fbpx

Inovacije, ki bodo olajšale vaše potovanje z letalom

Redki so ljudje, ki uživajo pri potovanju z letalom. Še posebej nadležen je postopek, ki ga moramo opraviti pred vkrcanjem. Varnostne kontrole in preverjanje potnih listov zahtevajo veliko našega časa in potrpljenja. Na pomoč zato prihaja tehnologija, ki bo poskrbela, da boste vzljubili letenje.

Inovacije na področju letalskega prometa želijo pripomoči k temu, da bo naše potovanje hitro in preprosto. Poglejmo, kako bo videti naš obisk letališča v prihodnosti.

Prijava

V minulih letih smo se že navadili na spletni check-in. Ta nam omogoča, da se na let prijavimo že prej in se izognemo čakalnim vrstam. Letalsko karto si natisnemo sami ali pa jo preprosto shranimo na telefonu. Priročen je zlasti v primeru, ko s seboj na potovanje vzamemo le ročno prtljago, saj nam to omogoči, da takoj nadaljujemo svojo pot do varnostne kontrole. Letalska družba Delta je naredila še korak naprej. Z avtomatskim sistemom pošiljanja letalskih kart na telefone želi namreč povsem odpraviti prijavo na okencih na letališču.

Neprijetno čakanje na let.
Neprijetno čakanje na let.

Vaše življenje bo lažje tudi, če boste morali pred letom oddati prtljago. Nalepko za torbo, ki jo dobimo pri oddaji prtljage na okencu, lahko natisnete že doma ali pa na posebnih avtomatih na letališču. Še bolj sodobna je tehnologija, ki identificira vašo prtljago glede na črtno kodo na mobilni aplikaciji. Razvija jo letalska družba British Airways.

VARNOSTNA KONTROLA

Brez varnostnega sistema seveda ne gre, a tudi pri tem koraku se lahko izognete nevšečnostim. S programom TSA Precheck se lahko za obdobje petih let temu izognete. Za ceno 85 dolarjev bodo posebni izvedenci preverili vašo preteklost in z vami opravili osebni intervju. Če boste proces uspešno prestali, se vam ob kontroli ne bo treba sezuvati in ločevati tekočih snovi od ročne prtljage.

Varnost je na prvem mestu.
Varnost je na prvem mestu.

Kmalu naj bi sicer začeli uporabljati 3D-sistem skeniranja, ki bo sposoben natančno določiti, kaj vse je v vaši prtljagi.

VKRCANJE

Prava revolucija prihaja v postopku vkrcanja na letalo. Navajeni smo, da moramo pred vstopom na letalo še enkrat pokazati letalsko karto in potni list. Kmalu bo to le še stvar preteklosti. Stevarde in stevardese bodo pri vhodu na letalo zamenjala elektronska vrata, v prihodnosti pa še prepoznava s prstnimi odtisi in obrazi.

Naj se potovanje končno začne.
Naj se potovanje končno začne.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.