IKEA je naredila manjšo trajnostno hiško s 17 kvadrati, ki je videti fantastično!

Zadnjič posodobljeno: :

"Mikro hiške" oziroma t.i. "tiny living" v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljen način življenja. Mnogi si želijo pobegniti iz mesta in živeti v sožitju z naravo, majhne montažne (in pogosto premične) hiške pa jim omogočajo, da živijo bolj svobodno in skromno, hkrati pa imajo na nekaj kvadratnih metrih vse, kar rabijo za življenje.

Kaj je posebnega pri tem načinu življenja? Bistvo je v organiziranosti in skromnosti. Na tej površini lahko namreč z dobro organizacijo in kreativnimi rešitvami dobite vse, kar rabite za življenje. V tem malem prostoru so kopalnica, kuhinja, dnevna soba, spalnica in številne od teh hiš imajo čudovite terase za sprostitev in uživanje v razgledu. Prednost takšnih domov je, da so finančno veliko ugodnejši in lažji za uporabo, enostavni za vzdrževanje in ni vam ni treba zapravljati ur in ur, da bi si uredili svoj življenjski prostor.

IKEA Tiny Home Project

Trendu gradnje majhnih hiš se je pridružila tudi IKEA, ki je v sodelovanju s podjetji Vox Creative, American RV in Escape zasnovala svojo prvo majhno hišo z okolju prijaznimi lastnostmi. Escape, ki že 25 let načrtuje in gradi majhne hiše, je zgradil 17 kvadratnih metrov veliko prikolico, ki je prilagojena različica njihovega modela Vista Boho XL, IKEA pa je notranjost s pohištvom opremila z mislijo na trajnost.

Hiša ima sončne kolektorje, ki skrbijo za ogrevanje in toplo vodo ter kompostno stranišče. Prostor je bil zasnovan kot Ikein izložbeni dom, uporabljeni pa so bili obnovljivi, večnamenski in reciklirani materiali. Notranjost je opremljena s pohištvom IKEA v nevtralnih tonih, s paleto bele in črne ter veliko svetlega lesa.

IKEA Tiny Home Project

Kuhinjske omare so narejene iz recikliranih plastenk, zložljiva miza pa deluje kot delovni prostor in jedilna miza z vgrajenim odlagalnim prostorom. Na voljo so tudi delovna plošča iz masivnega lesa in furnirja, prenosna indukcijska plošča, umivalnik, ki varčuje z vodo …

Cilj je bil ustvariti prostor, ki je sodoben, trajnosten in cenovno dostopen ter dokazati, da lahko na zelo malo kvadratih živimo bolj trajnostno. Hiška je bila zgrajena marca lani, IKEA pa jo je nameravala odpeljati na ogled v ZDA, da bodo ljudje imeli priložnost pokukati vanjo. Pandemija jim je prekrižala načrte, zato so zdaj začeli z virtualnimi ogledi hiše, kjer boste lahko izvedeli vse o rešitvah za varčevanje prostora, elektriki, napravah, pa tudi nasvete, kako narediti svoje domove, naj bodo majhni ali veliki, okolju prijaznejše!

Dodatne Informacije

ikea-minisite.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Brazilian Edelweiss: rastlina z žametnimi listi, ki si jo boste takoj zaželeli v svojem stanovanju