Kako pozimi pravilno skrbeti za usnjene čevlje?

Ali veste, kako pozimi pravilno skrbeti za usnjene čevlje? Neugodne vremenske razmere namreč dodatno vplivajo na življensko dobo čevljev, kar pomeni, da ne smete pričakovati, da bodo ti kar sami od sebe ohranili svojo obliko in videz. Zanje morate skrbeti in le s pravilno nego jih boste lahko nosili tudi naslednjo zimo, ker bodo videti kot novi.

Usnje velja za trpežen material, zato ga proizvajalci uporabljajo za izdelavo čevljev, ki nas v zimskem času ščitijo pred vremenskimi vplivi. A morate se naučiti tudi, kako pozimi pravilno skrbeti za usnjene čevlje. Čeprav ni težko, morate vedeti, da obstajajo pravila, s katerimi boste dosegli, da bodo vaši usnjeni čevlji videti kot novi tudi po večkratnem nošenju.

3 nasveti, preden kupite usnjene čevlje

Razmislite o tem, zakaj boste uporabljali čevlje
Razmislite o tem, zakaj boste uporabljali čevlje

1. Razmislite o tem, zakaj boste uporabljali čevlje. Na osnovi namena uporabe se odločite, kakšen model čevlja je pametno kupiti, ker le tako boste lahko ohranili njegovo obliko in videz dlje časa.

2. Poleg tega morate upoštevati številne dejavnike ‒ če kupujete čevlje za zimo, je potem dobro, da ti imajo “mucko”, ki jo lahko odstranite. To je pomembno, ker boste tudi zanjo lahko ustrezno skrbeli.

3. Pomembna stvar pri izbiri čevljev je tudi kakovost usnja, ki bo vplivala na trajanje čevlja. Poceni čevlji so narejeni iz poceni usnja, zato jih boste morali hitreje zamenjati, tudi če ste zanje skrbeli. Vrhunsko usnje bo dražje, a gre za naložbo, ki je vredna, saj boste tako imeli par usnjenih čevljev, ki bodo z ustrezno oskrbo trajali desetletja.

Čevlji naj bodo suhi.

Čevlji naj bodo suhi.
Čevlji naj bodo suhi.

Usnje je naravni material, kar pomeni, da mora dihati in še vedno absorbira vlago. Tudi vodoodporna membrana ne bo popolnoma zaščitila usnjenih čevljev! Ko čevlje sezujete, jih morate odložiti na podlago, na kateri se bodo posušili.

Večina ljudi, ki ne živi v bloku, pusti čevlje pred vhodnimi vrati na mrazu. Tudi vlaga lahko zamrzne, kar poškoduje čevelj. Če le lahko, je primernejše, da jih sušite v domu, kjer so višje temperature in se lahko posušijo. Smotrno je tudi, da jih obrišete z zunanje strani z brisačkami.

Čevlji ne smejo biti izpostavljeni previsokim temperaturam.

Čevlji ne smejo biti izpostavljeni previsokim temperaturam.
Čevlji ne smejo biti izpostavljeni previsokim temperaturam.

Vlaga zagotovo ni dobra za vaše čevlje, a tudi toplota ni najbolj prijazna. Jasno je, da boste čevlje sušili tako, da jih boste dali na toplo, a ne smete pretiravati s temperaturo.

Usnje absorbira vlago kot goba, a se lahko tudi izsuši. Če izpostavljate čevlje visoki temperaturi, kot je vročina iz sušilca za lase, radiatorja in podobno, ti lahko popokajo, česar ne morete popraviti. Čevlji se morajo sušiti na sobni temperaturi, ker se ji postopoma prilagajajo zato, da ne nastanejo razpoke.

“Vlaženje” čevljev je zelo pomembno.

“Vlaženje” čevljev zelo pomembno.
“Vlaženje” čevljev zelo pomembno.

Ne glede na to, ali nosite usnjene čevlje pozimi, poleti, spomladi ali jeseni, morate zanje redno skrbeti. Najpomembnejše je “vlaženje” ‒ ko govorimo o vlaženju, mislimo na uporabo krem za čevlje in loščila. In tukaj je postopek.

1. Čevlji naj bodo čisti in suhi. Umazanijo obrišite z vlažno brisačko. Če je umazanija trdovratna, pa jih lahko očistite z blago milnico brez vonja. V primeru, da vam ne uspe očistiti čevlja, lahko potem uporabite krtačo.

2. Kremo ali loščilec po izboru nanesite na čevelj, glede na navodila na embalaži. Snov razmažite s krpo ali čopičem. Ni pomembno, kakšen izdelek uporabljate, ker bo rezultat isti, pomembno je, da berete navodila.

3. Ne pozabite redno ponavljati postopka!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“Trenirka je znak življenjskega poraza”: legendarne izjave Karla Lagerfelda, ki si jih bomo za vedno zapomnili!