fbpx

Immortus – prvo solarno vozilo na svetu, ki se lahko vozi neskončno dolgo

Immortus se lahko vozi v nedogled.

Električno vozilo Immortus je prvo solarno vozilo na svetu, ki se lahko vozi neskončno dolgo, saj za vožnjo ne potrebuje polnjenja. Gre za vizijo prihodnost avstralskega podjetja EVX Ventures, ki kot alternativo soncu ponuja pogon na električna HUB motorja na zadnjih kolesih, za katera skrbi 10 kWh litij-ionska baterija z nočnim dometom 400 kilometrov. Prvi prototip vozila bo javnosti prvič na ogled prek luže na sejmu SEMA Show novembra 2015.

Futuristično električno vozilo Immortus, ki velja za prvo solarno vozilo na svetu, ki se lahko na sonce vozi v neskončnost, se ponaša z revolucionarno tehnologijo. Čeravno bodo pri EVX Ventures izdelali vsega 100 tovrstnih vozil, pa je to velik korak k množični proizvodnji. Avtorji so navdih za 550-kilogramski avto črpali iz post-apokaliptičnih filmskih svetov, sam avto pa je nekakšen nauk le-teh, ki je sledeč. Če avtomobili na naftne derivate ne bi obstajali, prelivanje krvi, kot smo ga bili npr. deležni v filmu Pobesneli Maks, ki kot Immortus prihaja iz Avstralije, ne bi bilo potrebno.

PREBERITE ŠE: Sunswift eVe – solarni avto, ki bo kmalu zapeljal na običajne ceste

Z Immortusom se boste lahko zapeljal tudi v sončni zahod, saj ima za primere, ko ni sonca alternativo v HUB motorjih.
Z Immortusom se boste lahko zapeljal tudi v sončni zahod, saj ima za primere, ko ni sonca alternativo v HUB motorjih.

Čeprav Immortus (ali Nesmrten po slovensko) deluje zgolj kot samo drzna vizija oz. ideja, pa ima konkretne specifikacije in tudi ceno. Ta se bo za pet metrov dolgega, 1,1 metra visokega, dva metra širokega in s sedmimi kvadratnimi metri solarnih modulov preplaščenega dvoseda gibala okoli 330 tisoč evrov. EVX zatrjujejo, da je učinkovitost silicijevih celic 22 odstotna, vsa zbrana sončna energija pa se bo zbirala v 10 kWh litij-ionski bateriji. Ponašal se bo z dvema 20 kW HUB motorjema, ki se bosta nahajata v zadnjih kolesih. Od 0 do 100 km/h si bo vzel sedem sekund, s polno baterijo pa nas bo pri hitrosti cca. 85 km/h prepeljal okoli 550 kilometrov daleč. Če želite neskončen domet, pa je potreben konstanten ”dotok” sončne energije in ekonomična vožnja pri 60 km/h. Prvi Immortusi naj bi bili izdelani konec leta 2016, še prej pa se bo novembra 2015 na SEMA Showu v Las Vegasu predstavil kot delujoči prototip.

Dodatne Informacije

Več informacij:
evxventures.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.