fbpx

Kaj pravzaprav pomenijo barve na zastavi ponosa?

LGBT skupnost si prizadeva pridobiti pravice za lezbijke, geje, biseksualce in transeksualce, ki se morajo v družbi spopadati z diskriminacijo. Njen najprepoznavnejši simbol je gotovo zastava ponosa, ki združuje več različnih barv.

Umetnik in aktivist za pravice homoseksualcev Gilbert Baker je leta 1978 javnosti predstavil edinstven simbol, s katerim naj bi se identificirala LGBT-skupnost. Zastava ponosa, kot je poimenoval svojo kreacijo, se je do danes uveljavila po vsem svetu.

Baker je zastavo izdelal na preprost način. Skupaj je zašil osem trakov različnih barv, ki so v sebi skrivali globlji pomen. Roza barva predstavlja seks, rdeča življenje, oranžna zdravje, rumena sonce, zelena naravo, turkizna čudež, modra mir, vijoličasta pa odločnost.

Povpraševanje za izdelek je hitro zrastlo, zato se je umetnik odločil, da roza in turkizno barvo izloči iz zastave. Za takšno potezo se je odločil, ker omenjeni barvi nista bili na voljo pri mnogih proizvajalcih zastav.

Mavrične zastave lahko opazimo predvsem v času Parade ponosa.
Mavrične zastave lahko opazimo predvsem v času Parade ponosa.

V zadnjih letih so se sicer pojavile težnje po spreminjanju mavrične zastave. Kampanjska skupina More Color More Pride je lani predstavila novo zastavo. Ta vsebuje tudi črn in rjav trak, ki označujeta nebelce v LGBT-skupnosti. Javnost je ni sprejela z odobravanjem.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!