fbpx

Kaj ura, ob kateri se sredi noči zbudite, pove o vas?

Foto: Duncan Shaffer / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Se vam dogaja, da se ponoči zbujate ali pa da je vaš spanec daleč od kvalitetnega? Raziskave kažejo, da se čedalje več ljudi sooča s težavami na področju spanca, vzroki zanje pa so lahko različni: našli jih ne boste le, če se ozrete na vaš življenjski slog, ampak tudi, če ugotovite, kdaj točno se zbujate. Pozanimali smo se, kakšni so zaključki kitajske tradicionalne medicine: kaj ura, ob kateri se sredi noči zbudite, pove o vas?

1. Nespečnost med 21. in 22. uro:

Mnogi se poleg nočnega zbujanja soočajo tudi z nespečnostjo. Če med 21. in 22. uro zvečer kar ne morete in ne morete zaspati, vzrok za to največkrat leži v stresu. Le-ta še prehitro povzroči, da se vam ne uspe sprostiti in da tudi v postelji razmišljate o skrbeh, s katerimi ste se srečali tekom dneva.
Predlagamo vam, da se pred spanjem lotite poslušanja pomirjujoče glasbe ali meditacije. Pomagalo vam bo tudi, če svoje misli zapišete ali se o njih z nekom pogovorite.

2. Zbujanje med 23. in 1. uro zjutraj:

Tradicionalna kitajska medicina trdi, da je zbujanje na začetku noči po navadi povezano z občutki razočaranja na področju čustev. Prav ti občutki lahko zelo negativno vplivajo na zdravje našega žolčnika, katerega stanje je povezano tudi z našo samozavestjo, strastjo in voljo do življenja.
Zato strokovnjaki svetujejo, da težave s spanjem vzamete kot znak, da začnete skrbeti zase in za svoje zdravje – tako mentalno kot fizično. Razočaranje si dovolite čutiti, nato pa si dopustite tudi, da naredite korak naprej in upanja ne izgubite. To bste najlažje storili preko pogovorov in pozitivnih afirmacij.

Zbujanje med 1. in 3. uro zjutraj:

Zbujanje med 1. in 3. uro zjutraj kitajska medicina povezuje z občutki jeze. To čustvo se kopiči v naših jetrih, do negativnih učinkov pa pride predvsem takrat, ko si ga ne dovolimo izraziti. Zato je zelo pomembno, da jeze ne dojemate kot zlega čustva, pač pa ga sprejmete kot del človeške izkušnje. Dopustite si ga čutiti, pa naj bo to preko kričanja, športa ali kreativnosti.
Ker je jeza le redko brez vzroka, je pomembno tudi, da ga najdete in situacijo z osebo, ki je to čustvo v vas vzbudila, razčistite.

Jezo boste najlažje izrazili preko športa Foto: Andres Aryton / Pexels

Zbujanje med 3. in 5. uro zjutraj:

Konec noči je čas, ko so v našem telesu najbolj aktivna pljuča. Tradicionalna kitajska medicina trdi, da je ta organ odgovoren za gibanje energije skozi telo, zagotavlja pa nam tudi imunsko zaščito. Zato zbujanje ob tem času pomeni, da se soočate s težkim življenjskim obdobjem: morda ste v fazi žalovanja, morda ste v življenju izgubljeni, morda občutite depresijo
Pomembno je, da se, ko se zbudite, poskusite sprostiti, globoko zadihati in biti čimbolj v stiku z vašim telesom.

Zbujanje med 5. in 7. uro zjutraj:

Zgodaj zjutraj je najbolj dejavno naše črevesje. Le-to se lahko znajde v neravnovesju, če se v življenju držimo stvari, ki nam ne služijo več. To lahko pomeni, da se zavedamo, da neko razmerje nima prihodnosti, kljub temu pa ga nočemo končati. Kaže lahko tudi na to, da globoko v sebi čutimo, da je čas za nove začetke, pa vendar se koraka v neznano bojimo.
Zato boste zgodnje zbujanje najlažje preprečili tako, da se s svojimi čustvi soočite in sprejmete, da vam trenutno okolje oz. osebe niso več namenjene.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!