fbpx

Najboljši glasbeni biografski filmi, ki si jih morate ogledati

Filmi za glasbene navdušence

Foto: imdb.com
Zadnjič posodobljeno: :

Včasih potrebujemo opomnik, da so celo največje legende popularne glasbe in kulture nekje začele svojo pot in da so bili prav zaradi svoje osebne zgodovine tako močni umetniki, kot jih poznamo še danes. Poglejmo, katere glasbene filme si morate pogledati, da bi obudili spomin na večne glasbene legende.

Billie Holiday: Lady Sings the Blues – 1972

Billie Holiday velja za eno najboljših jazz vokalistk vseh časov. Vrsto let je imela uspešno kariero kot jazzovska pevka, preden je izgubila boj z zlorabo substanc. Za njenim vokalom se skriva burno življenje, veliko bolečine in še več moči.

Zgodba sledi zgodnjim dnem mega zvezde, ki je delala kot čistilka javne hiše, doživela spolno nadlegovanje in se spopadla z različnimi spolnimi uslugami, predno je postala pevka, ki se je zapisala v zgodovino.

Loretta Lynn: Coal Miner’s Daughter – 1980

Igralka Sissy Spacek v filmu igra eno najpomembnejših glasbenic country glasbe v Ameriki, saj je v svoji karieri izdala številne glasbene uspešnice in zlate albume. Film govori o njeni zgodnji poroki in skromnem življenju ter ljubezenskem navdihu, sreči in nesreči s svojim partnerjem.

Tina Turner: What’s Love Got to Do With It – 1993

Zgodba o vzponu pevke Tine Turner in o tem, kako je zbrala pogum, da se je osvobodila svojega nasilnega moža Ikea Turnerja. Zgodba je sinonim za burno ljubezensko razmerje, ki si ga ne želi nihče, vendar je njeno potovanje do zvezd in končni izhod iz nasilne zveze še toliko bolj navdihujoče. Glavne vloge igrata Angela Bassett in Laurence Fishburne.

Ray Charles: Ray – 2004

Ray Charles je bil legendarni glasbenik, ki je v petdesetih letih prejšnjega stoletja postal pionir žanra soul glasbe. Charles, ki ga pogosto imenujejo “oče soula”, je združil blues, gospel in jazz, in tako je ustvaril prelomne uspešnice, kot so “Unchain My Heart”, “Hit the Road Jack” in “Georgia on My Mind”.

Film govori o življenju in karieri legendarnega glasbenika, od njegovih skromnih začetkov na jugu, kjer je pri sedmih letih oslepel, do njegovega meteorskega vzpona v petdesetih in šestdesetih letih. Ko govorimo o navdihujočih zgodbah, ki jih piše življenje in zgodovina, je ta res ena za letopis.

Johnny Cash: Walk the Line – 2005

Film Johnnyja Casha Walk the Line sledi življenju enega najbolje prodajanih glasbenikov v zgodovini, katerega glasba obsega zvrsti countryja, rock’n’rolla, rockabillyja, bluesa, folka in gospela. Sodeloval je tudi s slovitimi imeni kot so: Elvis Presley, Jerry Lee Lewis in Carl Perkinson.

Film razkriva večplastno življenje pevca, od njegovih skromnih začetkov, bolečih izgub, vseživljenjske romance ter bojev odvisnosti.

Édith Piaf: La Vie en Rose – 2007

Francoska pevka, znana tudi kot “mali vrabec”, je ena najbolj ikoničnih izvajalk svoje domovine. V poznih tridesetih letih prejšnjega stoletja se je povzpela kot simbol francoske strasti in vztrajnosti. Njene številne skladbe “La Vie en Rose”, “Milord”, “Padam Padam”, “Mon Dieu”, “Mon Manège à Moi” , “Non, Je Ne Regrette Rien” so še vedno himne današnjega časa in je še danes češčena, kot nacionalni zaklad.

Je glas francoskih šansonov. Odraščala je v bordelu, ki ga je vodila njena babica. Pod skritim imenom La Môme je blestela pod žarometi pariških nočnih klubov in živela življenje, ki so ga zaznamovale različne tragedije.

Bob Dylan: I’m Not There – 2007

Bob Dylan je eden najvplivnejših kantavtorjev 20. stoletja, znan po pesmih, ki beležijo tako družbena in politična vprašanja. Pevec je svojo prvo snemalno pogodbo podpisal leta 1961 in se je izkazal za enega najbolj izvirnih in vplivnih glasov v ameriški popularni glasbi.

Film I’m Not There pripoveduje zgodbo o delu Boba Dylana, kjer skozi različne poglede in like pooseblja glasbenikovo življenje in delo.

Elton John: Rocketman – 2019

Življenjska zgodba Eltona Johna, ki se s fantastičnim in domišljijskim muzikalom pokloni absolutni legendi, obenem pa seveda ne skopari z bleščicami. Barve, vzorci, perje in edinstven vokal ter najbolj elegantna očala na svetu sledijo pripovedi o vzponu glasbene sile narave, imenovane Elton John.

Bohemian Rhapsody – 2018

Freddie Mercury je bil kantavtor in glasbenik, katerega glasba je dosegla slavo po vsem svetu. Kot frontman skupine Queen je bil Mercury eden najbolj nadarjenih in inovativnih pevcev rock obdobja.

Film Bohemian Rhapsody je močan poklon skupini Queen, njihovi glasbi in izjemnemu pevcu Freddie Mercury, ki je kljuboval stereotipom in prestopal meje ter postal eden najljubših zvezdnikov na planetu.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!