fbpx

Kako z meditacijo očistiti čakre in vzpostaviti notranje ravnovesje

Foto: envato

V sodobnem svetu, kjer se konstantno srečujemo z izkušnjami, ki v nas vzbujajo stres in skrbi, je zelo pomembno, da je naš notranji svet uravnovešen in napolnjen s pozitivno energijo. To najlažje dosežemo s pomočjo meditacije, ki naše misli očisti in nam tako omogoči, da v svoje življenje privabimo srečo in uspeh. Za vas smo pripravili načine, kako z meditacijo očistiti vsako do svojih čaker- energetskih centrov v telesu, ki določajo, kako se bomo počutili v vsakem trenutku svojega življenja.

Ko slišimo besedo meditacija, si po navadi predstavljamo učitelje joge, ki o področju sproščanja in energije vedo vse. Vendar pa se meditacije lahko loti prav vsak– priporočljivo je, da jo dnevno opravljate vsaj 15-20 minut. Obstaja več različnih tehnik in le vi sami lahko ugotovite, katera vam najbolj odgovarja.

Metoda, ki jo strokovnjaki na področju spiritualnosti najbolj priporočajo, je povsem preprosta. Opravite jo tako, da se namestite v udoben položaj– najbolje sedenje, lahko pa tudi ležite. Nato nastavite odštevalnik časa (vaš alarm naj bo prijeten zvok) in počasi zaprite oči. Osredotočite se na svoje dihanje in pustite, da vse misli in skrbi odplavajo stran. Če vam je lažje, v meditacijo vključite pomirjujoč zvok– to so lahko žuborenje reke, dež, zvoki gozda itd.

Pomembno je, da ste do sebe prijazni in da razumete, da boste včasih za notranje ravnovesje potrebovali več časa. Ko se vam zdi, da ste prostor, kjer ne razmišljate o ničemer, sposobni doseči razmeroma hitro, je čas, da se lotite specifičnih meditacij, namenjenih za vsako od sedmih čaker.

Meditacije se lahko loti prav vsak Foto: Serg Alesenko / Pexels

1. Meditacija za korensko čakro

Pri meditaciji, ki se osredotoča na specifično čakro, si le-to predstavljate kot energijsko kolo. Opazujte, v katero smer se premika, globoko dihajte in procesu zaupajte. Pustite vsakemu vdihu in izdihu, da vašo čakro očisti in ji omogoči, da ponovno zasije.
Korenska čakra predstavlja izvor naše volje do življenja. Da jo očistimo, moramo biti čimbolj prizemljeni, zato vam priporočamo, da to vrsto meditacije opravite v naravi. Osredotočite se na spodnji del hrbtenice in si tam predstavljate rdečo kroglo svetlobe. Povežite se z zemljo in vizualizirate svetlobo, ki se širi na dele vašega telesa, ki se je dotikajo. Ob izdihu naj se svetloba iz vaše hrbtenice vrne v zemljo.

2. Meditacija za sakralno čakro

Naša sakralna čakra je zaslužna za spolnost, užitke, pa tudi odnose, ki jih vzdržujemo. Meditacijo za to čakro boste najbolje opravili s pomočjo kristala (karneol, tigrovo oko, mesečev kamen…). Meditacijo pričnite v ležečem položaju in si kristal položite na trebuh, pri čemer si predstavljajte oranžno svetlobo, ki se širi po vašem telesu in ga tako zdravi.
Pomagalo vam bo tudi, če si predstavljate, da so vaši vdihi in izdihi valovi morja. Ko vdihnete, si vizualizirajte valove, ki se dvigajo proti obali, ko pa izdihnete, si predstavljajte vodo, ki počasi spira vašo bolečino nazaj v morje. Da vam bo lažje, lahko v meditacijo vključite zvoke oceana.

Pri meditaciji si vizualizirajte valove Foto: Nataliya Vaitkevich / Pexels

3. Meditacija za solarno čakro

Solarna čakra je zaslužna za vašo moč, ego, strast, pa tudi za vaš nadzor nad mislimi. Te meditacije se lotite v sedečem ali ležečem položaju, opravite pa jo zjutraj. Medtem ko meditirate, nežno drgnite vaš trebušni predel, pri čemer naj so vaši gibi krožni. Tako boste ublažili napetost, ki je prisotna v vaših mislih.

4. Meditacija za srčno čakro

Meditacijo za srčno čakro opravite v sedečem položaju, pri čemer si predstavljajte, da se okrog vašega srca oblikuje zdravilna smaragdna svetloba, ki bo delovala kot ščit pri vseh izzivih, ki čakajo na vas.
Za zdravje srčne čakre so poleg meditacije priporočljive tudi druge dejavnosti, ki na nas delujejo terapevtsko. To so recimo sprehod v naravi (sploh na sončen dan), joga in športne aktivnosti.

5. Meditacija za grleno čakro

Grleno čakro najdemo v spodnjem delu vratu, povezana pa je tudi z delovanjem naše ščitnice in presnove. Ker je odgovorna za komunikacijo in izražanje, lahko njena zaprtost kaže, da v življenju velikokrat ne govorimo resnice oz. vzdržujemo nezdrave odnose.
Tudi pri meditaciji za grleno čakro je priporočljiva uporaba kristalov (sodalit, akvamarin, modri kalcedon…), saj vam lahko le-ti pomagajo očistiti negativno energijo. Osredotočitese na svoje grlo in usta in začnite počasi krožiti z glavo, pri čemer naj s vaša usta zaprta. Svojo čeljust sprostite, vaši zgornji zobje pa naj se ne dotikajo spodnjih. Sprostite še druge mišice in si vizualizirajte turkizno svetlobo, ki predstavlja resnico.

Priporočamo vam tudi uporabo kristalov Foto: Anna Tarazevich / Pexels

6. Meditacija čakre tretjega očesa

Čakra tretjega očesa ni uravnovešena takrat, ko so naše misli na prihodnost polne skrbi in ko opažamo, da svoji intuiciji ne zaupamo več.
Pri meditaciji se osredotočite na prenos energije s čela v srednji del vaših možganov. Pri tem naj je prostor okoli vaših oči čimbolj sproščen. Nato pričnite z globokim dihanjem, pri čemer mislim pustite, da pridejo in gredo, vendar pa se na specifične občutke ne osredotočajte. Pomagalo bo tudi, če si predstavlajte, da vaši strahovi in skrbi počasi zapuščajo vaše telo.

7. Meditacija za kronsko čakro

Kronska čakra je zaslužna za to, da se počutimo povezani s svetom– tako duhovnim, kot tudi zunanjim. Ker je njeno delovanje neposredno odvisno od tega, kako radi se imamo, vam predlagamo, da pred meditacijo zapišete in izrečete tudi pozitivne afirmacije.
Meditacijo pričnite v sedečem položaju in se nekajkrat dotaknite svojega temena. Nato si na vrhu vaše glave predstavljajte cveteč lotosov cvet, iz katerega se v nebo dviga vijolična svetloba. Globoko dihajte in si ob vdihu predstavljajte, da se ta svetloba pomika navzdol in v vaše telo, ob izdihu pa naj se dvigne v nebo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.