fbpx

Aktivnosti na prostem, ki topijo kalorije, pa niso tek

Mnogi ljudje se v želji po tem, da se znebijo odvečnih kilogramov, odločijo za telesno vadbo v obliki teka. Slednji lahko kaj hitro postane dolgočasen, zato si je dobro domisliti alternativo, ki topi kalorije in je hkrati zabavna.

Narava s svojo raznolikostjo nudi obilo možnosti za rekreacijo. Dobra novica za vse, ki želite čim prej pričeti z aktivnostmi na prostem, je tudi ta, da so temperature zraka po Sloveniji že spomladanske. In upamo, da bo tako tudi ostalo!

Tek je najbolj razširjena oblika vadbe v naravi, kar pa ne pomeni, da druge aktivnosti ne obstajajo. Ravno nasprotno! Izbirate lahko med nešteto različnimi športnimi dejavnostmi, ki topijo kalorije in se boste med izvajanjem teh še neizmerno zabavali.

Poskusite kakšno izmed teh aktivnosti na prostem, ki topijo kalorije, niso tek in vam bodo pomagale do zdravega duha v zdravem telesu. Vse, kar šteje, je vaše dobro počutje!

Planinarjenje

Planinarjenje
Planinarjenje

Pohodi v hribih predstavljajo fizični izziv, pomirjujoče gorsko okolje pa naj bi spodbujalo delovanje možganov in pozitivno vplivalo na počutje. Težavnost poti prilagodite seveda svojim zmožnostim. V eni uri potikanja po planinah naj bi porabili približno 375 kalorij.

Kolesarjenje

Kolesarjenje
Kolesarjenje

Dejstvo, da ste v zadnjih letih nekoliko pozabili na kolo, ki zavzema prostor v garaži, še ne pomeni, da kolesarjenje ni za vas. Kolesarjenje na prostem se od tistega v fitnesu razlikuje v mnogih dejavnikih, saj od vas zahteva lovljenje ravnotežja in koncentracijo med udejstvovanjem v prometu. Aktivnost, pri kateri boste okrepili zlasti spodnji del telesa, naj bi vam v eni uri pomagala izgubiti tudi do 400 kalorij.

Plavanje

Plavanje
Plavanje

Če želite okrepiti celotno telo, je plavanje kot nalašč za vas – z njim oblikujete močne mišice, krepite hrbet in vam pomaga preprečevati bolečine s sklepi. Še posebej koristno je plavanje v hladni vodi, saj je na ta način mogoče hitreje znižati krvni tlak in količino maščobnih oblog. Z nekaj truda naj bi v eni uri zgubili 425 kalorij.

Odbojka na mivki

Odbojka na mivki
Odbojka na mivki

Telesna vadba je veliko bolj zanimiva, če se pri njej zabavate s prijatelji. Odbojka služi kot odličen kardio trening, hkrati pa krepi mišice. Igra z žogo bo aktivirala celotno telo, zlasti noge, zadnjico in roke. K temu, da bo vadba intenzivnejša, bo pripomogla seveda mivka. V eni uri, preživeti na odbojkarskem igrišču, naj bi pokurili kar 500 kalorij.

Rolanje

Rolanje
Rolanje

Rolanje se je uveljavilo kot ena najbolj priljubljenih oblik rekreacije. Razlog za to je preprost – rolarje lahko uporabljate kot prevozno sredstvo, ob tem pa se na njih zabavate in poskrbite za svoje telo. Rolanje krepi mišice trebuha, zadnjice in stegenske mišice. Med vožnjo razvijate tudikoordinacijo, poskrbite za povečanje telesne vzdržljivosti in porabite lahko do 800 kalorij v eni uri.

Joga

Joga
Joga

Vedno višje temperature so primerne tudi za izvajanje joge v parku. Društva ljubiteljev joge ponujajo skupinske vadbe, če pa imate z vajami, ki se osredotočajo na telesno in duševno uravnovešenost, že veliko izkušenj, pa jih lahko izvajate sami. V eni uri naj bi porabili približno 175 kalorij.

Veslanje

Veslanje
Veslanje

Med uro veslanja v kajaku ali kanuju naj bi telo poradilo tudi do 1000 kalorij. Med aktivnostjo se izboljšuje telesna drža, obenem pa se krepijo mišice zgornjega in spodnjega dela telesa. Še posebej sproščujoče je veslanje po jezerih v goratih pokrajinah, med katerim si lahko na okoliških vrhovih napasete oči.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!