost in ustvarjalnost. Odmor bi moral biti naša prioriteta.

Tukaj je 7 preprostih načinov, kako lahko odmor vključite v dnevno rutino.

1. Komunicirajte

Povejte svojim prijateljem, kdaj počivate, da bodo vedeli, kdaj ne boste dosegljivi. Ugasnite telefon, zaklenite vrata. Na takšen način boste lahko odmor vpeljali v svojo rutino.

2. Postavite meje

Vprašajte se, ali počnete nekaj, ker si res želite ali ker morate. Določite prednostne naloge, zavrzite manj pomembne in se naučite reči ne. Ker če ne cenite sebe in svojega časa, vas tudi drugi ne bodo spoštovali.

Brez slabe vesti zadremajte! Foto: Sinitta Leunen / Unsplash

3. Vadite Nixen

Nixen, je nizozemski koncept, ki pomeni “ne delaj nič”. Vključuje vse vrste “brezciljnih” dejavnosti, na primer gledanje skozi okno, poslušanje glasbe. Čez dan izklopite možgane in misli za 5 do 10 minut in se prepustite miru, tišini in trenutku.

4. Pojdite ven

Preživljanje časa na svežem zraku je dobro za duševno in telesno zdravje. Sprehodite se 10-15 minut, nekajkrat dnevno, ob različnih urah dneva. Izklopite telefon.

5. Dremanje

Čez dan poskusite zadremati okoli 20 minut, da se spočijete in na neki način oživite. Študije kažejo, da le to pomaga pri regeneraciji telesa in duha ter povečuje energijo in razpoloženje.

6. Naredite nekaj, v čemer uživate

Motivirajte se za odmor, tako da vnaprej načrtujete, kaj želite početi. Povabite prijatelje, preberite knjigo, pripravite, karkoli, to naj bo tisto, v čemer uživate! In edina nujna obveznost v dnevu.

7. Klepet

Če ste si blizu z ljudmi, s katerimi delate, občasno poklepetajte z njimi. Ti “mini odmori” bodo preusmerili vašo pozornost na povsem novo, sproščujočo temo. Zaradi tega se boste počutili bolje, bolj spočiti in polni energije za nadaljnje delo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!