fbpx

Če uporabljaš maskaro vsak dan, bi to morala nujno vedeti!

Maskara je nezamenljiv izdelek, ki poudari naše trepalnice in poskrbi, da obraz v trenutku videti bolje. Večina od nas ne preživi dneva brez nje, pa je to za naše trepalnice in oči vredu?

Na spletu najdemo na stotine člankov o maskarah – od tega kako jih pravilno nanašati, iz kakšnega materiala je najboljša, in katero znamko uporabljati. Redko pa naletimo na govor o škodljivosti maskare, če jo nosimo vsak dan.

Če je maskara vsak dan na vaših trepalnicah, potem je dobro, da se zavedamo, kje morda delamo napake.
Če je maskara vsak dan na vaših trepalnicah, potem je dobro, da se zavedamo, kje morda delamo napake.

Lahko vsakodnevna uporaba maskare škoduje našim očem?

Odgovor na to ni preprost. Dnevno nanašanje maskare lahko namreč poškoduje veko očesa, ta pa vpliva na oko. Očesni kirurg dr. James Chelnis je za portal Mbg pojasnil, da je veka sestavljena iz treh delov, ki izločajo razne tekočine. Prva je voda, kar so tudi solze, naslednja je sluz, ki jo lahko v strjeni verziji v svojih očeh opaziš, ko se zbudiš, in olje. Ta okoli očesa ustvari ovoj in preprečuje izločanje vode iz očesa. Na ta način oko ostaja navlaženo. Če torej naše oljne žleze pričnejo slabše delovati, pride do pojava suhih oči. Maskara lahko zamaši pore v okolici žlez in zmanjša njihovo izločanje olja, še posebej, če maskare ne odstranimo, preden gremo spat. Takšno početje lahko privede do suhih oči in vnetja vek.

Je vsakodnevna uporaba maskare naporna za naše trepalnice?

Tudi pri tem vprašanju odgovor ni črno-bel. Upoštevati je potrebno naslednje dejavnike: oljne žleze oči, rutino za nego kože, tehniko nanašanja maskare, in katero maskaro uporabljamo. Dermatologinja dr. Mona Gohara je za portal Mbg povedala, da vsaka kemikalija, ki jo nanesemo na obraz, lahko povzroči draženje in ošibi dlake oz. trepalnice, ampak situacija pri maskari ni tako grozna. Bolj pomembno je, kako jo nanašamo in odstranjujemo. Vsako grobo dejanje jih namreč lahko poškoduje in zato postajajo redkejše.

Vsakodnevno odstranjevanje maskare pred spanjem je nujno.
Vsakodnevno odstranjevanje maskare pred spanjem je nujno.

Vihanje trepalnic in vsakodnevno nanašanje več plasti lahko poškoduje trepalnice, medtem ko sama uporaba maskare ni tako agresivna. Je pa potrebno poskrbeti, da smo nežni tudi pri njenem odstranjevanju. Dermatologinja poudarja, da je vsakodnevno odstranjevanje maskare pred spanjem nujno, da se izognemo poškodbam in vnetjem. Najbolje je uporabljati oljni čistilec in maskaro z njim nežno odstraniti najprej, nato pa očistiti preostanek obraza.

Je pomembno katero maskaro uporabljamo?

Dr. Gohara svetuje uporabo maskar, ki so bolj tekoče, in se zato lažje odstranijo, in uporabo čim nežnejše maskar, saj je koža okoli oči zelo tanka in občutljiva, kar pomeni, da tudi več snovi v maskari absorbira. Oblika ščetke in druge podrobnosti naj ne bi imele tako ključnega pomena.

Maskara, ki jo uporabljate, naj bo čim nežnejša.
Maskara, ki jo uporabljate, naj bo čim nežnejša.

Še eno pravilo glede uporabe maskare pa je, da ne uporabljamo starih in tujih. Načeloma bi jo morali menjati na vsaka dva meseca, saj lahko v nasprotnem primeru pride do infekcije. Prav tako lahko uporaba maskare od drugih oseb poveča možnost za vnetje, zato se temu raje izognimo.

Torej, maskara vsak dan – ja ali ne?

Glede na to, da ima veliko maskar dandanes sestavo, ki ni tako agresivna do oči in trepalnic, lahko na to vprašanje odgovorimo z da. Moramo pa sami poskrbeti, da svoje trepalnice čim redkeje vihamo in nato nanašamo maskaro, da nanašamo zgolj eno plast, da jo ob koncu dneva nežno odstranimo z oljnim čistilom, da jo po dveh mesecih zavržemo in kupimo novo, da ne uporabljamo tujih maskar, ampak le svojo, in da jo poskusimo na vsake toliko časa, kakšen dan tudi preskočiti. Kajti kakor vi, tudi vaše trepalnice včasih potrebujejo dopust.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.