Kam na enodnevni izlet s kolesom?

Enodnevni izlet s kolesom bo še posebno razburljiv, če ga bomo preživeli aktivno in raziskovali čudovite pokrajine. Predstavljamo vam tri ideje kam na enodnevni izlet s kolesom.

Enodnevni izlet s kolesom na slovenski obali

Slovenska obala je za preživljanje enodnevnega izleta neprecenljiva, saj jo lahko spoznamo in raziskujemo na različne načine. Eden vse bolj priljubljenih je zagotovo kolesarjenje, zato slovensko obalo tokrat raziščimo na kolesu. Če nismo iz tamkajšnjih krajev, se je najbolj preprosto z avtom, natovorjenim s kolesi, pripeljati v Koper in najti primerno mesto, kjer ga bomo lahko parkirali. Ena od možnosti je pakirišče na Šmarski cesti, od koder lahko pričnemo z našim enodnevnim izletom s kolesom. Po Dolinski cesti ter nato Ulici Istrskega odreda in Veuščkovi ulici jo krenimo proti Semedeli, od koder pot nadaljujmo po kolesarski stezi do Izole. Na križišču med Leninovo in Prešernovo ulico kolesarimo proti gričevju v zaledju, kjer bomo zagledali primerno označeno kolesarsko pot. Pot nadaljujemo desno po poti skozi tunel Šalet in se po razgibami poti med vinogradi in oljkami peljemo v smeri proti Portorožu mimo Strunjana, kjer nas čaka še en tunel Valeta. To so stari tuneli, po katerih je nekoč peljala železniška proga. Spustimo se v Lucijo in nadaljujmo pot po Obali in Fazanu, držimo se desne in se vzpnemo skozi Vinjole do Malije. Tukaj pomalicajmo in si odpočijmo, naslednja vas, pri kateri jo bomo mahnili na Barede, je Šared. Od Baredov se mimo Livad spušča cesta v Gažon. Orieantirajmo se po cerkvici in se peljimo proti Šalari, od koder se spustimo nazaj v Koper in prikolesarimo naravnost na Šmarsko cesto, kjer smo začeli svojo kolesarsko turo po Obali.

Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Izotk Noč
Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Izotk Noč

Enodnevni izlet s kolesom po Gorenjski

Za družine z manjšimi otroki so kolesarske poti po Gorenjski enkratno preživljanje prostega časa in odlična ideja za enodnevni izlet s kolesom, nad katerim bodo navdušeni predvsem malčki. Kolesarska tura od Mojstrane do Kranjske Gore nam bo časovno v obe smeri vzela dobri dve uri, toda, če bomo vmes naredili kakšen postanek, se bo popotovanje razvilo v pravi kolesarski izlet. Avto parkiramo v Mosjtrani in pot začnimo mimo Triglavskega gaja čez most in se držimo stare železniške trase, ki je vse do Kranjske gore urejena v kolesarsko pot. Ta nas bo od Mojstrane vodila skozi Gozd Martuljek po prekrasni dolini ob Savi. Pot je v celoti asfaltirana, dobro oznaćena, ob njej pa so domačini za turiste kolesarje pripravili tudi počivališča z otroškimi igrali. Če nam je kolesarjenje do Kranjske gore premalo, lahko tam spomladi in poleti obiščemo tudi Kolesarski park ali pot potegnemo do Podkorena in Zelencev, od koder nas po neprometni poti vodi kolesarska steza do izvira reke Save Dolinke. Del Poti treh dežel, kakor se imenuje kolesarska pot, se na slovenskih tleh konča ob meji z Italijo, vendar lahko, če smo dovolj zgodnji, izlet podaljšamo in jo odkolesarimo proti Belopeškim jezerom.

PREBERITE ŠE: Kam na enodnevni izlet na morje?

Enodnevni izlet s kolesom po avstrijskih jezerih čez mejo

Enodnevno kolesarjenje po jezerih v Avstriji je pravi balzam za kolesarske popotnike, saj je del Avstrije čez slovensko mejo znan po kolesarskem turizmu in zato tudi primerno urejen. Okoli Vrabskega jezera bomo našli veliko poti in možnosti za kolesarjenje. Blizu Celovca lahko kolesarsko turo pričnemo na Klopinskem jezeru, enem najbolj toplih jezer v Evropi, saj poleti temperatura vode naraste vse do 28 stopinj Celzija. Od tod se za ljubitelje kolesarjenja odpira 273 kilometrov kolesarskih poti, za nekoliko bolj vzdržljive in vajene gorskih stez pa kar 912 kilomterov poti. 15 kilomterov dolgo kolesarsko pot začnimo ob Klopinskem jezeru v Unterburgu proti severu. Prečkajmo krožno križišče in pot nadaljujmo naravnost proti Wasserhofnu, St. Marxnu, St. Lorenzenu, kjer bomo kolesarili ob Velikovškemu jezeru. Brenndorf je naslednja vasica in postojanka, kjer lahko počijemo in si privščimo malico. Nadaljujmo proti Schreckendorfu in St. Kanzianu in že bomo pri Klopinskem jezeru. Kolesarskih poti streljaj čez mejo je resnično ogromno. Številni kolesarji obožujejo enodnevne ture ob mondenem Vrbskem jezeru, sicer enem največjih alpskih jezer v Evropi, kultnem Baškem jezeru, najglobljem koroškem jezeru Milšatskem jezeru, Osojskem jezeru, ki slovi po številnih koncertih in prireditvah, nedaleč od Vrbskega jezera pa najdemo tudi Rjavško, Habnarško in Hodiško jezero. Tamkajšnji kraji so prekrasni in pravi raj za kolesarje, saj so kolesarske poti urejene in slikovite. Ker jih je toliko, si je vredno vzeti nekoliko več časa kot le dan ali dva in dodobra prekolesariti ta čudoviti košček narave.

Foto: Daniel Zupanc Kaerntenwerbung
Foto: Daniel Zupanc Kaerntenwerbung

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najlepša plaža na Krku – rajska plaža Oprna