Kaj o nas povedo fotografije, ki jih objavljamo na družbenih omrežjih?

Mislite, da fotografije, ki jih objavljate na družbenih omrežjih, o vas povedo samo tisto, kar vi želite? No, pa ne. Govorijo tudi o vaših kompleksih in skritih željah, ki se jih ne zavedamo niti sami. Tukaj so najbolj tipične fotografije, ki jih objavljamo, in to je tisto, kar povedo o nas.

Kaj o nas povedo fotografije, ki jih objavljamo na družbenih omrežjih?

Različni selfiji (selfiji v ogledalu, v dvigalu, fit selfiji …)

Številni selfiji razkrivajo pretirano potrebo po priznavanju in odobravanju drugih ljudi, nakazujejo pa tudi na nečimrnost in naklonjenost narcisizmu.

View this post on Instagram

Before show…

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo) on

Seksi selfiji

Duck face, privlačno poudarjene obline … Sporočilo, ki ga imajo takšni selfiji, je: “Sem svobodna ženska, pripravljena na eksperimentiranje.” Razmislite, preden svetu tako odprto in s telesom pokažete, da ste na voljo. Resnično mislite, da bodo na takšno vabo padali moški, ki si želijo resno razmerje?

Fotografije para

Gre za demonstracijo vašega razmerja in dejstvo, da ga dojemate kot močno in dolgoročno. S tem svetu sporočate, da niste sami, da ste ljubljeni in cenjeni. Če se na vašem računu nahaja več takšnih fotografij, je morda čas, da se vprašate, zakaj. Kaj je tisto, kar želite s tem povedati? Morda gre za skrit namen, da bivšim kaj dokažete ali pa da ste boljši od (manj srečnih) prijateljev.

Skupinske fotografije

Če je večina vaših fotografij na družbenih omrežjih skupinskih, kjer se zabavate in ste obkroženi s prijatelji, lahko to nakazuje na neko praznino in osamljenost. Lahko tudi kaže na to, da pripadnost skupini laska vaši nečimrnosti.

View this post on Instagram

#ellenselfie

A post shared by Hoda Kotb (@hodakotb) on

Fotografije otrok

Obstajata dve možnosti. Če delite svojo otroško fotografijo in se odločite, da bo to tudi vaša profilna fotografija, to lahko nakazuje, da ste siti odraslega življenja: vse te odgovornosti, bančnih posojil in hipotek. V vas se skriva podzavestna želja, da se vrnete v otroštvo in da nekdo za vas skrbi.
Če pa delite fotografijo svojega otroka (z vami ali brez vas), želite sporočiti, da ste mama in da je to zelo velik dosežek v vašem življenju.

View this post on Instagram

With my two real gurus #LoveRocks Shak

A post shared by Shakira (@shakira) on

Fotografije živali in fotografije vas z živalmi

Če gre za račun fotografa, potem so fotografije divjih živali v naravnem okolju dokaz strokovnosti. Če pa si takšno fotografijo za profilno fotografijo omisli moški (na primer divjega volka ali pa gracioznega geparda), želi pokazati, da je drzen in močan, čeprav v resnici ni.
Ženske po drugi strani objavljajo ljubke fotografije, kot so očarljivi živalski mladiči (zajčki, kužki). Te fotografije kažejo na sentimentalnost in nezrelost.

Fotografije narave

Tukaj ne gre za račune poklicnih fotografov. Če je na vašem računu več fotografij pokrajin, lahko to pomeni, da ste z življenjem zadovoljni. Življenje je uspeh, zdaj pa si lahko vzamete čas, da občudujete naravo. Lahko pa tudi nakazuje, da ste siti mrzličnega tempa ter potrebujete zasebnost.

Fotografije glamuroznih videzov

Večje število takšnih fotografij razkriva potrebo po podpori narcisizma ter po všečkih in laskavih komentarjih. To je tudi razlog, da razmislite o svoji samozavesti ter alternativnih načinih izboljšanja le-te, ne pa da ste odvisni od všečkov v virtualnem svetu.

Fotografije potovanj

Pri nekaterih ljudeh takšne fotografije nakazujejo na poudarjanje svojega socialnega statusa (ali željo po njem). “Poglejte, kaj vse si lahko privoščim, da se sprostim,” sporočajo takšne fotografije. Pri drugih ljudeh je to dokaz o resničnih potovanjih, občutkih in čustvih, ki so bili doživeti. Potrditev dejstva, da ste potovali v kraj, ki ga je obiskalo že milijon drugih, a vi ste bili tam prvič in to je vaš osebni dosežek.

Fotografije z jahtami, dragimi avtomobili in drugimi luksuznimi stvarmi

To je način, kako svetu sporočiti, da ste uspešni (velikokrat gre za namišljen uspeh ali željo po njem), kakšen je vaš socialni status in da je vaše življenje preprosto odlično.

Fotografije hrane

Tukaj ne gre za fotografije poklicnih blogerjev. Fotografije izvrstne hrane iz drage restavracije so poskus samopotrditve in družbene samopromocije. In če je ta fotografija na računu ženske na porodniškem dopustu ali gospodinje, potem je to želja, da (si) dokaže, da je njeno življenje še vedno tako dobro kot življenja ostalih in da so lahko stvari enako zanimive tako v kuhinji kot v pisarni, na konferenci ali na festivalu.

Fotografije ekstremnih podvigov

Skakanje s padalom, osvajanje vrhov ali valov govorijo o resničnih moških lastnostih: pogumu, moči, zanesljivost in vzdržljivosti. Ekstremni selfiji (na vrhu nebotičnika, na vlaku …) skrivajo potrebo po priznanju, po opaznosti in po občutku, da se živi. Mladi so velikokrat zasvojeni s čustvenim ‘koktajlom’ strahu ter užitka, ki ju izkusijo med snemanjem ekstremih selfijev. Bližnji morajo biti pozorni na ta hobi in se morda posvetovati s psihologom.

Smešne fotografije sebe

Lastnike tega računa je samozavesten in samoironičen, saj takšne fotografije (še posebej ženske) zahtevajo veliko poguma. Ali morda za smehom skrivajo težave?

Fotografije iz pisarne

Če račun vsebuje več takšnih fotografij, potem sta poklicno življenje in prepoznavanje v družbi tej osebi zelo pomembna. Te osebe so polne ambicioznih načrtov. Prav tako želijo svetu pokazati, da so pravi strokovnjaki, ki so na visokem položaju.

Fotografije predmetov, različne postavitve in deli celote

Te fotografije dokazujejo, da ta oseba stremi k neobičajnemu. Prav tako so znak ustvarjalne narave in dobrega občutka za estetiko.

Resnične fotografije brez filtrov ali uporabe Photoshopa

Takšne fotografije govorijo, da se ljudje dojemajo takšne, kot so. To velja tudi za tiste, ki svoje profilne fotografije niso spremenili že več let – to nakazuje na stabilnost, moralno zrelost in ‘pomanjkanje’ potrebe po dokazovanju na družbenih omrežjih. Ti ljudje uporabljajo družbena omrežja za komunikacijo s prijatelji ali za službo. Trenutkov ne fotografirajo, ampak jih živijo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!