fbpx

Kaj pomenijo oznake na nalepki na sadju?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Najpogosteje na bananah pogosto pa tudi na drugih kosih sadja, so nalepke na olupku nekaj, česar večina ljudi niti ne pogleda, ampak jih nagonsko odstrani pred zaužitjem. Tudi če jih opazijo, komaj kdo ve, kaj te izjave pomenijo.

Tam niso zaman, pojasnjujejo strokovnjaki. Deklaracija mora poleg morebitnega imena proizvajalca vsebovati tudi številko, ki razkriva pomembne podatke o načinu pridelave tega sadja.

Preglejte oznake. Foto: Ralph Ravi Kayden / Unsplash

Deklaracije se nanašajo predvsem na sadje, uvoženo iz tujine, in to je pomen teh številk:

Nalepka s štirimi številkami

Deklaracijo s štirimi številkami, ki se začnejo s številko 3 ali 4, pomeni, da je bilo pridelano sadje z umetnimi gnojili, torej po kmetijskih pravilih, ki veljajo zadnjih 50 let. Takšna limona je na primer označena s 4033, banane pa s številko 4011.

Kaj pomeni števila 4?Foto: Brian Wangenheim / Unsplash

Nalepka s petimi številkami

Če na sadežu niso štiri številke, ampak pet – od tega je prva številka 9, pomeni, da je sadež ekološkega izvora. Takšna deklaracija je zagotovilo za pridelavo brez gnojil in pesticidov. Ekološko pridelane banane imajo na primer številko 94011.

Prva številka na deklaraciji je 8

Ta je morda najpomembnejša deklaracija in predstavlja sadež, ki je gensko spremenjen, prepoznamo pa ga po petih številkah, od katerih je prva vedno oznaka 8. Takšne banane imajo na primer številko 84011.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!