fbpx

Kako do lastne polnilnice za električni avtomobil v stanovanjskem bloku? / Moj prvi električni avto / S1E4 MPEA

Lastna polnilnica za električni avto v bloku?

Foto: City Magazine

Približno 70 odstotkov slovencev živi v lastnih hišah in ti vsekakor ne bodo imeli težave z vgradnjo domače polnilnice. Kaj pa ostalih 30 odstotkov, ki nas živi v skupnih stanovanjskih objektih - blokih?! Torej tistih v mestnih soseskah. Kako torej do “domače” polnilnice za električni avtomobil v skupnem stanovanjskem objektu, po domače povedano bloku.

Najprej k sponzorju zapisov o domačih polnilnicah – evpolnilnice.si, ki načrtujejo in izvedejo vgradnjo vaše domače polnilnice za električni avtomobil.

Električni avtomobili so gotova prihodnost. Leta 2035 v EU ne bo več mogoče registrirati drugačnega, kot električnega. Zaradi davčnih in okoljskih spodbud predvidevamo, da bo cena električnih avtomobilov popolnoma enaka ceni klasičnih avtomobilov že leta 2026. Zato se boste hitro znašli v situaciji, ko si bo eden od vaših sosedov zaželel priključnega hibrida ali električni avto!

Video: Kako do lastne polnilnice za električni avtomobil v stanovanjskem bloku?

Kmalu bomo številni iskati “električno vtičnico” za svoj avtomobil! Zato je potrebno stranke v skupnih stanovanjskih objektih pripraviti na to neizpodbitno dejstvo ter začeti pripravljati pravno formalne podlage in postopke, ki omogočajo stanovalcem vgradnjo lastne polnilnice oziroma načrtovati skupna polnilna mesta na skupnih parkiriščih objekta. V teh objektih bo potrebno sprejeti investicijske načrte, povečati rezervne sklade in stvari reševati pragmatično.

Seveda bo vse skupaj lažje v novejših objektih, ki imajo zagotovljena lastniška parkirna mesta. V okviru tovrstnih objektov se stvari lahko urejajo tudi s sprejetim sklepom stanovalcev, da se lastnikom parkirnih mest dovoljuje strokovna vgradnja lastniške polnilnice za električni avtomobil.

Primer: Novejši stanovanjski objekt, star 11 let, v katerem sobiva 20 strank. Vsaka stranka ima lastniško parkirno mesto v garaži, ki pa ni opremljeno z električno napeljavo. Nekatere stranke imamo tudi zunanja parkirna mesta, pred objektom, ki so lastniška.

Zbor stanovalcev sprejme po predlogu upravnika sklep, da se v objektu vsaki stranki dovoljuje vgradnja električne polnilnice, če se drži standardov določenih s sklepom.

Takšni predlogi so običajno vedno sprejeti, saj na nek način vsi glasujejo tudi za svojo bodočo polnilnico. Kajti, če bi prosili za soglasje le zase, je veliko vprašanje ali bi ga dobili.

Stanovanjska skupnost naj torej sprejme sklep z naslednjimitočkami:

Prvič. Tovrsten poseg bo vedno izvajal pooblaščeni izvajalec oziroma podjetje, ki se ukvarja s tovrstnimi inštalacijami in ima izkušnje z izvedbo domačih polnilnic za električna vozila. O izvedbi, časovnem okviru in izvajalcu se obvesti upravnika, ki izvedbo pisno odobri.

Drugič. Po montaži je izveden test polnilnice in polnilne infrastrukture (omrežja) ter izdan certifikat meritve ustreznosti inštalacij, kot del dokumentacije, ki jo mora prejeti upravnik po opravljenih delih. Upravnik prejme tudi račun kot dokazilo za strokovno opravljeno montažo in certifikat meritve ustreznosti omrežja.

Tretjič. Vsa vzdrževanja, demontaža in ostalo je strošek lastnika. Tudi ob morebitnih obnovah ali rekonstrukcijah objekta. Torej strošek nikoli ni strošek skupnosti, temveč lastnika električne polnilnice.

Seveda so v večstanovanjskih objektih polnilnice lahko tudi skupne in jih uporablja več stanovalcev hkrati, strošek pa se nato deli po uporabniku na računu upravnika. Vendar je to bolj kot ne tema za objekte, kjer stvari niso primarno rešene na način, da imajo stanovalci lastna parkirna mesta. V teh primerih bodo morali upravniki objektov z občino, strankami in ponudniki tovrstnih rešitev začeti iskati možnosti, da bo za ¼ parkirnih mest zagotovljena elektrifikacija in s tem možnost polnjenja. Ta kvota bi načeloma morala zadosti, da bi z dobro organizacijo in spoštovanjem pravil lahko vsi polnili svoja vozila na dvorišču pred blokom oziroma večstanovanjskim objektom.

Serijo video epizod “Moj prvi električni avto” boste lahko spremljali na mediju City Magazine Slovenija, info kanalu T2 in na vseh družbenih kanalih Jana Macarola. Predvidoma vsako nedeljo ob 18h do 15. 7., z nadaljevanjem v jesenskem terminu.

Za sledenje seriji se pridružite Janu Macarolu na Facebook skupnosti in na drugih spletnih kanalih, kjer boste to vsebino soustvarjali.

LEAS – Lastniki električnih avtomobilov Slovenije

Si nov lastnik električnega avtomobila?! Te e – mobilnost mika ali le zanima? Razmišljaš o nakupu novega električnega avtomobila? Potem se pridruži FB skupini LEAS in prebiraj ter deli informacije o e-mobilnosti. Skupaj ustvarjamo največjo skupnost lastnikov električnih avtomobilov!

PRIDRUŽI SE SKUPNOSTI NA FACEBOOK

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.