fbpx

Istanbul: arabsko-evropski čar najbolj priljubljenega turškega mesta

Modra mošeja / Foto: envato

Mesto, ki so si ga imperiji stoletja skušali podrediti, je tudi mesto, kjer se prepletajo najboljše plati evropske in azijske celine. Istanbul, ena največjih svetovnih metropol je pod bizantinskim cesarstvom zraslo v prestolnico in ta prestižni naziv ohranilo tudi v času otomanskega cesarstva. Ni pa le zgodovina tista, ki privlači turiste širom sveta, temveč zmes vonjav, okusov in doživetij, saj mesto kar kipi od znamenitosti.

Današnji Istanbul stoji na ostankih veličastnih cesarstev, neverjetni zgodovini, ki jo je mogoče vdihovati v njegovih uličicah in trgih. Mesto je postalo eno z impozantnimi zgradbami zgodovine, ki v sebi nosijo nešteto zgodb, usod in molitev. Naj naštejemo le veličastno četverico – mošeja Hagia Sophia, palača Topkapı Palace, Modra mošeja in Grand Bazaar. Osrednje znamenitosti se nahajajo v samem srcu mesta, nadvse zanimiva pustolovščina pa je tudi odkrivanje okolice te turške metropole.

Kdaj v Istanbul?

Planirajte obisk med marcem in majem, ko so temperature ravno prav prijetne za raziskovanje mest, turistične gneče še ni opaziti, precej znosne so tudi cene. Prav tako je primerno obdobje za obisk Istanbula med septembrom in novembrom.

Foto: Unsplash/Victoria Morgan

Kaj naj si ogledam v Istanbulu?

Nepravično bi bilo, če našega raziskovanja ne bi začeli pri veličastni Hagii Sophii. Nekdanja cerkev, ki se dandanes bohoti kot mošeja, velja za eno največji arhitekturnih del. Osmo čudo sveta je doživelo blišč in bedo rimskega, bizantinskega ter otomanskega cesarstva in jo preživelo. Cerkev je v času otomanskega cesarstva prevzela nalogo mošeje, nato muzeja, dandanes pa spet ponosno stoji v svoji molitveni funkciji. Nič kaj manj bleščeča ni niti palača Topokapi, ki jo je v 15.stoletju dal postaviti Mehmet the Conqueror. Nahaja se v bližini ožine Bospor, kjer je sultan otomanskega cesarstva nekoč živel in tudi vladal. V njej je mogoče občudovati najvišjo islamsko umetnost, z opojnimi vrtovi, okrašenimi sobami in ročno poslikano keramiko.

Med najbolj zanimivimi je predel Harema, kjer je sultan s svojimi konkubinami in otroci preživljal dneve. Tudi Modra mošeja se uvršča med veliko četverico mesta. Darilo sultana Ahmeta I mestu velja za eno najlepših mošej na planetu in se je ponašala z enakim številom minaretov kot Velika mošeja v Meki, kasneje pa je enega podarila svoji veliki sestri v najsvetejšem islamskem kraju. Gradnja je potekala med letoma 1609 in 1616, ime pa je dobila po svoji modri notranjosti.

Foto: Unsplash/Anna Berdnik

Istanbul je živahen tudi pod zemljo, saj se tam nahaja bazilika Cistern, ki jo podpira kar 336 stebrov razporejenih v 12 vrst. Bazilika je nekoč služila kot cisterna za vodo, njena dela pa so končali šele v 6. stoletju. Ob obisku Istanbula se sprehodite tudi do mošeje Sultanhmet, ki jo je sloviti otomanski arhitektk Sinan, postavil v čast sultanu Sulejmanu I. Odlikuje jo 53 metrov visoka kupola, prav poseben pa je tudi urejen vrt s pokopališčem.

Okrašena palača Dolmabahçe po drugi strani je lep primer evropskega vpliva na tamkajšnjo arhitekturo. Vse od 1854 je bila glavna rezidenca otomanskega sultana, v njej pa je preminil tudi sloviti Atatürk. Po vrsti znamenitosti ne pozabite zaviti na Grand Bazaar, veliko pokrito tržnico, ki zaseda ves mestni kvartir. Če vas zamika modernost, pa pokukajte še v zasebni muzej Istanbul Modern, kjer najdete dela Sarkis Zabunyana, Richarda Wentworth in Yoko Ono.

Foto: Unsplash/Aram Sabah

Kako raziskovati Istanbul?

Najboljši način prevoza predstavljajo avtobusi in tramvaji, ki dobro pokrivajo najbolj turistične predele mesta. Med vožnjo bodite pozorni, saj avtobusi pogosto ne najavljajo postaj, zato jih velja slediti. Izberete lahko tudi metro, ki predstavlja poceni način prevoza, a postaje so postavljene na kar precejšnjih razdaljah. Vožnja z avtomobilom se odsvetuje, saj je promet precej gost, Turki pa veljajo za temperamentne voznike.

Koliko stane letalska karta za Istanbul?

V največje turško mesto lahko s Turkish Airlines iz Brnika poletite že za 135€. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Michael Paraulava

Covid-19 omejitve v Istanbulu

Za vstop v Turčijo potrebujete negativni rezultat PCR ali HAT testa, prvi ne sme biti starejši od 72 ur, drugi od 48 ur. Polno cepljeni potniki potrebujejo potrdilo o cepljenosti, preboleli pa o prebolelosti. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitvi v Istanbulu

Astra Boutique Hotel

V predelu Marmara, le nekaj minut stran od Sulejmanove mošeje in Hagie Sofie, se nahaj simpatična tradicionalna namestitev. Sobe so opremljene s kilmatsko napravo in televizorjem, vsako jutro pa vs razvajajo s kontinentalnim ali à la carte zajtrkom. Mednarodno letališče Istanbul Sabiha Gokcen je od nastanitve oddaljeno 32 km.

 

The Soul Istanbul

Hotel primeren le za odrasle nudi prostore za druženje in zanimiv vrt. Okusno opremljene sobe se pohvalijo z razkošnimi kopalnicami, od katerih imajo številne tudi kad. Nastanitev se nahaja nekaj minut stran od palače Dolmabahce, ob jutrih pa vas pričaka obilen zajtrk.

 

 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!