fbpx

Kako očistiti leseno desko za rezanje: odstranite umazanijo in neprijeten vonj

Foto: envato

Lesena deska za rezanja je stalnica v kuhinjah po vsem svetu, cenjene ne le zaradi svoje funkcionalnosti, ampak tudi zaradi topline in naravne lepote, ki jo prinašajo v osrčje doma. Vendar pa lesene deske za razliko od svojih plastičnih primerkov zahtevajo nekoliko več nege, da ostanejo higienične, brez vonja in v dobrem stanju. Kako očistiti leseno desko za rezanje?

Kako očistiti leseno desko za rezanje? Z rednim čiščenjem, razkuževanjem je lahko vaša lesena deska za rezanje cenjen kuhinjski spremljevalec, ki se elegantno stara in prispeva svoj značaj k vaši kuhinji.

Poskrbite za leseno desko za rezanje. Foto: Kristina/Pexels

Dnevno čiščenje

Po vsaki uporabi desko za rezanje takoj obrišite z vlažno krpo, da odstranite morebitne delce hrane. Izogibajte se potapljanju v vodo, saj se lahko les zvije in razcepi. Z mehko gobo in blagim detergentom za pomivanje posode nežno zdrgnite površino deske. Sperite s čisto, vlažno krpo. Desko posušite z brisačo, nato pa pustite, da se popolnoma posuši na zraku, tako da jo postavite na rob. S tem preprečimo, da bi se vlaga zadrževala na površini, kar lahko vodi do razmnoževanja bakterij.

Globinsko čiščenje

Za globlje čiščenje površino deske potresite z grobo soljo. Limono prerežite na pol in z njo vdrgnite sol v desko ter rahlo stisnite, da izpusti limonin sok. Pustite stati 5 minut, nato postrgajte umazano sol in sperite. Če vonjave ne izginejo, naredite pasto s sodo bikarbono in vodo. Nanesite ga na desko, pustite delovati nekaj minut, nato sperite. To je še posebej učinkovito za odstranjevanje močnih vonjav po česnu ali čebuli.

Leseno desko za rezanje očistite z limono. Foto; Grabowska/Pexels

Razkuževanje

Napolnite stekleničko z razpršilom z enakimi deli belega kisa in vode. Po vsaki uporabi razpršite raztopino na desko in jo obrišite s čisto krpo. Kis je naravno razkužilo, ki pomaga ohranjati desko brez mikrobov. Za temeljitejšo dezinfekcijo, še posebej po rokovanju s surovim mesom, lahko ploščo obrišete s krpo, navlaženo z vodikovim peroksidom. Pred izpiranjem pustite, da se speni nekaj minut.

Vlaženje

Vsaj enkrat na mesec na desko nanesite mineralno olje, primerno za živila. Površino in stranice s čisto krpo namažite z izdatno količino olja. Pustite, da se namaka čez noč, nato pa zjutraj obrišite vse odvečne. To preprečuje, da bi se les izsušil in pokal. Za dodatno zaščito lahko po naoljenju nanesete balzam s čebeljim voskom. Tako se ustvari vodoodbojna plast, ki pomaga preprečevati madeže in olajša čiščenje plošče.

Lesene plošče nikoli ne pomivajte v pomivalnem stroju ali je dolgotrajno izpostavljajte neposredni sončni svetlobi, saj lahko ekstremne temperature poškodujejo les. Če je mogoče, uporabite eno stran deske za surovo meso, drugo pa za zelenjavo in sadje, da zmanjšate navzkrižno kontaminacijo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.