fbpx

Kaj storiti, če spoznate, da partnerja ne boste mogli spremeniti?

Foto: Katerina Holmes / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Eden najpogostejših razlogov za prepire v razmerjih je, da se eden od partnerjev ne strinja z ravnanji drugega, drugi pa svojega obnašanja kljub obljubam ne želi oz. ne more spremeniti. Seveda je od situacije odvisno, kako utemeljena so pričakovanja prvega, vendar pa je po mnenju strokovnjakov zaključek po navadi enak: partnerja ugotovita, da drug drugega ne bosta mogla spremeniti, če na to sam ni pripravljen.

Včasih je veljalo, da je razmerje priložnost, da eden od partnerjev drugega spremeni na bolje. Vendar pa strokovnjaki že dolgo ugotavljajo, da temu žal ni tako– da, ljudje v življenju doživljamo določene spremembe, vendar pa se moramo zanje odločiti sami.
Ne glede na to, kako radi imate partnerja, spremenil se bo le takrat, ko je na to pripravljen oz. za to občuti potrebo sam.

Sta s partnerjem oba pripravljena na spremembe? Foto: Monstera / Pexels

Na kaj morate biti pred razmerjem pozorni?

Včasih občutimo močna romantična čustva do osebe, ki z nami nima veliko skupnega. Na to seveda ne moremo vplivati, vendar pa se lahko odločimo, ali bomo s to osebo pričeli resen odnos. Zato je zelo pomembno, da z zvezo ne hitimo, ampak se najprej prepričamo, kdo je pravzaprav naš izbranec in ali se njegove navade, načela in pogledi na svet ujemajo z našimi.
Strokovnjaki svetujejo tudi, da se pred začetkom razmerja pogovorita, kako si zvezo in prihodnost sploh predstavljata: da, v razmerju lahko osebnostno napredujemo, vendar pa morate imeti v mislih, da so spremembe mogoče le, če tudi partner vidi potrebo po njih. Če pa si življenje predstavlja povsem drugače, kot si ga sami, potem je bolje, da se v tak odnos ne spuščate.

V srečni zvezi imata partnerja enako predstavo o prihodnosti Foto: Jonathan Borba / Pexels

Kdaj oditi in kdaj na razmerju delati?

Kaj torej storiti, če vas določeno ravnanje partnerja moti? Seveda je v tem primeru dobro, da spregovorite in svoje mnenje jasno izrazite. Pri tem bodite pozorni, da boste ohranili spoštovanje in da se boste osredotočili na lastna čustva: partnerja ne obtožujte, pač pa mu razložite, kako se ob njegovih dejanjih počutite. Vprašajte ga tudi, kako na situacijo gleda on: če se z vami strinja in se je pripravljen potruditi, potem je to znak, da vam nad zvezo ni potrebno obupati– seveda to velja le v primeru, da vaš partner za svojimi besedami dejansko stoji.
Kaj pa, če opazite, da partner razloga za spremembe ne vidi in na vajino razmerje gleda na popolnoma drugačen način kot vi? Potem vam preostane le, da ocenite, kakšno vlogo igra to vedenje za vas. Če gre za malenkost, ki ste jo pripravljeni sprejeti, potem to storite in ponovnih konfliktov ne pričenjate.
Kaj pa, če pri sebi veste, da se sprijazniti pač ne boste mogli in da partnerjevo ravnanje za vas ni dopustno? Takrat je čas, da razmerje zapustite: življenje je namreč prekratko, da bi ga preživljali ob osebi, s katero srečne skupne prihodnosti nimate.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!