fbpx

Kaj je Amazon Business in kakšne prednosti prinaša slovenskim podjetjem?

Amazon Business (Slovenija) je zelo podoben običajnemu Amazonu, le da ima dodane funkcije, prilagojene potrebam podjetij. Uporabniki dobijo dostop do posebnih cen, ki veljajo le za podjetja, nakupovanje lahko opravlja več sodelavcev v podjetju, seveda pa je tukaj še mnogo drugih ugodnosti, ki vam jih predstavljamo v tem zapisu. Zato smo na enem mestu zbrali vse, kar morate vedeti o platformi Amazon Business, ki jo uporablja tudi vedno več slovenskih podjetij.

Obstaja različica Amazona, ki je namenjena izključno podjetjem, velikim in malim, ki želijo večji in boljši nadzor nad nabavo izdelkov, ter najboljše cene. To je Amazon Business (Slovenija), ki ga uporablja tudi vedno več slovenskih podjetij, čeprav uradnega Amazon Slovenija še ni. (Slovenska podjetja uporabljamo amazon.de) Včlanitev v Amazon Business je popolnoma brezplačna in vključuje edinstven nabor uporabnih funkcij za podjetja, različne organizacije, javne zavode, start-upe, itd… Amazon Business ponuja tudi članstvo v programu Business Prime, ki z letno naročnino odklene dodatne ugodnosti za naročnike, podobno kot imajo običajni uporabniki Amazona na voljo članstvo v Amazon Prime. Vendar večino ugodnosti doseže podjetje že z enostavno brezplačno registracijo preko te povezave.

Slovenska podjetja uporabljamo amazon.de, preveden v angleški jezik!
Slovenska podjetja uporabljamo amazon.de, preveden v angleški jezik!

Če želite svoji ekipi sodelavcev omogočiti dostop do preko sto milijonov poslovnih izdelkov na Amazonovem trgu (pisarniška oprema, računalniki, pametni telefoni, ostalo), vendar z vašim določanjem omejitev porabe, s pregledom nad opravljenimi nakupi in z dostopom do popustov pri količinskih nakupih, potem se mora vaše podjetje registrirati na Amazon Business. To je izjemno preprosto in ne zahteva več kot 60 sekund vašega časa. Uporabite spodnjo povezavo in sledite enostavnim navodilom. (stran je v brezhibnem angleškem jeziku, ki ga spremenite v desnem kotu spletnega mesta)

Video – Kaj je Amazon Business


Slovenska podjetja praviloma uporabljamo Amazon.deNemški Amazon, ki je brezhibno preveden v angleški jezik. Amazon Business Slovenija sicer ne obstaja, vendar slovenska podjetja izkoriščajo večino njegovih danosti v okviru nemškega Amazon.de.

Kaj je Amazon Business?

Amazon Business je tržnica ponudbe dobaviteljev za vaše podjetje!
Amazon Business je tržnica ponudbe dobaviteljev za vaše podjetje!

Amazon Business je spletna tržnica za podjetja vseh velikosti. Deluje zelo podobno kot običajni Amazon, le da omogoča dostop do sto milijonov poslovnih izdelkov, ki jih ponuja več kot sto tisoč trgovcev, specialistov za podjetja. Amazon Business ima funkcije in prednosti, ki so prilagojene potrebam podjetij. Na primer, ko ustvarite brezplačen račun, boste lahko brskali po širokem izboru izdelkov, ki so na voljo po posebnih cenah, če jih kupite v večjem obsegu. Lahko pa tudi ustvarite uporabniški račun za več uporabnikov, tako da člani vašega tima, vašo sodelavci, kupujejo skupaj.

Nasvet – vprašajte dobavitelja za količinski popust:

Če kupujete 10 pametnih telefonov za sodelavce vašega podjetja, pošljete povpraševanje za količino dobavitelju. Ta vam bo posredoval posebno ceno za količinski nakup. Lahko pa vam bo odobril tudi plačilo na odlog. S tem bo poslovanje enostavnejše!

Kako se pridružiti platformi Amazon Business?

