Kaj potrebujemo za spolno srečo? Znanost ima prav zato svoj odgovor!

Si spolno srečen in zadovoljen?

Zadnjič posodobljeno: :

In medtem, ko se večina odnosov začne z visoko stopnjo spolnega zadovoljstva zaradi zaljubljenosti in velike doze hormonov, sčasoma seveda vse to usahne. Vsi pa se sprašujemo, kako nekaterim parom uspe najti formulo za trajno spolno srečo.

Hollywoodski filmi, poceni telenovele in odlične revije za ženske pogosto zameglijo naše dojemanje seksa, ljubezni in odnosov. Na srečo obstaja empirična študija o tem vprašanju, ki ločuje mite od resničnosti.

Socialni psihologi na Univerzi v Torontu so preiskovali spolno življenje 1900 udeležencev študije, vključno s heteroseksualnimi in homoseksualnimi pari, v upanju, da bodo odgovorili na starodavno vprašanje. Kaj potrebujemo za srečno spolno življenje?

Sreča ni v številkah – ampak v trudu

Njihove raziskave so v bistvu pokazale, da se spolni užitek v dolgoročnih odnosih osredotoča na našo željo po reševanju svojih spolnih težav in naših spolnih pričakovanj, kot temu pravijo znanstveniki. Tisti, ki so imeli manj toge in idealistične poglede na “sorodne duše” in druge implicitne teorije o spolnosti, so bili bolj zadovoljni s svojim partnerjem v spalnici. To pomeni, da moramo biti čim bolj odprti za različna razmišljanja. Vemo, da so nesoglasja na področju spolnosti sčasoma praktično neizogibna. Vaše spolno življenje je kot vrt in ga je treba zaliti in negovati, da ga lahko vzdržujete, pravi avtorica študije Jessica Maxwell, vodja oddelka za psihologijo na univerzi v Torontu.

Njihova raziskava je pokazala, da ima par v spolnem življenju pogosto obdobje medenih tednov, ki traja približno dve do tri leta. Po se želja po spolnosti počasi zmanjšuje. Od tega trenutka dalje raziskovalci pravijo, da je pomembno, da na svoj spolni odnos gledate kot na nekaj, kar je odprto za razprave in spremembe. In vsake toliko potrebuje tudi spremembe.

Ključno je sprejeti spremembe in ne kritizirati

Kot pojasnjuje Maxwell, gre za ostro primerjavo z romantiziranimi idejami sorodnih duš in “romantičnimi usodnimi zgodbami”, ki odnose promovirajo kot statično in vnaprej določeno stvar. To lahko privede do tega, da ljudje čutijo, da se mora razmerje preprosto končati, če v sponosti ni vse tako kot je bilo nekdaj, ali če vse ne ustreza vašim pričakovanjem. V resnici je to nekaj, na čemer je mogoče delati in srečni pari v spolnosti to vselej počnejo.

Ljudje, ki verjamejo v spolno usodo, uporabljajo svoje spolno življenje kot barometer, kako dober je njihov odnos in verjamejo, da so težave v spalnici enake težavam v odnosu kot celoti – dodaja Maxwell in pojasnjuje, da ljudje, ki verjamejo v spolno rast, ne verjamejo le, da lahko rešijo svoje spolne težave, vendar jim ne dovolijo, da bi vplivale na zadovoljstvo v odnosih.

Pogostost spolnih odnosov glede na starost

Po podatkih, zbranih z eno največjih študij Ameriškega inštituta Kinsey, je to povprečna pogostost spolnih odnosov glede na starost. Rezultati se razlagajo kot “normalni”, čeprav manjša odstopanja ne pomenijo nujno nekaj slabega ali celo nekaj dobrega.

  • Med 18. in 29. letom: približno 112 krat na leto (približno vsake 3,2 dni)
  • Med 30. in 39. letom: približno 86-krat na leto (približno vsake 4,2 dni)
  • Med 40. in 49. letom starosti: približno 69-krat na leto (približno vsakih 5,3 dni)

Čeprav je bila študija izvedena na osebah, starih do 50 let, številne študije kažejo, da so ljudje spolno aktivni v 60. in 70. letih in to ne prav dosti manj.

Težava ni nikoli le v spolnosti

V mnogih zakonskih zvezah brez seksa osnovna težava ni sam seks, ampak pomanjkanje empatije in razumevanja zakonca. Če bi imel več razumevanja, bi nekdo sprejel, da obstaja težava, in poskusil najti neko rešitev zanjo. Če ignoriramo vse, se druga stran počuti zavrnjeno, nima splošnega občutka bližine in začnejo se zamere in frustracije.

Način, kako se lotevati problema, je zelo pomemben, poudarja psihiatrinja Rachel Sussman. Besedni napad običajno povzroči napad z druge strani. Najslabše, kar lahko rečemo, je “kaj je s tabo?” ali “kakšen moški / ženska si?”.

Če je problem obravnavan miren način, s kozarcem vina in najboljšimi nameni, bodo partnerji, ki se imajo še vedno radi, sočutni do drugega in bodo želeli delati na srečnem spolnem življenju.

Dodatne Informacije

IFL

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10 stvari, ki jih zrela ženska nikoli ne bo dovolila v ljubezni: od tega ne odstopa!