Kaj narediti, da tulipani v vazi ostanejo sveži tudi do 10 dni?

Kaj narediti, da tulipani v vazi ostanejo sveži tudi do 10 dni?

Dan žena, ki je številne ženske po svetu osrečil s prelepimi cvetlicami, je za nami. Med presenečenji se največkrat znajdejo vrtnice in tulipani, ki pa na žalost mnogo prehitro ovenijo. In kaj narediti, da tulipani v vazi ostanejo sveži tudi do 10 dni?

Nasveti, ki jih ponujamo tokrat, bodo prav prišli zlasti tistim ženskam, ki so v dar prejele tulipane. Cvetlice, ki nas vsako leto razveselijo s svojimi raznolikimi cvetovi, so prikupno darilo za dan žena, hkrati pa veljajo za znanilke pomladi.

Sveže odrezani tulipani lahko v vazi z vodo, preden ovenijo, zdržijo tudi do 10 dni. Če za njih ne boste ustrezno skrbele, se lahko zgodi, da vas bodo ‘zapustili’ že po dnevu ali dveh. Če želite, da tulipani v vazi ostanejo sveži tudi do 10 dni, vam priporočamo, da sledite tem 9 korakom:

  • Preden rože postavite v vazo, konice njihovih stebel ovijte z mokrimi papirnatimi brisačami. Tulipani bodo tako prejeli nekaj dodatne vlage, ki jo potrebujejo za življenje.
  • S ščipalnikom ali škarjicami stebla skrajšajte za približno centimeter dolžine. Tulipanom boste tako omogočili boljše vpijanje vode.
  • Izberite vazo, katere višina predstavlja približno 50 % višine tulipanov. Tudi v primeru, da bodo cvetlice nadaljevale z rastjo, bodo stale pokončno in se ne bodo začele nagibati na vse strani.
Izberite primerno vazo.
Izberite primerno vazo.
  • Vazo operite z milom in jo nato temeljito splaknite. Pred uporabo se prepričajte, da je popolnoma čista.
  • Vazo napolnite s hladno vodo. Če boste tulipane namočili v toplo vodo, bodo namreč zelo hitro oveneli.
  • Vodi dodajte cvetni konzervans, ki ga dobimo v cvetličarni in poskrbi za to, da cvetje prevzame vodo. Rastlini zagotovi hrano, ki je sama več ne more proizvesti.
  • Odstranite papirnate brisače in tulipane enega po enega namestite v vazo. Razvrstite jih po svojih željah.
  • Vazo postavite na hladno mesto, do katerega neposredna sončna svetloba nima dostopa. Tulipani ne prenesejo vročine, zato bodo v primeru, da jih postavite na okensko polico, kmalu oveneli.
  • Vazo z vodo napolnite skoraj do vrha, saj tulipani zahtevajo veliko količino vode.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
7 navad, ki se zdijo “za lenuhe”, toda z njimi dejansko naredite veliko VEČ