So vam po dolbenju buče ostala bučna semena? Tu je nekaj predlogov, kako jih lahko uporabite.
Ob noči čarovnic bo marsikdo svoj prah okrasil z veliko bučo, z nagajivim obrazom, pri tem pa mu bodo ostala bučna semena, za katere ne bo vedel točno, kako jih ponovno uporabiti. Lahko jih vržete stran, a pozor, še bolje je, če jih uporabite na katerega izmed bolj inovativnih načinov. Z njimi lahko namreč zasadite lastne buše ali pa si pripravite okusne prigrizek.
Shranite bučna semena za poznejše sajenje
Svoja semena lahko shranite za pridelavo buč v naslednji sezoni. Semena očistite in posušite, da bodo primerna za dolgotrajno shranjevanje. Namočite jih v toplo vodo, da odstranite pulpo in jih pustite v cedilu, da se osušijo. Nato jih položite na kuhinjsko brisačo in popivnate ter pustite stati dan ali dva. Ko se semena posušijo, jih zavijte v papirnato brisačo in položite nepredušno zaprt kozarec. Čez zimo jih shranite na hladnem, aprila ali maja pa jih posadite v zemljo. Buča za rast namreč potrebuje ob 90 do 120 dni.
Spremenite svoja bučna semena v maslo
Ja, prav ste slišali! Uporabite jih lahko za izdelavo bučnega masla. Naredite ga lahko kar doma. Za začetek semena temeljito očistite, nato pa jih zmeljete v kuhinjskem robotu, dokler ni struktura povsem gladka. Dodate olje in sol, po želji pa tudi med ali cimet.
Pražena bučna semena
Če radi grizljate pražena bučna semena, lahko uporabite kar semena iz izrezljane buče. Semena dobro očistite in osušite ter jih stresete na pekač, obložen s papirjem za peko. Enakomerno jih razporedite ter potresite z začimbami. Pekač za 15 minut postavite ogreto pečico (150 stopinj). Potem semena premešamo in pečemo še nadaljnjih 15 minut.