fbpx

Kako narediti prvi korak in nekoga povabiti na zmenek?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Vsi smo se že znašli v situaciji, ko nam je nekdo postal všeč, vendar nismo bili prepričani, ali so čustva obojestranska. Takrat je seveda najbolje, da se opogumite in osebo povabite na zmenek oz. druženje, kar pa seveda ni najlažje in zahteva nekaj samozavesti. Zato smo se pozanimali, kaj svetujejo strokovnjaki in vam pripravili najboljši način, kako simpatijo povabiti na zmenek.

1. Okrepite vajin odnos

Veliko več možnosti za pozitiven odgovor boste imeli, če določen odnos z osebo, ki vam je všeč, že imate. Zato predlagamo, da se z njo čim več pogovarjate, jo povprašate o njenih interesih itd.
Če gre za sodelavca, lahko z njim poklepetate o zadevah, ki se tičejo službe, ga prosite za pomoč pri delu…, če pa ste osebo spoznali preko prijateljev, jim lahko predlagate, da organizirajo skupno druženje.

Z osebo poskusite čimveč komunicirati Foto: Mart Production / Pexels

2. Pokažite zanimanje in opazujte reakcijo

Predlagamo, da osebi zanimanje pokažete, preden jo povabite na zmenek. To storite na subtilen način: ko jo vidite, do nje pristopite in začnite pogovor, pokažite, da ste si zapomnili, kaj vam je povedala nazadnje, zanjo si vzemite čas… Ne le, da boste tako na nevsiljiv način namignili, da ste zainteresirani, ampak boste tudi dobili občutek, ali so čustva obojestranska.
Če opažate, da se sodelavec oz. prijatelj ostaja v vaši bližini, kaže zanimanje za vaše hobije, vas opazuje, vas sprašuje, če potrebujete pomoč,… je to zelo dober znak.

3. Odločite se, kam boste simpatijo povabili

Ko človeka nekoliko spoznate, vam bo tudi bolj jasno, kakšen način preživljanja časa mu najbolj leži. Strokovnjaki svetujejo, da začnete “počasneje” in se odločite za povabilo, ki osebi ne bo predstavljalo prevelike obveznosti.
To pomeni, da prijatelja, ki obožuje šport, povabite na skupno rekreacijo oz. da sodelavcu, ki nenehno govori o določenem filmu predlagate, da si ga ogledata skupaj, zatem pa se ustavita na pijači.
Preprosto in varno opcijo predstavlja tudi povabilo na kavo. Tak zmenek vama bo tudi omogočil čas za nemoten pogovor.

Zmenek na kavi je preprosta in varna opcija Foto: Ron Lach / Pexels

4. Presodite, ali boste poslali sporočilo ali zmenek predlagali v živo

Marsikdo meni, da je povabilo preko sporočila oz. spleta preveč neosebno, pa vendar po mnenju strokovnjakov ni nujno tako. Predlagajo namreč, da izberete vajin glavni način komunikacije.
To pomeni: če se s prijateljem največ pogovarjate preko sporočil, potem mu lahko preprosto napišete, če ima čas za druženje ob kavi. Najbolje je, da to storite ob koncu pogovora. Kaj pa, če gre za sodelavca, s katerim večinoma klepetata v živo? Takrat je najbolje, da do njega pristopite, poklepetate in ga na zmenek povabite takrat.

5. Zavedajte se možnosti zavrnitve

Večina se pred povabilom najbolj boji zavrnitve. Seveda se lahko zgodi, da se izkaže, da vam simpatija interesa ne vrača, pa vendar to ne sme biti razlog za strah.
Zavedati se morate, da je zavrnitev nekaj povsem normalnega: prav nihče ni všeč vsakomur, niti ljudje, ki jih najbolj občudujete. Ob zavrnitvi si zato namesto objokovanja najprej čestitajte za pogum: prvi korak pač ni nekaj lahkega. Nato se razveselite, da ste vsaj izvedeli, kako stvari stojijo. Sedaj lahko namreč nehate gojiti lažno upanje in se namesto tega osredotočite na nekoga, ki vam bo čustva vračal. Prav tako ne smete dovoliti, da bi zavrnitev vplivala na vašo samozavest: to boste najlažje storili tako, da naštejete lastnosti, ki jih pri sebi najbolj cenite. Tudi osramočeni vam ni treba biti: zanimanje za nekoga namreč ni nič slabega, nasprotno: kaže, da ste pripravljeni na ljubezen, ki jo boste s svojo pozitivno naravnanostjo gotovo kmalu prejeli.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!