fbpx

Kako potovati trajnostno in okolju prijazno v 2020?

Potrudite se, da bodo vaša potovanja v skladu s načeli trajnosti.

Kako potovati trajnostno in okolju prijazno v 2020? Potovanje danes ni več luksuz, ki si ga lahko privoščijo le nekateri. Danes so potovanja dostopna prav vsem. In ravno zato moramo biti na svojih potovanjih odgovorni in se vesti v skladu z načeli trajnosti.

Vsi svetovni popotniki poznajo najosnovnejše trajnostne popotniške prijeme: izogibajte se plastiki, ne dotikajte se koral, delujte lokalno itd. Vendar če bi resno radi pripomogli k počasnejšemu taljenju ledenih plošč na Grenlandiji ali preprečili katastrofalne gozdne požare, je treba razmisliti malo temeljiteje. In to so ključne spremembe, ki jih lahko vključite v svoja potovanja.

Kako potovati trajnostno in okolju prijazno v 2020?

IZOGIBAJTE SE UPORABI TELEFONA

Ste vedeli, da bo shranjevanje podatkov v oblaku kmalu postalo glavni krivec za proizvodnjo toplogrednih plinov? Celo večji kot letalstvo? Ko nehate razmišljati o tej “streznitveni” informaciji, skupaj z dejstvom, da uporaba telefonov v tujini običajno poveča njihovo uporabo in shranjevanje zaradi povečanega fotografiranja in skupne rabe fotografij, se je vredno vprašati, ali bi morda lahko potovali brez njega? Če že ne morete potovati brez telefona, pa vsaj čim bolj omejite prenose, izklopite aplikacije, zmanjšajte potrebo po napajanju baterije in predvsem usmerite svojo pozornost na dejanski svet okrog sebe.

Na potovanjih se poiskušajte čim bolj izogibati uporabi telefona.
Na potovanjih se poskušajte čim bolj izogibati uporabi telefona.

RAZMISLITE, KAJ BOSTE SPAKIRALI

Ne kupujte posebnih oblačil samo zaradi dopusta oz. potovanja. Samo v Združenem kraljestvu vsako leto na odpadu uničijo kar 300.000 ton oblačil. Veliko teh oblačil je bilo kupljenih samo za en dopust. Če bi si že res radi kupili nekaj posebnega, kar boste odnesli s seboj na pot raziskovanja novih dežel, razmislite o visokotehnoloških kosih, kot so športni čevlji adidas x Parley ali kopalke Patagonia, ki so narejeni iz reciklirane plastike ali ribiških mrež. To so odlični poskusi sistematičnega reševanja onesnaževanja s plastiko.

Dobro razmislite! Res rabite nekaj novega za na pot?
Dobro razmislite! Res potrebujete nekaj novega za na pot?

ZMANJŠAJTE TEŽO SVOJE PRTLJAGE

Razmišljate o novem kovčku? Danes lahko zelo praktične in modne kovčke najdete tudi pri ponudnikih, ki proizvajajo v skladu z načeli trajnosti in pravične trgovine. Eno takih je na primer podjetje InCase. Kupujte čim lažje kose, ki vam bodo prišli prav zaradi pogojev o teži prtljage, ki jih predpisujejo letalske družbe. In ne pozabite, da letalo za vsak dodaten kilogram vaše prtljage porabi dodatno količino goriva.

Prav tako se poskusite izogniti kupovanju novih mini embalaž za potovanje. Namesto tega raje iz večje stekleničke izdelek prelijte v manjšo, ki jo boste lahko uporabili večkrat. Izbirajte izdelke, ki so brez kemikalij ali pa so naravni. Kemikalije iz nekaterih sončnih krem lahko namreč poškodujejo korale in druge morske organizme.

Moto za bolj trajnostno potovanje: "TRAVEL LIGHT" (Potuj lahko)!
Moto za bolj trajnostno potovanje: “TRAVEL LIGHT” (Potuj lahko)!

SKRBNO IZBERITE SVOJO LETALSKO DRUŽBO

Seveda bomo izpust škodljivih emisij najbolj zmanjšali, če bomo doma oziroma če se bomo poslužili drugih načinov potovanja. Če pa že morate leteti, pa poskušajte pametno izbrati letalskega ponudnika. Izbirajte med tistimi, ki se trudijo izboljšati svojo ekološko referenco. Air France–KLM in EasyJet sta med tistimi, ki se trudijo izboljšati problematiko letenja. Pri obeh letalskih družbah želijo zmanjšati količino porabe goriva. S prilagoditvijo zasnove kril se med drugim trudijo, da bi zmanjšali hrup, ki ga povzročajo letala.

