Vrhunski kuharji so podelili nasvete, kako pripraviti mehke in dobre lignje kot v restavraciji.
Lignji so marsikomu najljubša vrsta morskih sadežev, vendar se izogibajo njihovi pripravi, saj lahko postanejo med termično obdelavo preveč trdi oziroma “čigumasti”.
Obstajajo preprosti triki, ki jih uporabljajo profesionalni kuharji, s katerimi so lignji vedno mehki, skoraj popolni. Pred vami so nasveti, kako narediti lignje okusne in mehke lignje.
Nakupovanje
Poiščite lignje, ki imajo čvrsta, sijoča bela telesa, in ne kupujte tistih, ki imajo roza ali vijoličen odtenek. Manjši kot so, mehkejša je tekstura in mehkejše je meso.
Potolčite jih
Da se lignji zmehčajo, jih večkrat na vsaki strani narahlo potolcite s kuhinjskim kladivom, vendar pazite, da ne “sesekljate” lignja.
Rezanje
Ko lignje očistite, jih narežete na kolobarje ali trakove, lovke pustite cele ali pa jih prepolovite, če so prevelike. Za izdelavo kolobarjev lignje prečno prerežite na želeno debelino. Za izdelavo trakov zarežite po vidnem šivu, ki poteka vzdolž telesa, nato ga odprite kot knjigo in prerežite.
Priprava
Lignje večinoma prodajajo že očiščene. Za vsak slučaj s prstom preverite, da noben del ni ostal neočiščen. Operite jih pod curkom mrzle vode, nato pa jih posušite s papirnatimi brisačami, in sicer s hitrimi potezami, da se ne sprimejo.
Cvrtje
Ko jih cvrete/ocvrete, ne pozabite, da lignji potrebujejo zelo kratko toplotno obdelavo približno 2 minuti v veliki količini zelo vročega olja, ki naj jih popolnoma prekrije. Če jih pražite dlje časa, bodo postali suhi in žilavi.
Kuhanje
Pri kuhanju pa so stvari povsem drugačne – dlje, ko jih kuhate, mehkejši bodo. Pri tem je priporočljivo, da je ogenj šibek do zmeren, minimalni čas pa je 35 minut.
Peka
Če jih boste pekli, uporabite zelo malo maščobe. Ko se zapečejo na eni strani, jih za kratek čas obrnite še na drugo stran. Celoten postopek naj ne traja več kot 4-5 minut.