Kako preprečiti kavne madeže na zobeh?

Bolj ljubka stran kave je povezana z mamljivim vonjem in seveda okusom. Tisto, s čimer se ljubitelji kave soočajo in jim ni pri srcu, pa so madeži na zobeh. Zavedanje, da kratkotrajni užitek lahko pusti dolgotrajne posledice, zagotovo ni prijetno, a obstajajo tudi načini, kako se temu slabemu občutku izogniti in preprosto uživati v tistem, kar imate radi. Pa še brez posledic.

V mnogih raziskavah so znanstveniki pisali o številnih pozitivnih vplivih kave na človeško telo. Kava  naj bi celo podaljšala življenjsko dobo. A kar je dobro,  ima pogosto tudi negativne posledice.  In kava ‘se je odločila’, da bo napadla vaše zobe. Barvila, ki so v kavi, vsebujejo tanine, spojine, prisotne v rastlinah, ki se rade lepijo na površine, kot so vaši zobje.

A brez skrbi. Dobra novica je ta, da vam zaradi tega ni treba prenehati piti kavo, ampak je dovolj, da upoštevate nasvete zobozdravnikov, s katerimi naj bi vaši zobje ostali zdravi.

Umivanje zob

Umivanje zob.
Umivanje zob.

Doktor Matthew Messina priporoča umivanje zob vsaj dvakrat dnevno: zjutraj in zvečer. Če radi pijete kavo in  komaj čakate, da si boste umili zobe, naj bi to bilo sploh dobro. Ne smete pa pozabiti niti na nitkanje zob, ker naj bi na tak način odstranili drobna kavna zrna.

Pitje vode

Pitje vode.
Pitje vode.

Najboljša preventiva za preprečevanje nastajanja madežev naj bi bila tudi voda. Če ne morete sprati ust in izpljuniti vode, naj bi bilo dovolj že to, da spijete kozarec vode, pravi dr. Messina. Več vode kot spijete, manj časa bodo vaši zobje izpostavljeni kavi in taninom.

Uporaba slamic

Uporabljajte slamico.
Uporabljajte slamico.

Morda se sliši čudno, a pitje kave s slamico naj bila učinkovita metoda pri preprečevanje madežev. Doktorica Alice Boghosian pravi, da slamica preprečuje, da bi tekočina prišla v stik z zobmi.

Uporaba sladkorja

Uporabljali naj ne bi sladkorja.
Uporabljali naj ne bi sladkorja.

Zdrava prehrana naj bi bila ena najboljših stvari, ki pomagajo pri ohranjanju zdravih zob, je dejal dr. Messina. Če želite preprečiti nastanek madežev, je najbolje, da ne sladkate kave, ker naj bi se delci sladkorja zalepili na zobe, kar lahko privede do nastanka madežev in razpadanja zob, če ga s ščetkanjem ne odstranite temeljito, še doda doktor Messina.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najlepše manikire 2020: 9 trendov za jesen, ki jih moraš poznati