Kako preteči maraton?

Na ‘to do’ seznamu marsikaterega posameznika se znajde cilj, da bi v prihodnosti pretekel maraton. Mnoge pa pred tem ustavi nezaupanje v svoje sposobnosti.

Čeprav ne spadate med najboljše tekače, ni še nič izgubljenega. S trudom je mogoče nadomestiti številne pomanjkljivosti.

Velikokrat se zgodi, da se ljudje izziva ustrašijo zato, ker jih skrbijo odzivi drugih. Skrbi jih, da se jim bodo ljudje na maratonu posmehovali. To lahko primerjamo z dejavnostjo na družbenih omrežjih, kjer so uporabniki obsedeni s svojimi objavami in neprestano mislijo na to, kakšen vtis so pustili.

V želji, da se v prihodnosti udeležite dobrodelnega teka, vam ponujamo nekaj nasvetov, ki bodo pripomogli k ustrezni pripravi na maraton.

Priskrbite si ustrezno opremo.

Ključnega pomena je, da najdete kakovostne tekaške copate, v katerih se boste počutili dobro. Potrebovali boste še nogavice, kratke hlače in majico. Pozabiti ne smete niti na bidon za vodo, s katerim se boste izognili dehidraciji.

Poslušajte svoje telo.

Vse se začne s treningom.
Vse se začne s treningom.

Na maraton se je treba začeti pripravljati vsaj tri mesece pred velikim dogodkom. Trening je treba prilagoditi vašim sposobnostim in intenzivnost sčasoma stopnjevati. Tako se boste izognili neželenim poškodbam. Priporočamo, da se med tednom odpravite na tri krajše teke, med vikendom pa še na enega daljšega.

Tecite z dobrodelnim namenom.

Ljudje se že po svoji naravi bojimo ponižanja. Prav zato je manj verjetno, da boste pred ciljem obupali na dobrodelnih maratonih, kjer opravljate družbenokoristno delo in so od vas odvisni mnogi.

Tecite v svojem ritmu.

Na maratonu je lažje teči v skupini.
Na maratonu je lažje teči v skupini.

Naj vas maratonska atmosfera ne ponese. Vsi tekači niso sposobni teči v enakem tempu, zato je pomembno, da tečete skupaj s sebi podobnimi.

Pomagajte si z glasbo.

Tek lahko hitro postane dolgočasen. Zato je dobrodošlo, da si ga popestrite z glasbo. Pri izbiri glasbe vam dajemo proste roke.

Ne obremenjujte se s časom.

Najprej morate stremeti k temu, da maraton dokončate. Obremenjevanje s časom se bo odrazilo v prehitrem tempu teka.

Povabite navijače.

Podpora bližnjih nikoli ne škodi.
Podpora bližnjih nikoli ne škodi.

Družinski član ali prijatelj lahko močno pripomore k povišani motivaciji. Priročno je, da veste, kje se vaši navijači nahajajo, saj si na podlagi tega oblikujete cilje. Na majico zapišite svoje ime, kar bo omogočilo obiskovalcem maratona, da vas osebno spodbudijo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!