Kako narediš domači kvas: 4 recepti, s katerimi se bo testo dvignilo kot noro!

Zadnjič posodobljeno: :

Te zanima, kako narediš domači kvas? Pred tabo so 4 recepti, zaradi katerih bo testo raslo kot noro!

Kako narediš domači kvas? Beri dalje!

Številni ljudje so v paniki zaradi koronavirusa “uničili” supermarkete in trgovine ter v gromozanskih količinah kupovali olje, moko in kvas. Police so tako ostale prazne. Če vam kvasa ni uspelo najti, nič hudega. Tukaj so recepti za domači kvas, in sicer za kvas z žitom, za krompirjev kvas, za sadni kvas in za kvas za kvašeno testo! Ker je za vas in vašo okolico trenutno najbolje, da ostanete doma, so kot naročeni za pripravo kruha ali kvašenega testa!

Kako narediš domači kvas, da se bo testo dvignilo kot noro?
Kako narediš domači kvas, da se bo testo dvignilo kot noro?

Kako narediš domači kvas: 4 recepti

Kvas z žitom

Prvi dan zmešajte 20 g moke in 20 ml vode, da dobite homogeno zmes. Drugi dan dodajte 20 g moke in 20 ml vode in mešanico 2-krat na dan premešajte. Tretji dan dodajte 30 g moke in 30 ml vode in čez dan 2-krat ali 3-krat premešajte. Četrti dan odstranite polovico mešanice in ponovite postopek tretjega dne. Enako počnite tudi peti in šesti dan. Sedmi dan je vaš kvas končan in pripravljen za uporabo!

Krompirjev kvas

Skuhajte en krompir v kosih. Odcedite ga in prihranite vodo, v kateri se je krompir kuhal. Krompir zmešajte z eno čajno žličko soli in eno čajno žličko sladkorja. Pustite, da se zmes ohladi, nato pa ji dodajte četrtino vode, v kateri ste kuhali krompir. Zmes naj nekaj dni stoji.

Sadni kvas

Sestavine

  • 1 jabolko
  • 750 g ostre moke
  • 520 ml vode

Priprava
Jabolko prepolovite, odstranite jedro in jabolko naribajte v skledo. Pol kg moke zmešajte s 350 ml vode, dodajte jabolko in vse hermetično zaprite v kozarec. Po treh dneh bo mešanica narasla in pojavili se bodo mehurčki. Polovico mešanice zavrzite, v drugo polovico pa zmešajte 250 g moke in 170 ml vode. Mešanico dobro zaprite v kozarec in pustite nekaj dni pri sobni temperaturi. Ko se pojavijo mehurčki, je vaš kvas pripravljen za uporabo. Za kruh boste potrebovali nekje 250 g kvasa, preostalo mešanico pa lahko še naprej “vzdržujete”, tako da ji dodajate moko in vodo, da mešanica ostaja redka.

Pripravite kruh iz domače kvasa.
Pripravite kruh iz domačega kvasa.

Kvas za kvašeno testo

Sestavine

  • 200 g polnozrnate moke
  • 1 dl tople vode
  • 1 čajna žlička medu

Priprava
Zmešajte 50 g polnozrnate moke in 1 dl tople vode. Dodajte 1 čajno žličko medu ali ječmenovega sladu. Premešajte, prelijte v steklen kozarec, pokrijte s krpo in pustite na toplem. Naslednji dan premešajte in znova pokrijte. Tretji dan, zvečer, ko se pojavijo mehurčki, dodajte 150 g moke in 1,5 dl vode. Dobro premešajte in spet pokrijte. Četrti ali peti dan bo zmes pripravljena za pripravo testa. Vzemite stran 1 skodelico kvasa, ostanek pa v zaprtem steklenem kozarcu hranite v hladilniku.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Recept: skutni mouse s hruškami in hrustljavim posipom Manner snack