fbpx

Kako prevzeti odgovornost za svoje življenje: 10 smiselnih nasvetov

V tem članku si lahko preberete, kako prevzeti odgovornost za svoje življenje. 10 smiselnih nasvetov, ki vam bodo morda pomagali pri tem, da bo vaše življenje bolj polno in bogato. Navsezadnje, imamo le eno življenje (po vsej verjetnosti), ki ga je pomembno posvetiti tudi osebnostni rasti in temu, da postanemo boljši ljudje.

Kako prevzeti odgovornost za svoje življenje? Ponujamo vam 10 smiselnih nasvetov, ki vam bodo morda pomagali pri bolj kvalitetnem življenju, lažjemu sprejemanju odločitev in izgradnji integritete.

Ne krivi le drugih ljudi.

Nismo vedno sami krivi za svojo nesrečo. Vendar pa druge težko prisilimo, da spremenijo našo realnost – večina moči leži v naših rokah. Dlje časa, kot igramo na krato žrtve, več časa in energije izgubimo. Čeprav so naši občutki, da se nam je zgodila krivda pogosto upravičeni, pa nam redko pomagajo, da ubežimo situaciji.

Ne išči izgovorov.

Iskanje izgovorov nas pogosto tako kot prelaganje krivde na drugih zapelje v enosmerno ulico nemoči, iz katere le težko najdemo pot nazaj. Čeprav nimamo vpliva na vse stvari v našem življenju, pa nas iskanje izgovorov še bolj onemogoči in prepreči, da bi aktivno reagirali na stvari, ki nas v življenju motijo.

Iskanje izgovorov nas velikokrat postavi v pozicijo nemoči.
Iskanje izgovorov nas velikokrat postavi v pozicijo nemoči.

Imej se rad/-a.

Da si dober, ljubezni vreden človek, nikakor ne pomeni, da moraš biti lep, imeti dobre ocene, odlično kariero ali blesteti v plesu, petju ali pa dvigovanju uteži! Imej se rad, četudi morda ne ustrezaš popolnim idealom – noben jim ne!

Razvij dobre dnevne navade.

Dobre navade je težko pridobiti, a to je le prehodno obdobje. Ko se enkrat navadimo na redno vadbo, relativno zdravo prehrano in dovolj spanca, nam takšen način življenja postane skoraj samoumeven. In pot do dobrega življenja ni zgrajena z impulzivnimi, nenadnimi spremembami, temveč predvsem s konsistentnim zdravim načinom življenja.

Spanec je izjemnega pomena za zdravo življenje!
Spanec je izjemnega pomena za zdravo življenje!

Normalno je, da si kdaj potrt/-a.

Sodobni ideal, da smo vsi ves čas srečni, je seveda privlečen za lase. Vsi ljudje na svetu imajo žalostna in težka obdobja. Negativna čustva je veliko bolje sprejeti in jim dati prostor, potlačitev nam po navadi zgolj škodi. Poleg tega pa imajo negativna čustva svojo mesto in so nosilci pomembnih informacij, ki bi jim morali prisluhniti.

Ne išči sreče v materialnih stvareh.

Seveda se je težko boriti proti neštetim produktom in reklamam, ki nam eksplicitno ali implicitno obljubljajo srečo, če le kupimo novo šminko, obleko ali pa se včlanimo v program za hujšanje. Vendar poskusi iskati srečo in izpolnjenost v sebi, v stvareh, ki jih rad/-a počneš in v intimnih odnosih. Nenadoma boš morda ugotovil/-a, da veliko manj hrepeniš po nakupovanju.

Drži svojo obljubo.

Velikokrat rečemo, da bomo nekaj naredili, pa se nam kasneje ne ljubi in svojo besedo prelomimo. Ker smo lahko z drugimi ljudmi ves čas v kontaktu, takšno vedenje ne izzove tako stroge družbene graje, kot jo je včasih, vendar pa na nas in na ljudi okoli nas kljub temu lahko vpliva precej negativno.

Drži svoje obljube.
Drži svoje obljube.

Ne pritožuj se ves čas.

Prijatelji si med drugim nudimo tudi podporo, vendar pa smisel prijateljstva ni zgolj to, da en na drugega stresamo naše skrbi. To ne pomeni, da ne smeš o svojih skrbeh govorit. Če si v situaciji, ko te nekaj teži, je tudi zelo pomembno, da to nasloviš in si morda poiščeš strokovno pomoč.

Ne prelagaj dela na jutri.

Kolikor je le možno se drži svojega plana in ne prelagaj dela na jutri. Vendarle je to že prastara modrost, ki ima zagotovo precej smisla.

Ne druži se z ljudmi, ki jih ne želiš v življenju.

Tvoja pravica in navsezadnje dolžnost je, da jasno pokažeš, če se z določenimi ljudmi ne želiš družiti – to velja tudi v primeru, da oni čutijo obratno. Če se družiš z ljudmi, v družbi katerih v resnici ne uživaš, delaš sebi škodo, njim pa zgolj medvedjo uslugo.

Druži se s tistimi, ki si želiš!
Druži se s tistimi, ki si želiš!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.