Kako se samoizolirati, če menite, da ste okuženi s koronavirusom (Covid-19)?

Ostanite doma!
Zadnjič posodobljeno: :

Ne bo preprosto, ampak skupaj s svojimi najbližjimi boste zmogli prebroditi tudi to.

Če imate potrjen primer koronavirusa Covid-19, vendar ne potrebujete takojšnje zdravniške oskrbe, zdravstveni strokovnjaki zapovedujejo samoizolacijo. To pomeni, da se ločite od drugih ljudi, da jih ne bi okužili.

Strokovnjaki priporočajo samoizolacijo tudi za tiste, ki kažejo simptome bolezni, vključno z vročino, suhim kašljem in utrujenostjo, vendar še niso bili testirani, in za tiste, ki so imeli stik z ljudmi, za katere je znano, da imajo virus. To je zelo učinkovita metoda za upočasnitev širjenja virusa in eden izmed načinov zajezitve njegovega izbruha.

Ne pozabite, samoizolacija lahko upočasni stopnjo okužb, kar bolnišnicam omogoči, da zdravijo tiste, ki nujno potrebujejo pomoč!

Poglejmo načine, kako se lahko oseba najbolje izolira od drugih.

Center za nadzor in preprečevanje bolezni CDC in angleška nacionalna zdravstvena služba NHS navajata pet stvari, ki bi jih morali storiti med samoizolacijo.

Nekateri so izjemno preprosti, zapleteni del je le ta, da samoizolacija traja 14 dni. To pa bomo že potrpeli, a je tako?

1. Ostanite doma!

Resno, ostanite doma. To bi moralo biti takoj jasno, če govorimo o izrazu samoizolacija. Ne hodite iz hiše, če ste bolni, razen če nujno potrebujete zdravstveno oskrbo, in tudi v tem primeru pomoč POKLIČITE. To pomeni, da ste doma, ne v trgovini, ne v službi, doma. Izkoristite čas zase, za branje, učenje … Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi. Če potrebujete živila, zdravila, za pomoč prosite druge ljudi.

Ostanite doma!
Ostanite doma!

2. Ločite se od drugih ljudi in hišnih ljubljenčkov!

Čeprav se je od tistih, s katerimi živite, pa tudi hišnih ljubljenčkov, težko ločiti in se jih izogibati, je treba stik z njimi omejiti, kolikor je to le možno. Kako? Če je mogoče, ostanite v ločeni sobi in uporabljajte svojo kopalnico ali pa pojdite v kopalnico, ko jo vsi drugi odrabijo, in za seboj dobro počistite. Iz sobe pridete le, ko ni nihče v sosednji sobi, in nato razkužite vsa področja, kjer ste bili. Recimo pult, ročaje predalov in hladilnikov itd. Torej za sabo počistite vse površine, ki se jih dotakneteVse, bodite pozorni na to! Imejte ločeno hrano!

Kar zadeva hišne ljubljenčke, CDC priporoča, da se izogibate živalskim prijateljem. “Čeprav ni bilo poročil o hišnih ljubljenčkih ali drugih živalih, ki zbolijo za COVID-19, je še vedno priporočljivo, da ljudje, oboleli s COVID-19, omejijo stik z živalmi, dokler o virusu ni znanih več informacij,” razlagajo na svoji spletni strani. Še vedno lahko skozi zaprta vrata poveste svojim kosmatim prijateljem, da jih imate radi.

3. Zaščitite druge pred vašim kašljanjem in kihanjem!

Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš, zatem si umijte ali razkužite roke. Če ne morete nositi maske, da bi zaščitili druge, bodisi zaradi pomanjkanja ali ker vam povzroča težave z dihanjem, naj tisti ljudje, ki vstopijo v vašo sobo, nosijo zaščitno masko. Ključnega pomena je, da ne bivate z drugimi v istem prostoru.

Zaščitite druge pred vašim kašljanjem in kihanjem!
Zaščitite druge pred vašim kašljanjem in kihanjem!

4. Umijte si roke!

To je najboljše, kar lahko naredimo, da se izognemo ​​okužbi. Če je virus na roki in se dotaknete nosu, ust ali oči, se lahko okužite. Pogosto umivanje rok z milom in vodo, vsaj 20 sekund, je nujno. Milo in voda sta tako učinkovita ubijalca koronavirusa. Če nimate mila in vode, zdravniki priporočajo uporabo sredstva za čiščenje rok z vsaj 60 odstotki alkohola. Ljudje, s katerimi živite, naj si pogosto umivajo roke in pri tem uporabljajo SVOJE milo (torej ga ne delijo z vami).

5. Očistite in operite predmete, ki ste se jih dotikali!

Čiščenje vseh površin je nujno. Ni še jasno, kako se virus širi s površinvendar je še vedno priporočljivo temeljito čiščenje. Skoraj vse, česar se dotaknete v stanovanju, je treba temeljito očistiti. To pomeni, da se vsak dan razkužijo pulti, kljuke, kopalnica, stranišča, telefoni, tipkovnice, svetujejo na CDC.  Če je samo ena kopalnica, NHS se priporoča načrt vrtenja, po katerem izolirana oseba nazadnje uporabi prostore, in nato temeljito očisti vse, česar se je dotaknila. Perilo se pere ločeno, pri 60 in 90 stopinjah Celzija.

Temeljito čistite in operite predmete, ki ste se jih dotikali!
Temeljito čistite in operite predmete, ki ste se jih dotikali!

Kdaj končati samoizolacijo?

Samoizolacija se ne bi smela končati, dokler “tveganje za sekundarno prenašanje na druge ni minimalno”, pravi CDC.  Če želite vedeti, kdaj je pravi čas, se posvetujte z zdravstvenimi službami.

Upajmo, da bo ta dan prišel prej, če boste sledili zgoraj navedenim postopkom.

Preprosta navodila so podana tudi v videoposnetku Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Še ne uporabljaš “korona” aplikacije? Razmisli še enkrat! #ostanizdrav