fbpx

Kaj je Wordle: viralna besedna igra, ki je obsedla svet

Kako igrati Wordle?

Foto: envato

Če ste v zadnjem mesecu na spletu preživeli vsaj nekaj časa, potem ste gotovo slišali za besedo Wordle in opazili množico sivih, zelenih in rumenih kvadratkov. Ta besedna igra je namreč pred kratkim dosegla izjemno priljubljenost. Igralci trdijo, da je zelo hitro zasvojljiva in zabavna, z njo pa si lahko na enostaven način urijo svoje možgane. Kako pa je igra Wordle sploh nastala in kje jo najti?

Kaj je Wordle in kako to igro igrati?

Wordle je spletna igra, katere cilj je povsem preprost: uganiti besedo s 5 črkami, za kar imajo igralci na voljo 6 poskusov. Najdete jo lahko na spletni strani Wordle.
Če ste na začetku nekoliko zmedeni, ne skrbite: ni ga igralca, ki bi mu bilo že takoj vse jasno. Vaša prva naloga je, da se spomnite besede s 5 črkami in jo vnesete v prvo vrstico. Nato pritisnite na gumb Enter in upate na najboljše. Izbirate lahko med besedami, ki jih najdemo v angleškem slovarju, dovoljena pa je tudi množina.

Ko ste besedo vnesli, se bodo črke obarvale. Če je kvadratek sive barve, to pomeni, da beseda, ki jo iščete, črke, ki stoji v njem, žal ne vsebuje. Če je rumen, potem se ta črka v besedi nahaja, vendar ne na mestu, kamor ste jo postavili. Če pa je kvadratek zelene barve, to pomeni, da črka stoji na pravem mestu. Te informacije lahko potem uporabite pri naslednjih poskusih: črk, ki so se obarvale sivo torej pač ne boste uporabili, medtem ko bodo zelene ostale na svojih mestih.

Wordle ima tudi možnost višje zahtevnosti: pri njej ob naslednjem ugibanju ne smete napisati katerekoli besede, ampak mora beseda, ki ste jo izbrali, vsebovati vse črke, ki so se obarvale rumeno. Igro višje zahtevnosti boste našli s klikom na ikono za nastavitve.

Cilj Wordla je najti besedo s 5 črkami Foto: Pixabay / Pexels

Kdaj lahko Wordle igrate in zakaj je tako zasvojljiv?

Se vam zdi, da vas računalniške igre hitro zasvojijo in kmalu za ekranom preživite ves dan? Pri Wordlu se vam to ne more zgoditi. Igro lahko namreč igrate le enkrat dnevno. Vsak dan je na voljo le ena beseda, ki jo poskušajo uganiti vsi igralci. To pomeni, da boste morali, ko ste porabili vse poskuse, počakati do polnoči, ko se bo začela nova igra.

Strokovnjaki menijo, da je prav to eden od razlogov za naraščanje Wordlove popularnosti: nihče namreč nima premalo časa, da bi to igro igral, hkrati pa je tukaj vidik veselega pričakovanja nove igre.
Igra je popularna tudi zato, ker so njena navodila preprosta, pa vendar ugotavljanje besed marsikomu predstavlja velik izziv – ob uspehu boste zato ponosni in navdušeni. Omeniti moramo seveda tudi socialni vidik: na Twitterju je hashtag #Wordle med največkrat uporabljenimi. Ko kliknete nanj, boste lahko opazili zanimive debate in deljenje izkušenj med igralci.

Marsikomu Wordle predstavlja izziv Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Kako je igra Wordle nastala?

Za Wordle je zaslužen inženir Josh Wardle, čigar cilj sprva sploh ni bil ustvariti internetne senzacije. Namesto tega je igro namenil svojemu dekletu, ki besedne igre obožuje, ime Wordle pa je izbral ob igranju s črkami svojega priimka. Prijatelji in družinski člani so mu nato zagotavili, da je ideja odlična, in Wardle je sklenil, da jo predstavi svetu.

Igro je bilo mogoče na spletu igrati oktobra 2020, njena priljubljenost pa je naraščala zelo hitro. 2. januarja je imela kar 300.000 igralcev, številka pa se še vedno povečuje. Mnogi se tudi sprašujejo, ali bo Wordle ostal enak ali pa lahko v kratkem pričakujemo dodatke in zanimivosti, toda kot vse kaže, bomo na ta odgovor morali še nekoliko počakati.

Petka – Slovenski Wordle
7. januarja 2022 pa je zaživel tusi “slovenski Wordle”. Aplikacijo za mobine naprave si lahko prenesete iz App stora in Google Play.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!