Dopo una dura giornata, nelle fredde serate autunnali e invernali, non c'è niente di meglio che avvolgersi in una calda coperta e coccolarsi con una deliziosa cioccolata calda. Ma per non avere troppa cattiva coscienza dopo tali indulgenze, abbiamo una ricetta per voi, come riscaldarci con la cioccolata calda in modo più sano.
1. Uporabite kakav ali temno čokolado brez sladkorja.
Sladkor je vir mnogih zdravstvenih težav, hkrati pa se sploh ne zavedamo, da se nahaja praktično povsod (ja, tudi v slani hrani, poglejte sestavine na vrečki čipsa…). Vroča čokolada bo veliko bolj pristna, če bo izdelana iz pravega grenkega kakava ali temne čokolade, ki je praktično brez sladkorja.
PER SAPERNE DI PIÙ: 10 curiosità sul cioccolato che probabilmente non conosci
2. Odpovejte se mleku.
Poskusite narediti vročo čokolado samo z vročo vodo. Če se vam bo zdel okus premalo bogat, lahko dodate mleko brez laktoze: recimo kokosovo, mandljevo ali sojino mleko.
3. Sladkajte drugače.
Nikar v vročo čokolado ne stresajte “bele smrti” – rafiniranega sladkora. Namesto njega vročo čokolado sladkajte z medom ali javorjevim sirupom.
4. Namesto s smetano okus obogatite z začimbami.
Odpovejte se smetani in namesto tega eksperimentirajte z začimbami. Dodajte vroči čokoladi čudovito dišeč cimet, zdravilen ingver, razkošen muškatni orešček ali slastno vanilijo. Pustite, da se vam okusi razlezejo po ustih in vas napolnijo z zadovoljstvom.
In kako pripraviti zdravo različico vroče čokolade?
V kozici stopite čokolado ali kakav in zmešajte z medom ali javorjevim sirupom. Dodajte vodo in mešajte, dokler ne zavre. Dodajte še vam ljube začimbe in prilijte vašo alternativo mleka. Vse skupaj segrevajte in mešajte, dokler ne bo res vroče – vendar ne pustite, da mleko zavre. Glede razmerij sestavin se ne obremenjujte preveč: vse dodajajte po okusu E zaupajte svojim občutkom, hkrati pa imejte v glavi dejstvo, da vaja dela mojstra.