fbpx

Izpolnjene obljube: Tesla Cybertruck in “range extender”

500 milj s Tesla Cybertruck

Tesla Cybertruck
Foto: Tesla

Tesla je s predstavitvijo svojega Cybertrucka odprla novo poglavje v zgodovini električnih vozil. S svojo inovativno dodatno opremo, kot je razširjevalnik dosega, Cybertruck ne samo da premika meje tehnološkega napredka, ampak tudi postavlja nova merila za prihodnost električne mobilnosti. Hkrati pa obljublja 500 milj dosega, oziorma to obljubo izpolnjuje.

Po več zamudah – tudi zaradi COVID krize in pomanjkanja polprevodnikov je Tesla končno začela dostavljati svoje Cybertrucke strankam, razkrivajoč pri tem nekaj presenetljivih novosti. Med njimi je tudi opcija razširitve dosega, ki predstavlja kompromis med prvotno obljubljenimi 500 miljami dosega in realnostjo, ki jo kupci doživljajo leta 2023. Torej vsi kupci CytberTruck bodo lahko v prostor pod kesonom poltovarnjaka dodali baterijo okoli 50 kWh.

Foto: unpluggedperformance.com
// Sistem za shranjevanje v kesonu
Različica z najdaljšim dosegom, Cybertruck srednjega razreda z vsem kolesnim pogonom, bo stala 79.990 dolarjev, kar je primerljivo s prvotno napovedano ceno za 500-miljsko različico. Če ne upoštevamo inflacije in spremenjenih okoliščin proizvodnej ter dejstva, da so se prav vsi avtomobili podračili za 20 odstokov od leta 2019. Torej ta model pa ponuja zgolj 340 milj dosega. Zanimivo je, da Cybertruckova spletna stran omenja domiselno rešitev za povečanje dosega: dodatno baterijo, ki lahko Cyberbeast modelu doda 120 milj dosega, medtem ko AWD modelu dodaja 130 milj. To poveča skupni potencialni doseg vožnje do 470 milj​​.

Drew Baglino, podpredsednik Tesle za pogonske sklope in energetsko inženirstvo, je potrdil, da je ta razširitev dosega “orodjarni podobna baterija”, ki se nahaja v tovornem prostoru tik ob zadnjem za kabino. Ta dodatek zavzame več kot tretjino tovornega prostora, kar je potrdil tudi Elon Musk​​.

CyberTruck Overland
Foto: unpluggedperformance.com
Tesla še ni razkrila uradne cene ali teže tega dodatka, niti ali gre za trajno namestitev. Predvideva se, da je baterija, ki lahko zagotovi tolikšen dodatni doseg, precej težka in morda ni enostavno odstranljiva. Vrednost tega dodatka bi bila odvisna od uporabe vozila – za tiste, ki nameravajo Cybertruck uporabljati bolj kot prevozno sredstvo za ljudi, bi bila ta opcija morda smiselna, medtem ko bi bila za potrebe vleke zelo koristna​​.
CyberTruck Overland
Foto: unpluggedperformance.com
Tesla Cybertruck z dodatnim razširitvom dosega odpira nove možnosti za uporabnike električnih vozil. S to inovacijo Tesla ne samo izpolnjuje obljube o večjem dosegu, ampak tudi kaže na prihodnji razvoj električnih vozil. Cybertruck z dodatno baterijo postaja še bolj prilagodljiv in uporaben za različne potrebe, od dolgih potovanj do vsakodnevne uporabe.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.