fbpx

Izleti v najboljši družbi – Življenje se dogaja zunaj

S pomladnim soncem so pri Fordu predstavili novi SUV EcoSport, ki je kot nalašč za raziskovanje skritih kotičkov po naši deželi. Oblikovan je za mestno džunglo in ustvarjen, da iz nje pobegne. Robusten, a eleganten vas s pametnim štirikolesni pogonom AWD pripelje do številnih dogodivščin. Vozi ga tudi smučarka Ana Bucik, ki se navdušuje nad njegovimi tehnologijami za udobno in varno vozno izkušnjo ter vrhunskim zvokom B&O PLAY.

Novi Ford EcoSport nudi uporabnikom še več sloga, udobja, zmogljivosti in izbire – funkcionalnost robatega SUV-a uspešno združuje s praktičnostjo mestnega avta. Fordov novi športni terenec z visokim položajem sedeža poskrbi za dober pregled, že prepoznavno odlično Fordovo dinamiko lahkotne vožnje pa dopolnjuje tudi dovršeni sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC 3, ki je združljiv s programoma Apple CarPlay in Android Auto™ in podpira EcoSportov lebdeči 8- ali 6,5-palčni barvni zaslon na dotik.

Zmogljiv in hkrati varčen
Slovenija je velika mala dežela. Kljub dobrim cestam, kot o njih pravijo tujci, za doseganje skritih kotičkov in najlepših razgledov, dobrih izhodiščnih točk in manj poznanih, a domačnih gostišč in prenočišč poleg dobre navigacije prek SYNC 3 pogosto potrebujemo tudi pametni štirikolesni pogon, kot je Fordov AWD. Ta tehnologija je na voljo v kombinaciji s povsem novim 1,5-litrskim dizelskim motorjem Ford EcoBlue s 125 KM in 300 Nm navora ter šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

Ana Bucik: »Raje izberem morje kot hribe, saj imam teh dovolj v drugih dveh tretjinah leta.«
Ana Bucik: »Raje izberem morje kot hribe, saj imam teh dovolj v drugih dveh tretjinah leta.«

Manj stikal, več odlaganih površin
Pri terenski vožnji do najlepše razgledne točke ali še vedno dobro skrite izvrstne gostilne ali vašega kotička za sončenje je pomembno tudi udobje. Novi sedeži so optimalno prilagojeni za udobje potnikov v sprednjem in zadnjem delu vozila. EcoSport prinaša novo raven prefinjene notranjosti s preprosteje uporabnimi stikali in drugimi kontrolnimi elementi, na otip mehkimi materiali in novo sredinsko konzolo, ki je ergonomsko zasnovana za preprosto upravljanje in ima manj gumbov.

Zares zabavna vožnja
Da vožnja do izbrane destinacije mine hitro in zabavno, so pri Fordu poskrbeli z vrhunskim zvočnim sistemom B&O PLAY. Sistem je posebej umerjen za uporabo v EcoSportu in vključuje deset zvočnikov, med katerimi sta tudi basovski zvočnik v prtljažniku in srednjetonski zvočnik v sredini armaturne plošče, deluje pa z najnovejšim ojačevalnikom z digitalnim procesiranjem zvoka za natančno in uravnoteženo zvočno sliko. Na voljo je tudi prostorski zvok.

Piknik z mravljico
Če se odpravimo dlje, predvsem v vročih poletnih dneh ne pozabimo na veliko tekočine in malico, ki jo lahko nekje ob poti postrežemo kot piknik na trati pod košato krošnjo med zvoki čričkov in škržatov. V ta namen ima EcoSport v notranjosti veliko dovršenih rešitev za shranjevanje. V novo sredinsko konzolo je med drugim vgrajen preklopni in vzdolžno nastavljiv naslon za roke s predalom, v katerega je možno spraviti tablični računalnik ali prigrizke. Novo nastavljivo dno prtljažnika v zgornjem položaju nudi skrit predal, v spodnjem položaju pa se prostornina prtljažnika poveča na 334 litrov. Dno prtljažnika je iz posebnega satovja, ki lahko nosi več kot 300 kilogramov.