Če želite vaše podjetje vključiti v Amazon Business, sledite tem korak:

 1. Za začetek obiščite spletno stran amazon.de/business.
 2. V zgornjem kotu strani kliknite gumb “Ustvari brezplačen račun za Amazon Business”. Oziorma še prej nastavite jezik na angleščina.
 3. Vnesite svoj e-poštni naslov, ki ga želite uporabiti za svoj račun. Vnesti boste morali svoje ime in geslo. Priporočeno je, da uporabite uradni službeni elektronski naslov.
 4. Amazon bo zaprosil za podatke o podjetju, ki jih bodo nato preverili.
 5. Če želite preverjanje podatkov pohitriti in opraviti potrjevanje v zgolj nekaj trenutkih, potem navedete številko kreditne kartice in davčno številko podjetja. Ta korak vas nič ne stane. Amazon Business je za slovenska podjetja popolnoma brezplačen!
 6. Amazon bo nato preveril podatke in potrdil registracijo, kar lahko traja do 24 ur.

Nasvet za prijavo v Amazon Business:

Če se poskusite pridružiti v Amazon Business z e-poštnim naslovom, ki je že povezan z običajnim računom Amazon, boste morali ta uporabniški račun nadgraditi v Amazon Business. Če zavrnete to možnost, se boste morali prijaviti z drugim e-poštnim naslovom. Predlagamo torej, da se prijavite z vašim službenim elektronskim naslovom. Tisim, ki ga uporabljate za dnevno komunikacijo.

V čem se Amazon Business razlikuje od Amazona?

Če želite bolje razumeti osnovne razlike med Amazon Business in običajnim Amazonom, si oglejte nekaj ekskluzivnih in edinstvenih funkcij, ki veljajo le za Amazon Business:

 • Posebne cene za podjetja: Dobite cenovne popuste za več kot pet milijonov izdelkov, vključno s količinskimi popusti. Pri nekaterih cenah se izpiše oznaka Business Price, kar pomeni znižana cena za podjetja.
 • Izdelki samo za podjetja: Poiščite posebne izdelke za vaše podjetje. Tudi take, ki jih na običajnem Amazon ne boste našli. Imate restavracijo ter potrebujete velike količine gostinske opreme? Ste zobozdravnik in iščete specifičen material? Potrebujete pisarniško opremo? Amazon Business nudi tudi tovrstne izdelke.
 • Preverjeni prodajalci: Amazon Business vam omogoča iskanje in nakupovanje med prodajalci s posebnimi filtri. Hkrati pa so ti prodajalci preverjeni in označeni kot primerni za poslovanje s podjetji.
 • Račun za več uporabnikov: Ko ustvarite brezplačni uporabniški račun za Amazon Business, lahko povežete celotno ekipo in ustvarite skupine za nakup, ki ustrezajo vaši organizaciji. To pomeni, da lahko sodelavca ali več njih povabite in z njimi sestavljate nabavne sezname.
 • Odobritev: Nastavite lahko odobritve naročil in določite omejitve porabe. Tako lahko upravljate z nakupi vaše organizacije ter pridobite nadzor nad porabo sredstev.
 • Plačilne kartice: Plačila lahko delite le z nekaterimi uporabniki ali s celotno ekipo. Z Amazon Corporate Credit pa si lahko zagotovite možnost plačila na odlog.
 • Business Prime: Naročniki dobijo brezplačno dostavo v enem ali dveh dnevih ter druge dodatne ugodnosti. To velja za določene trge. V kolikor je prodajalec Amazon (Evropa), pa pri poslovnih uporabnikih izdelki v Slovenijo dospejo vedno v navedenih rokih ali celo kakšen dan prej.
 • Konsolidirane dobave: Amazon se trudi zmanjšati stroške logistike in nabave, zato konsolidira manjše nabavne zneske v večja naročila. To pomeni, da bodo izdelki posredovani, ko bo njihova vrednost presegla na primer 100 evrov. Tudi zato, da ne boste vsakega spenjača naročali posebej in za njega plačevali poštnino.
 • Poročanje in analitika: S priročnimi grafikoni lahko sledite in spremljate svojo porabo.
 • Nakup oproščen davka: Vsa slovenska podjetja zavezanci za davek na dodano vrednost lahko v okviru nemškega amazon.de kupujejo izdelke brez DDV-ja.

Kako uporabljati Amazon Business?

