Ricordi i giorni in cui tutto ciò che sapevamo era il latte di mucca? Oggi non è raro che ti venga chiesto con che tipo di latte berrai il tuo caffè. La scelta del latte dipende non solo dal gusto, ma soprattutto da quale è meno dannoso.
Sojino, ovseno, riževo, mandljevo ali kozje mleko? Katero je najbolj zdrava alternativa kravjemu mleku?
Latte di soia
Je najbližji približek kravjemu mleku, vendar vsebuje le rastlinske beljakovine. Ne vsebuje mlečne laktoze in živalskih hormonov. Zmanjšuje tveganje za osteoporozo in preprečuje določene vrste raka. Njegova slabost je, da zaradi rastlinskega estrogena povzroča hormonske motnje. Vsebuje pa tudi različne vrste sladkorja, zato ga je treba uživati v zmernih količinah.
Ovseno mleko
Vsebuje več kalcija kot kravje mleko in ima manj kalorij kot druga rastlinska mleka. 2 dcl ovsenega mleka vsebuje le 2,5 grama maščob. Odlično je za zajtrk.
PER SAPERNE DI PIÙ: Deliziosa cioccolata calda in modo più sano
Riževo mleko
Ne vsebuje laktoze, je brez glutena in lahko prebavljivo, vendar vsebuje več ogljikovih hidratov kot kravje mleko. Vsebuje vitamina A in D, a je večinoma sladkano z riževim sirupom. Gre za precej kaloričen napitek, zato z njim ni smiselno pretiravati.
Mandljevo mleko
Bogato je z magnezijem, antioksidanti, vitaminom E, selenom, kalcijem in manganom. Je odličnega okusa in nekoliko dražje. Mandlji so dokaj drago živilo, zato jih mandljevo mleko ne vsebuje veliko, posledično pa je količina vitaminov majhna.
Kozje mleko
Posebna lastnost kozjega mleka je, da je lahko prebavljivo. Vsebuje železo, večje količine kalcija in magnezija. Učinkuje protikarcinogeno, protibakterijsko in protialergijsko. Je tudi naravni dejavnik proti staranju.