Dovršene tehnologije za pomoč vozniku
Poleti je pomembno tudi, da med vožnjo ostanemo pri močeh. Zato je EcoSport na voljo s tempomatom z nastavljivim omejevalnikom hitrosti, ki vozniku olajša upoštevanje hitrostnih omejitev, in vzvratno kamero za preprostejše in varnejše parkiranje. Tudi možnost samodejnega vklopa žarometov in brisalcev s tipalom dežja odpravi del stresa pri vožnji in vozniku omogoča, da je bolj osredotočen na promet, ogrevan volanski obroč in samodejna elektronska klimatska naprava pa poskrbita za večje udobje.

Izleti v najboljši družbi

Predstavljamo vam nekaj idej, kam se lahko odpravite čez poletje tako sami kot v dvoje ali s prijatelji in družino, tudi z najmlajšimi:

Planšarske planine
Pohodniki imamo na voljo obilo možnosti za sprehode po planšarskih poteh, ki jih najdemo tako v Posočju, na Pokljuki in Pohorju kot nad Bohinjskim jezerom, kamor se lahko povzpnemo z gondolo in se sprehodimo lep krog mimo Črnega jezera, morda celo Triglavskih jezer do Ribčevega laza. Med najbolj znanimi je Velika planina, na katero se prav tako lahko odpravite peš ali z gondolo. Na poti pa se lahko okrepčate v mrzlem studencu in si na planšarijah privoščite okusne jedi na žlico, kislo mleko z žganci, domači kruh in štrudelj ter še marsikaj, vse pripravljeno na star način in po starih receptih gospodinje, ki nas bo verjetno tudi postregla.

Planšarske planine
Planšarske planine

Vinorodni griči
Z EcoSportom do vznožja, s kolesom pa naprej po gričih, iščoč najlepši razgled med trtami, zidanicami in gostilnami z osmicami, na ogled starih vasi, stavb in naravnih posebnosti, na obisk kmetije in samostana, kjer radi predstavljajo zeliščarstvo in ostale spretnosti še iz starih časov, vmes in na koncu pa še na vrhunsko domačo jedačo in pijačo. Na izbiro imamo številne možnosti: Goriška Brda, Vipavska dolina, Slovenska Istra, Kras, Dolenjska, Bizeljsko Sremič, Bela krajina, pa prekmurski in štajerski vinorodni okoliš.

Kraško podzemlje
Kras v Sloveniji predstavlja velik del ozemlja, zato imamo na voljo številne možnosti ogleda takšnih in drugačnih jam v okolici kar nekaj krajev, od najbolj znane Postojnske jame, ki si je del lahko ogledamo celo z vlakcem, pa očarljivih Škocjanskih jam, ki jih prehodimo sami, tudi mimo podzemnega jezera, do številnih drugih, kot so Pekel, Vilenica, Pivka, Pod babjim zobom. Te si navadno lahko ogledamo z lokalnim vodnikom. Jame imajo stalno temperaturo med 8 in 10 stopinjami Celzija, kar poleti še posebno prija.

Jezera vseh vrst
Praktično vsaka regija ponuja svoj nabor naravnih jezer, med katerima blestita Blejsko in Bohinjsko, a ne spreglejmo manjših, ki prav tako nudijo izvrstne priložnosti za izlet – peš, s kolesom ali z avtomobilom, pri katerem je občasno potreben štirikolesni pogon. Med njimi so Cerkniško, Planšarsko na Jezerskem, Jezero in Rakitna na jugu Ljubljane, Zbilje in Trbojsko na njenem severu, Šmartinsko in Vrbje v bližini Celja, Miklavški ribniki, Trije ribniki v Mariboru, Lendavsko, Kočevsko … Ob marsikaterem jezeru najdemo tudi gostinsko ponudbo, kjer bodo svoje dodali še sladoled, limonada, hladno pivo pa tudi kakšna malica.

Potep po jezerih
Potep po jezerih

Dodatne Informacije

Več informacij na:
MojFordEcoSport.si

Vsebino omogoča Summit motors.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!