James Nachtwey: Priča/Witness – razstava v Galeriji Cankarjevega doma

Fotografsko razstavo Priča/Witness bo Cankarjev dom od 9. junija do 18. avgusta 2015 gostil v galeriji Cankarjevega doma, kjer bodo na ogled fotografije Jamesa Nachtweya, enega najvidnejših vojnih fotografov današnjega časa.

Pomembne Informacije
Kdaj?

do

Kje?

Cankarjev dom

Vstopnina

od 3€ do 5€

James Nachtwey danes velja za najvidnejšega vojnega fotografa na svetu ali kot pravi sam “protivojnega fotografa”, ki mu je Ameriško nacionalno združenje fotoreporterjev že sedmo leto zapored podelilo nagrado za najboljšega fotoreporterja leta. Od leta 1981, ko je kot fotograf začel delovati na Severnem Irskem, je pokril vse pomembnejše spopade zadnjih dveh desetletij, nazadnje izraelsko-palestinskega.
Nachtwey si prizadeva podati neoporečno pričevanje, obenem prevzema vlogo “govornika v imenu žrtev”. Želi, da bi njegove podobe “spregovorile” zanje, želi, da bi njegove fotografije rotile in tarnale, da bi bolečino in gorje lahko slišali vse od Mostarja, Dženina in Jeruzalema, da žrtve ne bi utrpele vnovične smrti zaradi brezbrižnosti medijev, ki njihovo bridkost spregledajo ali se zanjo ne menijo.
Nachtwey ni samo ustvarjalec podob. Trudi se biti pošten pri upodabljanju videnega. Njegove podobe izražajo silovitost, ker so sestavljene s preciznostjo in izvirnostjo, zaradi česar njihovega sporočila ni mogoče popačiti. Niti ne moremo reči, da so narejene v želji vzbujati sočutje. Od vsega začetka je Nachtwey ostal neomajen v svojem poslanstvu “napovedati vojno vojni”.

PREBERITE ŠE: Poletna muzejska noč 2015 – muzeji in galerije po Sloveniji 20. junija ponovno brezplačni

Na obisku v Ljubljani bo fotograf imel tudi predavanje o svojem delu, in sicer v torek, 9. junija, ob 18. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.
Izbor fotografij iz Čečenije, Iraka, Romunije, Južne Afrike in Somalije pripravlja delegirani kurator (delegated curator) Alain Mingam.
Fotografsko razstavo Priča bo Cankarjev dom od 9. junija do 18. avgusta 2015 gostil v sodelovanju z Galerijo Fotografija in SPP Zavodom za promocijo fotografije v Ljubljani v okviru festivala Slovenia Press Photo 2015.

Dodatne Informacije

Več informacij: 
cd-cc.si

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Šiška “Open” 2020: četrti dan urbanega dogajanja in glasbe bo!