fbpx

Kako očistiti radiator: trik, ki je učinkovit in zelo enostaven

Foto: envato

Kako ohraniti optimalno toplotno moč radiatorja? Kako preprečiti širjenje prahu in alergenov po prostoru? Notranjost radiatorjev lahko predstavlja vir bakterij, zato se posvetimo problemu, kako očistiti radiator.

Kako očistiti radiator? Pred vami je preprost način za učinkovito čiščenje radiatorja, ki bo izboljšal njegovo učinkovitost in hkrati poskrbel za čist zrak v vašem domu.

Da bi vaš radiator učinkovito ogrel prostor, je ključnega pomena redno čiščenje grelca in notranjosti radiatorja. Tudi najmanjša plast prahu lahko zmanjša toplotno moč za 25 do 30 odstotkov, kar se odraža v višjih stroških ogrevanja.

Poleg tega umazan radiator ni le finančna breme, temveč tudi vir nelagodja za alergike in potencialno tveganje za širjenje virusov prehlada in gripe.

Ogrevanje umazanega radiatorja povzroči dvig prahu po prostoru, kar še posebej prizadene tiste, ki trpijo za alergijami na hišni prah. Vendar prah ne prizadene le alergikov; vpliva tudi na splošno zdravje dihalnih poti, kar lahko vodi do težav z grlom in nosno sluznico. Zato je redno čiščenje radiatorjev ključno za ohranjanje čistega in zdravega zraka v vašem domu.

Naj vaš radiator zadiha! Foto: Pixabay

Zunanjo površino radiatorja je mogoče čistiti skozi celo leto, vendar je temeljito čiščenje notranjosti priporočljivo pred ali po kurilni sezoni.

Notranjost radiatorja, še posebej panelnih radiatorjev, lahko učinkovito očistite s preprostim trikom, ki smo ga našli na TikTok-u.

Kako lahko očistite notranjost radiatorja?

Panelni radiatorji so pogosto pokriti z mrežo, ki jo je mogoče odstraniti in očistiti pod prho v kopalni kadi. S pomočjo mila, pomivalnega sredstva in tanke krpe lahko hitro odstranite nabrano umazanijo. Če se soočate s trdovratno umazanijo, so na voljo tudi čistila za maščobo, ki bodo odpravila težave.

Če klasične metode ne prinesejo želenih rezultatov

TikTok video ponuja dodaten trik. Natočite vodo skozi radiator, da izplaknete prah in umazanijo. Postavite posode pod radiator, da zbirajo vodo z umazanijo. Po tem preprostem postopku obrišite mokre dele radiatorja s krpo. Celoten postopek je enostaven, učinkovit in hitro izvedljiv, zagotavljajoč sijaj in učinkovitost vašega radiatorja.

@cleanwithabbi

Omg so happy to finally get the radiator cover off look how dirty it was😭 #fyp #raditorclean #cleaningtiktok #cleaninghacks #cleanwithabbi

♬ original sound – switchdisco

Za optimalno delovanje radiatorja in ohranjanje zdravega okolja v vašem domu je torej redno čiščenje notranjosti nepogrešljivo. Sledite preprostim korakom in uživajte v toplem in čistem zraku v svojem domu!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.