fbpx

Ikea: pohištvo za brezžično polnjenje pametnih telefonov

Ikea - pohištvo kot brezžične polnilne postaje.

Ikea 15. aprila 2015 v verigo svojih prodajaln po Evropi in Ameriki pošilja linijo pohištva, ki ob svojih standardnih nalogah omogoča še brezžično polnjenje pametnih telefonov. Sem sodijo samostoječe in namizne svetilke, nočne omarice ter mizice, vse s sposobnostjo ''telepatskega'' polnjenja mobilnih naprav. In če se vam zdi nabor dokaj boren, naj vas opozorimo, da prihajajo tudi posebni podstavki, ki kateri koli kos pohištva spremenijo v napajališče.

Tudi švedski proizvajalec pohištva Ikea se je vkrcala na vlak sodobne tehnologije in med svoje izdelke zasejala pridevnik ”pameten”. Nekatero njihovo pohištvo je namreč razvilo sposobnost brezžičnega polnjenja pametnih telefonov, saj se je opremilo z razširjenim standardom Qi, ki mu je mobilna tehnologija najbolj naklonjena, saj jo ima kot del standardne opreme vgrajenih vse več pametnih telefonov. Takega ima LG G3, Nexus 6 in zadnji Samsungov parček iz družine Galaxy, S6 in S6 Edge.

Nekatero Ikeino pohištvo ima zdaj tudi vlogo brezžične polnilne postaje.
Nekatero Ikeino pohištvo ima zdaj tudi vlogo brezžične polnilne postaje.

Sicer pa je mogoče s tem opremiti tudi druge telefone, bodisi z ovitkom ali Qi nalepko. Ob tem je treba poudariti, da vsi telefoni niso v taboru združenja WPC (Qi standard), namreč tudi tu, podobno kot je bilo v vojni med Blu-Ray-em in HD DVD-jem, poteka boj za prevlado, nasproti pa mu stoji združenje PMA.

PREBERITE ŠE: Ikea Bekant Sit/Stand: miza, ki spreminja višino s pritiskom na gumb

Če vas je strah, da bo imelo Ikeino pametno pohištvo zasoljeno ceno, naj vas posladkamo z informacijo, da bo od ”neumnih” kosov dražje le za okoli 20 evrov. No, med napredne izdelke pa se je vrinil tudi komplet, ki ga moramo sestaviti sami, z njim pa lahko za 30 evrov obstoječe pohištvo spremenimo v polnilno postajo. Od te bomo telefon, če gre sklepati po Qi standardu, lahko na nevidnem povodcu spustili le do 45 milimetrov, a zakaj bi, ko pa ima pametno pohištvo prav zanj rezervirano posebno mesto (križec oz. plus je točka polnjenja).

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!