Nekatere letalske družbe se že odločajo za bolj trajnostni poslovni model.
Nekatere letalske družbe se že odločajo za bolj trajnostne poslovne  modele.

POTUJTE Z LADJO …

Če vas ravno ne preganja čas, se odločite za bolj umirjeno, počasnejše, a romantično potovanje z ladjo. Opazovati svet z vode je zelo zanimivo, predvsem pa pametno in avtentično. V Evropi so dobro znana potovanja po Donavi, ki povezujejo evropske prestolnice Dunaj, Budimpešto, Prago in Beograd. Križarke, manjše in večje ladje, jadrnice … možnosti so neskončne.

Odločite se za potovanje z ladjo.
Odločite se za umirjeno potovanje z ladjo.

… ALI Z VLAKOM

Tudi potovanje z vlakom je dober način, da zmanjšamo ogljični odtis, ki ga puščamo za sabo na potovanjih. Danes lahko že na skoraj vse evropske destinacije pridete z nočnimi ali dnevnimi vlaki. Če pa za odločitev o potovanju z vlakom potrebujete dodaten dokaz, obiščite stran ecopassenger.org, kjer lahko preverite, kakšna je razlika v izpustu emisij, če se odločite za na primer potovanje z vlakom namesto z letalom.

Potovanje z vlakom je trajnostno in čarobno.
Potovanje z vlakom je trajnostno in čarobno.

SPOŠTUJTE ŽIVALI

Nikar se ne udeležujte aktivnosti za turiste, kot je plavanje z delfini ali jahanje slonov. Študije so dokazale, da se raven stresa pri živalih, ki so pogosto v stiku s človekom, znatno poviša. Ko človek vdira v živalski svet, se lahko živalim podre naravni ritem prehranjevanja, razmnoževanja ali počivanja. Če bi radi na potovanju doživeli stik z živalmi, izberite inovativne naravovarstvene projekte, kjer je za dobro počutje živali resnično poskrbljeno. In ne pozabite, da ni ravno nujno, da se fotografirate z živalmi. Vaši profili na družbenih omrežjih bodo preživeli tudi brez objav fotografij z živalmi, ki v večini primerov živijo v ujetništvu in v zelo slabih razmerah.

Živali raje občudujte v njihovem naravnem okolju.
Živali raje občudujte v njihovem naravnem okolju.

KUPOVANJE SPOMINKOV NAJ BO PREMIŠLJENO

Kar se čarobno zasveti na trgu v Marakešu, morda ne bo tako čarobno svetilo, ko boste to stvar postavili v domačo dnevno sobo. Preden kupite spominek, dobro razmislite o vsaj 30 načinih, kako bi to stvar uporabili. Ko boste kupovali spominke, pa bodite pozorni, da boste kupovali lokalne pridelke pri lokalnih pridelovalcih. Tudi če je predmet narejen iz naravnih materialov, to še ne pomeni, da je bil postopek pridelave trajnosten. Dober primer je bambus. Gre sicer za naravni material, vendar je za obdelavo potrebna velika količina energije in kemikalij. Naravni? Ja. Trajnosten? Ne.

Tudi pri kupovanju spominkov bodite previdni.
Tudi pri kupovanju spominkov bodite previdni.

IZBIRAJTE DESTINACIJE, KI SE TRUDIJO ZMANJŠATI OGLJIČNI ODTIS

Spodbudno je dejstvo, da se vedno več držav trudi dosegati načela trajnosti. Te države lahko najdete na seznamu trajnostnih destinacij Sustainable Destinations Top 100. Med njimi se je čisto pri vrhu lani znašla tudi Slovenija, ki ji sledijo še Nizozemska, Portugalska, Španija, Švedska, Danska in Barbados. Grški Paros pa je prvi sredozemski otok, ki je dosegel popolno neuporabo plastike. V Italiji, v regiji Trentino, pa lahko najdete prvi smučarski resort brez plastike na svetu.

Potujte v države, ki se trajnostno razvijajo.
Potujte v države, ki se trajnostno razvijajo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!