fbpx

Izgorelost: 4 vrste ljudi, ki se preveč razdajajo

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Stop! Prenehajte. Potrebujete počitek, tako fizično kot psihično!

Izgorelost je bolezen sodobnega časa, ki doleti osebe, ki so fizično in psihično povsem izčrpane. Sicer jo povzročajo kronične težave in stres na kateremkoli področju, največkrat in običajno pa je to področje prav področje kariere. Zanj je značilen občutek utrujenosti, tesnobe, napetost, panični napadi, razočaranje, nezmožnost opravljanja dela, površnost, razdražljivost, depresivno razpoloženje, občutljivost, obup, nemoč, nezmožnost osredotočanja, pozabljivost, izguba motivacije za delo, slabo počutje, bolečine v telesu…

Vendar pa izgorelost ni prisotna le pri delu, ampak lahko nastopi tudi na drugih področjih življenja, zlasti partnerskih in družinskih. Lahko se pokaže v skoraj vsaki situaciji in okolju, v katerem čutimo dolgo obdobje stresa, tesnobe, ali preprosto nestrpnosti.

Ne skrivajte se za nasmehom. Foto: Sydney Sims / Unsplash

Selina Barker v knjigi Burnt Out  izpostavlja štiri arhetipe ljudi, ki pretiravajo in dajejo preveč od sebe.

Tisti, ki daje preveč

Ste oseba, pri kateri prijatelji iščejo nasvet in se ji pritožujejo. Skrbite za njihove občutke in jim radi pomagate, a na tej poti dajete preveč sebe in se preveč izčrpavate. To je ključni simptom čustvene izčrpanosti in zdi se, da zaradi osredotočenosti na druge nimate dovolj časa zase in za svoje potrebe.

Slabo se počutite, ko ne morete pomagati drugim, vendar morate poskrbeti tudi zase. Poiščite čas za aktivnosti, ki vas izpopolnjujejo, majhne užitke, ki vam spočijejo možgane in napolnijo baterije, ter poskusite, da bo čas, preživet z drugimi ljudmi, prijeten ne le njim, ampak tudi vam.

Tisti, ki naredi preveč

Gre za seznam obveznosti, ki jih je treba izpolniti. Problem pa nastane, ko je obveznosti preveč in ko je preprosto nemogoče vse izpolniti ali doseči. Namesto da se umaknete, zbegano poskušate vse dokončati in se zelo hitro fizično izčrpate. V normalnih okoliščinah ste dobro organizirani, vendar se morate naučiti spopadati s temi posebnimi situacijami, na katere nimate vpliva.

Potrebujete počitek, tako fizično kot psihično. Dobra ideja je, da odstranite vse naprave, digitalno razstrupljanje, pri katerem ni preverjanja e-pošte in drugih seznamov opravil, vsaj za en dan. In če se ne morete popolnoma spočiti, počnite nekaj, kar je hkrati produktivno in izpolnjujoče, na primer kuhanje.

Tisti, ki je preveč ambiciozen

Vse vam gre po načrtu in točno veste, kaj želite v življenju doseči in do kdaj. Organizacija je vaša močna točka, vendar lahko preprosto izgorite, če se ne ustavite pravočasno. Ne glede na to, da se vaš uspeh v očeh drugih zdi impresiven, je strah pred neuspehom vaša glavna gonilna sila.

Vzemite si čas zase in zadihajte! Foto: Vladimir Fedotov / Unsplash

Ko pretiravate, vas lahko to prizadene na več ravneh. Ne samo, da imate krizo samozavesti, ampak tudi ne zaupate drugim ljudem in agresivno zavračate njihovo pomoč. Zato je pomembno, da ste prizemljeni in poiščete nekaj dejavnosti, ki vam ustrezajo, ki nimajo nič skupnega s kariero in napredovanjem. Nekaj kar vas sprosti.

Tisti, ki preveč razmišlja

V normalnih okoliščinah odlično funkcionirate, in če pomislite, ni problema, ki ga ne bi mogli rešiti. Ko pa izgorite, vaš fokus izgine in misli vam begajo. V tistem trenutku se težko koncentrirate in zdi se, da so vas možgani izdali.

Najpomembnejše za vas je, da se umaknete iz svoje glave, da se ne boste počutili psihično preobremenjeni. To pomeni, da uživate v različnih fizičnih aktivnostih, pa tudi v drugih opravilih, ki se jim morajo možgani v celoti posvetiti, da se ne bodo zmogli ukvarjati z nepomembnimi stvarmi. Recimo uganke, sprehodi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!