fbpx

Kaj resnično o nas pove naš rojstni dan?

Ne glede na to ali prebiramo horoskop ali pa tudi ne, nikakor ne gre zanikati kako zanimiva zna biti astrologija. Čeprav ni nobenega dokaza, da naš horoskop drži, se še vedno lahko veliko naučimo o nas iz trenutka, ko smo se rodili. Govorimo o tako imenovanem "učinku sezone/letnega časa", v katerem smo bili rojeni ter opisuje kako naš mesec vpliva na nas. Kaj torej vse pove o nas mesec ali sezona v kateri smo rojeni?

Študija, ki so je nedavno opravili na 366-ih madžarskih študentih je pokazala povezavo med njihovim temperamentom in letnim časom, v katerem so rojeni. Zlasti za tiste, ki so rojeni v pomladi in jeseni je bilo bolj verjetno,da imajo pozitivne osebnostne lastnosti, medtem ko je za tiste, rojene v zimskih mesecih bolj verjetno, da bodo depresivni. Ljudje, ki pa se rodijo poleti pa imajo bolj hitro spreminjajoče se razpoloženje.

Druge študije so pokazale povezavo med letnimi časi in levičarji, ki bi se naj najbolj pogosto rodili spomladi in poleti; med letnimi časi in kadilci (najmanj kadilk se naprimer rodi v zimskem času); ter med letnimi časi in kratkovidnostjo (najpogosteje za ljudi rojene v juniju in juliju). Povezavo pa bi prav tako naj našli med letnimi časi in shizofrenijo, kot tudi tveganjem za samomor. Študija, objavljena v začetku v začetku junija je pokazala, da imajo ljudje, rojeni maja najnižje tveganje za razvoj 55-ih bolezni, medtem ko imajo tisti, ki so rojeni oktobra, največje tveganje.

PREBERITE ŠE: 10 sprememb življenjskih navad za trideseta, ki ti omogočijo vseživljenjski uspeh

Pomembno si je zapomniti, da nobena raziskava ne trdi, da nas letni čas v katerem smo rojeni 100 odstotno opredeljuje. Raziskovalci namreč menijo, da stvari kot so prehrana ter izpostavljenost soncu, prav tako igrajo vlogo pri hormonih noseče ženske ter lahko vplivajo na razvoj dojenčka.
Kako se to pravzaprav dogaja ter kako veliki so v resnici učinki letnega časa, ne vemo. Morda vse skupaj ni tako zabavno ali natančno kot je horoskop, a za hipoteze vsaj obstajajo raziskave, ki jih lahko podprejo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!