fbpx

Kakšen dopust izbrati v letu 2021, da bo varno in da se ne boste ukvarjali z odpovedmi!

Načrtujte dopust v 2021 varno! Izberite enega od teh načinov!

Foto: Jonas Ducker / Unsplash

Kakšen dopust izbrati v kaotičnem letu 2021?! Predvsem, da bo varno za celo družino ter, da se ne boste ukvarjali z odpovedmi v zadnjem trenutku. Pogledali smo načine preživljanja letnega dopusta, ki bodo letos v trendu in so pametna izbira premišljenih.

Leto 2021 nas zaradi koronavirusa postavlja v posebno situacijo, kjer bodo najbolj varne oblike dopustovanja tiste izjemno ekskluzivne ter na drugi strani tiste najbolj preproste oblike – tako imenovane robinzonske počitnice. Kaj izbrati?

Kot ugotavljamo v številnih zapisih na našem mediju, se nam v letu 2021 obeta razcvet robinzonskega dopustovanja in na drugi strani še pospešen razvoj ekskluzivnih potovanj v obliki zaprtih in izoliranih resortov ter tudi križarjenj z velikimi ladjami. Tako bomo pregledali nekaj najbolj varnih oblik potovanj in poletnih počitnic, pri katerih boste sebe in svojo družino najmanj izpostavljali.

Foto: Jonas Ducker
Osamljene destinacije povezane z naravo bodo letos najprimernejše!

Počitnikovanje z avtodomom

Avtodom boš vaš varnostni COVID-balonček, saj večina ponuja prav vse kar rabite za “avtonomno” preživljanje dopusta. Tako imate lasten WC, ki ga ni potrebno deliti z drugimi v kampu. Prav tako pa lahko tudi kdaj pa kdaj preživite kakšen dan popolnoma “off-grid”. Letos vas zaradi tega ne bo nihče gledal postrani. Pristojni pa bodo nekoliko bolj tolerantni, kot ponavadi. Počitnikovanje z avtodomom je letos zagotovo ena tistih oblik dopusta, ki je izjemno priporočljiva.

Foto: Ishan Seefromthesky / Unsplash
Izolirane destinacije kjer se bodo ustvarile COVID free cone!

Roadtrip

Če organizirate roadtrip na primeren način in se založite s hrano in vsemi potrebščinami, na potovanju pa izbirate apartmaje v katerih prebivate sami, je tudi ta oblika preživljanja dopusta lahko zelo zanimiva. Seveda morate spremljati vse mogoče omejitve, ki so del trenutne korona resničnosti. A z nekaj iznajdljivosti boste zmogli.

Ekskluzivni resorti zaprtega tipa

V ponudbi agencij bo kmalu veliko potovanj v tako imenovane turistične resorte, kjer bodo ustvarjeni varni COVID-balončki. To pomeni, da se boste morali testirati pred potovanjem, nato ob vstopu v resort ter po določenem obdobju. V samem resortu pa ne bo pretiranih COVID omejitev. Takšni resorti bodo seveda te storitve zaračunali petičnim strankam, ki so že tako ali tako uživale vse prednosti tovrstnih potovanj.

Križarjenja z velikimi ladjami

Zaradi kopice varnostnih protokolov so sicer domnevno “nevarna” potovanja postala izjemno varna. In tako se križarjenja želijo dokazati kot ena najvarnejših možnosti za preživljanje dopustov 2021. Tako uveljavljajo res stroge ukrepe za zagotavljanje varnosti na ladjah. Ta način potovanja tako omogoča obisk več destinacij na izjemno varen način. Predstavljajte si križarko kot plavajoč hotel, kjer se vsak dan zbudite pred čudovito novo destinacijo. Varnostni protokoli so strogi. Pred vstopom na ladjo boste testirani dvakrat. Obvezno je testiranje 48 pred prihodom ter neposredno ob vstopu na ladjo. Prav tako boste testirani med potovanjem, v kolikor boste prehajali državne meje. Izleti so vselej organizirani s strani ponudnika storitve, kar pomeni, da individualno ne morete obiskovati mest. Prav tako na teh izletih nimate “prostega” časa za individualne oglede. Vselej ostajate v balončku s skupino, ki ste ji določeni. Prav tako ne morete piti kave v kavarni na trgu, ali kupiti sendviča v lokalni trgovini. Za vse poskrbi organizator izleta. Na ladji veljajo strogi varnostni protokoli. Nošnja mask je povsod obvezna, le v kabini in ob mizi jo lahko snamete! Maska pa ni potrebna tudi v fitnesu in bazenu. Prav tako so na novejših križarkah urejena dodatna mesta za pranje rok pred vstopom v jedilnico. Pranje rok pa je obvezno, sicer vam vstop v jedilnico ni dovoljen. Prav tako vam večkrat dnevno merijo temperaturo oziroma jo obvezno izmerijo pred vstopom v jedilnice, bare, fitnes, ob izstopu iz ladje ter ob povratku iz vodenega izleta. Takrat razkužijo tudi torbe, vrečke in ostale stvari, ki jih prinesete nazaj na ladjo. Tudi zato so križarke in križarjenja v letu 2021 izjemno priporočljiva in varen način dopustovanja.

Najem jadrnice – preživljanje dopusta v samotnih zalivih

Navični turizem je skrivni nasvet in po vsej verjetnosti najbolj varen način preživljanja poletnih počitnic 2021. Na jadrnici boste v svojem mehurčku. V kolikor pa se boste založili z vsem potrebnim, pa vam po več dni ni potrebno imeti stika z zunanjim svetom. Tudi zato se zdi prav jadranje ter najem jadrnice ena od tistih možnosti preživljanja dopusta, ki je v letu 2021 skoraj sanjska!

Foto: Jeremy Bishop
Robinzonske počitnice in tiste na res visokem nivoju.

Glampingi

Večino glamping nastanitev ponuja lastne sanitarije ter kuhinjo. Kar pomeni, da lahko v tovrstnih “šotorih” ustvarite svoj lastni mehurček. Še vedno pa morate biti previdni pri zadrževanju v morebitnih skupnih prostorih, kot so bazeni, igrišča in plaže. Bistvo je, da se večina vaših aktivnosti dogaja na prostem. To pa pomeni, da je možnost prenosa virusa izjemno majhna.

V letu 2021 se masovni turizem zaradi vplivov COVID krize poslavlja, v prvi plan pa prihaja butična ponudba malih, tistih, povezanih z naravo in preživljanjem prostega časa v naravi, ter dodatni razvoj ekskluzivnih destinacij. Slovenija ima tako ponovno idealno priložnost, ki pa je odgovorni po vsej verjetnosti ne bodo prepoznali. Tudi zato je še vedno najvarnejši način preživljanja letošnjih počitnic v najlepši državi na svetu – v Sloveniji!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!