Amazon Business je pomemben za vaš posel!
Amazon Business je pomemben za vaš posel!

Najprej morate ustvariti brezplačen račun na Amazon Business in nato lahko že uporabljate vse njegove funkcije ter upravljate s svojimi nastavitvami.

Računovodske in poslovne nastavitve
Prijavite se v svoj brezplačni račun na Amazon Business in v kotu strani kliknete svoje ime, da odprete spustni meni z nastavitvami računa. Uporabniki Amazon Business lahko upravljajo poslovne nastavitve (dodajanje članov, nastavitev odobritev, upravljanje s plačili in podatki o oprostitvi davka), poslovno analitiko (pregled poročil, računov in podatkov o postavkah) in upravljanje dobaviteljev (iskanje in shranjevanje želenih dobavitelje).

Iskanje in nakup
Ko se prijavite v svoj račun na Amazon Business, boste na vrhu videli znano iskalno vrstico Amazon. Za iskanje določenega izdelka lahko vnesete ključno besedo ali številko izdelka. Če na primer iščete tiskalnik, boste lahko seznam filtrirali na levi strani, tako kot na običajnem Amazonu.

Oddaja naročila
Postopek za prevzem blaga z Amazon Business se skoraj ne razlikuje od običajnega postopka nakupa na Amazonu: izdelek dodate v košarico, izberete, ali gre za ponavljajočo se dostavo, in greste v košarico, da preverite podatke o pošiljanju, načinu plačila in oddate naročilo. Če želite po oddaji naročila pregledati svoje naročilo, pojdite na nastavitve računa in neposredno kliknite možnost menija Naročila ali izberite Poslovna analitika, da dobite podrobno poročilo o pošiljanju, izdelku in prodajalcu.

Kaj pa Amazon Business Prime?

Business Prime je plačljiv program članstva za stranke Amazon Business, ki želijo brezplačno pošiljanje za več kot sto milijonov artiklov in številne druge ugodnosti. Hkrati Business Prime izboljša nakupne izkušnje, z možnostjo analize porabe in oblikovanja pravil, ki zaposlene usmerjajo k odobrenim izdelkom. Obstaja tudi 30-dnevna brezplačna preizkusna različica. Številne funkcije Amazon Business Prime delujejo tudi za slovenska podjetja, vendar z nekaj omejitev.

Namig, Amazon Prime ni enako – Amazon Business Prime:

Z naročnino na Amazon Business Prime ne dobite istih funkcij kot pri klasičnem Amazon Prime, tako na primer ne dobite Prime Video.

Cena Business Prime temelji na številu uporabnikov na računu Amazon Business:

 • Osnovni paket: 70 evrov na leto za do tri uporabnike
 • Majhni paket: 200 evrov na leto za do 10 uporabnikov
 • Srednji paket: 500 evrov na leto za do 100 uporabnikov
 • Neomejen paket: 4.000 evrov na leto za neomejeno uporabnikov

Glede na velikost vašega podjetja, si izberite, kateri paket je za vas najbolj optimalen in si zagotovite 30-dnevno brezplačno testiranje Business Prime na spodnji povezavi.

Prednosti Amazon Business Prime

Amazon Shopping ... aplikacija, ki mora biti na vašem telefonu!
Amazon Shopping … aplikacija, ki mora biti na vašem telefonu!
 • Vidnost porabe: Funkcija AWS QuickSight zagotavlja pregled nad porabo sredstev, kar olajša analizo podatkov in trendov porabe.
 • Voden nakup: Skrbniki uporabniških računov lahko dobavitelje in izdelke označijo kot prednostne, določijo omejitve glede kategorij izdelkov, da izboljšajo skladnost in konsolidacijo dobaviteljev.
 • Odlog plačila: člani Business Prime lahko zahtevajo razširjene pogoje za odlog plačila – na 45 ali 60 dni.
 • Dostava: Izberite brezplačno enodnevno ali dvodnevno dostavo za več kot 100 milijonov izdelkov. Člani Business Prima lahko ob nakupu izberejo možnost konsolidirane dostave, kar pomeni, da se pošiljka odpošlje, ko se zbere več posameznih naročil.

Upamo, da smo odgovorili na večino vprašanj povezanih z Amazon Business.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!