fbpx

Kako uspešno zaščitiš svoj drag pametni telefon?

Te zanima, kako uspešno zaščitiš svoj drag pametni telefon? Dodali smo še seznam najboljših zaščit za trenutno najbolj priljubljene pametne telefone.

Steklo na zaslonu je med najbolj občutljivimi komponentami pametnega telefona in prav je, da se ga zaščiti. Ne samo proti praskam temveč tudi proti udarcem. Izbira zaščitne rešitve pa ni tako enostavna. Ne samo zaradi množice različnih proizvajalcev zaščit, temveč tudi zaradi različnih vrst zaščit. Poznamo jih kar nekaj in vsaka ima svoje plus in minuse.

Te zanima, kako uspešno zaščitiš svoj drag pametni telefon?
Te zanima, kako uspešno zaščitiš svoj drag pametni telefon?

Kako uspešno zaščitiš svoj drag pametni telefon?

Zaščitna folija iz PET (polietilen tereftalat)

PET je vrsta plastike, ki se jo uporablja za izdelke za shranjevanje živil. Svojo uporabnost pa je razširila še na zaščito naših mobilnih naprav. Te so ponavadi dodatno obdane s premazi proti praskam. Ščitijo pred praskami (ključi, kovanci, nohti), ne pa tudi pred padci. Rade se popacajo s prstnimi odtisi ter čez čas rahlo porumenijo.

Zaščitna folija iz TPU (termoplastični poliuretan)

Folija iz TPU je v primerjavi s folijo iz PET bolj odporna na praske in ne porumeni. Je elastična, zaradi česar se je zmožna “ozdravitimanjših prask, pa tudi lažje jo je namestiti na zaobljene zaslone.

Kaljeno steklo

Kaljeno steklo v primeru močnejšega udarca le tega absorbira ter se praviloma raztrešči. Kakovost med zaščitami iz kaljenega stekla je različna. Najboljše so tiste, ki so sestavljene iz več plasti. Temu primerna je tudi višja cena.

Zaščita s pomočjo Nano tekočine

S tovrstnimi tekočinami na zaslonu ustvarimo nekakšen premaz proti praskam in prstnim odtisom. Estetsko bo naš telefon lepši, a dejanska zaščita pri uporabi Nano tekočin je vprašljiva. Premaz se čez čas obrabi, ker pa je neviden, ne vemo kdaj ga je potrebno spet zamenjati.

Vzeli smo si še čas in poiskali najboljšo rešitev za trenutno najbolj popularne modele pametnih telefonov.

Samsung Galaxy Note 10 Plus

Najboljša zaščita: kaljeno steklo Whitestone Dome Glass

Kaljeno steklo Whitestone Dome Glass
Kaljeno steklo Whitestone Dome Glass

Niso vse zaščite iz kaljenega stekla enake. Novi zasloni so prav rahlo zaobljeni, Note 10 Plus pa je zaobljen še toliko bolj. Zato se je potrebno odločiti za nakup takšnega kaljenega stekla, ki bo zaščitil tudi robove. Whitestone Dome Glass ne bo motil jasnosti slike kot tudi ne bo preprečil delovanja ultrasoničnega čitalca prstnih odtisov. Cena je rahlo visoka, a zaščita bo zares dobra.

Runner-Up: Anewsir ovitek + TPU folija

Anewsir ovitek in TPU folija
Anewsir ovitek in TPU folija

V kompletu dobimo dve TPU foliji in en slim ovitek črne barve. Folija iz TPU plastike je bolj odporna proti praskam kot tiste najbolj poceni plastične folije. Ker je bolj elastična ima tudi to lastnost, da lahko “zaceli” manjše praske.

Samsung Galaxy S10

Najboljša zaščita: kaljeno steklo Zolmag

Kaljeno steklo Zolmag
Kaljeno steklo Zolmag

Izjemno tanko steklo (0.33mm) se lepo prilega zaobljenim robovom ekrana in jih ščiti pred udarci. Moteno ni niti odklepanje z uporabo ultrasoničnega čitalca prstnih odtisov. Kaljeno steklo ima premaz proti nabiranju prstnih odtisov ter odbija vodo.

Runner-Up: folija Skinomi TechSkin

Folija Skinomi TechSkin
Folija Skinomi TechSkin

Kot je bilo že prej rečeno, TPU ima zaradi svoje elastičnosti omejene sposobnosti celjenja prask, nudi pa tudi rahlo odpornost proti udarcem. Folija je dobra rešitev za tiste, ki si želijo zaščite, a nočejo da bi bila ta preveč upadljiva.

iPhone 11 Pro

Najboljša zaščita: kaljeno steklo Trianium kaljeno steklo

Kaljeno steklo Trianium kaljeno steklo
Kaljeno steklo Trianium kaljeno steklo

iPhone 11 Pro si lasti povsem enako velikost zaslona kot modela XS in X. Zato lahko izbiramo tudi med starejšimi zaščitami, ki so se izkazali za odlične. Ena takih je tale iz Trianiuma. V paketu dobimo kar 3 kaljena stekla, ki so zelo tanka (0.25mm), zato bodo na napravi manj vidna. Za nameščanje je priložen tudi priročen aplikator, s katerim ne bomo nikoli zgrešili namestitve zaščite na zaslon.

Runner-Up: kaljeno steklo Spigen

Kaljeno steklo Spigen
Kaljeno steklo Spigen

Spigen se tako kot na ovitke spozna tudi na zaščite zaslona. Za malo denarja dobimo dva kosa kaljenega stekla, ki ga namestimo s pomočjo priloženega aplikatorja. Spigen še zatrjuje, da so vsi njihovi ovitki kompatibilni s to zaščito.

Huawei P30 Pro

Najboljša zaščita: kaljeno steklo Mikeasy

Kaljeno steklo Mikeasy
Kaljeno steklo Mikeasy

To kaljeno steklo je zaobljeno in ščiti tudi robove. V paketu dobimo kar dve stekli, v kolikor nam eno poči. Izrezano je po natančnih merah, zato različni ovitki ne bi smeli povzročati težav.

Runner-Up: folija LK TPU

Folija LK
Folija LK

LK folija bo lepo zaobjela celoten zaslon ter pri tem ostala skoraj nevidna. Proizvajalec zagotavlja, da tekom uporabe ne bo porumenela in da je prijazna do vseh vrst ovitkov. Namestitev je malce daljša od drugih zaščit, a ne smemo pozabiti, da ameriška vojska s TPU folijo ščiti celo svoje reaktivce.

Dodatne Informacije

Uredništvo ne odgovarja za navedene cene. Cene pri spletnih trgovcih so dinamične narave in se lahko spremenijo kadarkoli. Zapisane so bile v času redakcije.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.