fbpx

Imate stensko plesen? To so enostavni in naravni načini, kako odstraniti stensko plesen!

Učinkovito odstranjevanje stenske plesni!

Foto: envato

Imate kakšen kot v katerem se je v zimskih mesecih razvila stenska plesen? Bi jo želeli odstraniti na najbolj naraven in varen način. Preverili smo načine za odstranitev stenske plesni! In pripravili navodila, kako odstraniti stensko plesen. Stensko plesen ima namreč prav vsaka hiša.

Kako odstraniti nevarno stensko plesen?! Plesen na stenah je lahko grda in lahko tudi nevarna za zdravje, saj lahko proizvaja alergene in dražilne snovi, ki lahko povzročijo težave z dihali. Če želite odstraniti plesen s sten z naravnimi sredstvi, lahko poskusite z naslednjimi koraki:

  • 1.korak:V steklenici z razpršilom zmešajte enake dele vode in belega kisa.
  • 2.korak:Mešanico popršite na prizadeto mesto in pustite stati nekaj ur.
  • 3.korak:Zdrgnite plesen s čistilno krtačo ali gobo.
  • 4.korak:Obrišite območje z vlažno krpo.

Druga možnost je, da poskusite z raztopino vode in sode bikarbone. V nadaljevanju bomo navedli še nekaj alternativ za odstranjevanje zidne plesni.

Pomembno je, da po čiščenju območje temeljito osušite, da preprečite nastanek nove plesni. Če je težava s plesnijo obsežna ali niste prepričani, kako jo varno odstraniti, je morda najbolje, da pokličete strokovno službo za odpravo plesni.

Foto: envato
Večje ostake plesni odstranite z gobico ali krtačo.

Tu je še nekaj načinov za odstranjevanje plesni s sten z naravnimi sredstvi:

Olje čajevca: Nekaj kapljic olja čajevca zmešajte z vodo v steklenički z razpršilom in dobro pretresite. Mešanico razpršite na prizadeto mesto in pustite stati nekaj ur, preden odstranite plesen in površino obrišete z vlažno krpo. Olje čajevca ima naravne protimikrobne lastnosti, ki pomagajo uničiti plesen.
Limonin sok: Limonin sok je še en naravni uničevalec plesni. V steklenici z razpršilom zmešajte enako količino limoninega soka in vode ter mešanico nanesite na prizadeto mesto. Pustite stati nekaj ur, preden zdrgnete plesen in površino obrišete z vlažno krpo.
Vodikov peroksid: vodikov peroksid je naravno belilno sredstvo, ki lahko pomaga uničiti plesen in posvetli madeže, ki jih pusti za seboj. V steklenički z razpršilom zmešajte 3 % raztopino vodikovega peroksida z vodo in nanesite na prizadeto mesto. Pustite stati vsaj 10 minut, preden zdrgnete plesen in površino obrišete z vlažno krpo.
Boraks: Boraks je naravni mineral s protimikrobnimi lastnostmi, ki lahko pomaga uničiti plesen. Zmešajte raztopino 1 dela boraksa in 8 delov vode v razpršilni steklenici in jo nanesite na prizadeto mesto. Pustite stati nekaj ur, preden zdrgnete plesen in površino obrišete z vlažno krpo.

Pri čiščenju plesni ne pozabite nositi zaščitne opreme, kot so rokavice in maska, saj je lahko škodljiva, če jo zaužijete ali vdihavate. Če je težava s plesnijo obsežna ali niste prepričani, kako jo varno odstraniti, je morda najbolje, da pokličete strokovnjaka.

Zidna plesen se lahko pojavi v vsakem domu in je lahko splet okoliščin. Morabiti ste začeli sušiti perilo v dnevni sobi ali pa enostavno zračite manj zaradi varčevanja z energijo.
Foto: envato

Glavni razlogi zakaj nastaja zidna plesen?!

Plesen se lahko pojavi na stenah, ko je prisotna odvečna vlaga. To lahko povzročijo različni dejavniki, kot so:

Puščajoče cevi: Če pušča vodovodna napeljava za stenami, lahko povzroči nabiranje vlage in nastanek plesni.
Visoka vlažnost: če je vlažnost v vašem domu previsoka, lahko ustvari okolje, v katerem lahko uspeva plesen.
Slabo prezračevanje: slabo prezračevanje lahko ujame vlago v zraku, kar povzroči nastanek plesni na stenah in drugih površinah.
Poplave: Če je bil vaš dom poplavljen, lahko poveča tveganje za rast plesni na stenah in drugih površinah.
Kondenzacija: Če je zrak hladen in vlažen, se na stenah in drugih površinah lahko pojavi kondenzacija, kar lahko povzroči rast plesni.

Pomembno je, da odpravite vir odvečne vlage, da preprečite rast plesni. To lahko vključuje popravilo puščanja, izboljšanje prezračevanja ali uporabo razvlaževalnika za zmanjšanje vlažnosti v vašem domu.

Izberi jezik

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.