fbpx

Kam po najboljšo čokolado v Evropi?

Čokoladni atelje Dobnik

Že vse od svojega odkritja pred tremi tisočletji, ko je ponižno kakavovo zrno začelo spreminjati celotno prehrambeno industrijo, do danes, ko je vse podrejeno čokoladi, z več sto specializiranimi trgovinami, lokali in hoteli, si ne moremo kaj da vam tudi mi ne bi pomagali pri iskanju najbojše čokolade, tokrat v Evropi. Tukaj je nekaj najboljših destinacij za ljubitelje čokolade.

Avstrija

Zotter
Zotter je ena izmed največjih čokoladnic v Avstriji. Voden ogled po tovarni vključuje čokoladno gledališče, kakavov kino, interaktivne igre in neomejeno število brezplačnih vzorčkov. Pokusiti morate Mitzi Blue in Hot Stuff.

Belgija

Muzej kakava in čokolade
Obisk Muzeja kakava in čokolade v Bruslju bo zadovoljil tudi največje petičneže. Po ogledanih razstavah pa si lahko ogledate še demonstracijo izdelave čokolade. Pokusiti morate ročno narejene praline.

Pierre Marcolini
Marcolini je zaslužen za revitalizacijo belgijske čokoladerske scene. Obiščete lahko njegovo gastronomsko čokoladnico in si privoščite kakšen Grand Cru.

Mary
Čokoladnica Mary, ustanovljena leta 1919 je ena izmed najboljših čokoladnic v Bruslju. Dekadenten interior, bogati okusi, praline in marcipan. Pokusiti morate praline Mary.

Wittamer
Že več kot sto let Wittamer vabi v Grand Sablon v Bruslju z odlično kavo ter raznimi posladki. Pokusiti morate Čokoladni ekler (Éclair).

Pierre Marcolini v Belgiji.
Pierre Marcolini v Belgiji.

Francija

Angelina
Pariški dragulj Angelino sta pogosto obiskovala tudi Coco Chanel in Marcel Proust. Naročite si Afriško vročo čokolado, najboljšo vročo čokolado v Parizu. Pokusiti morate afriško vročo čokolado.

La Maison du Chocolat
Z več kot šestimi poslovalnicami v Parizu, je La Maison du Chocolat izjemno popularna. Eksotični okusi, vse od limone in ingverja, do bazilike in jasmine, so več kot odlični. Pokusiti morate Mont-blanc ganache.

Valrhona Cité du Chocolat
Čokolada, ki jo proizvajajo v Valrhoni je ena izmed najboljših na svetu. Ta vse prej kot navadna čokoladnica blizu Lyona ponuja razstave, šolo za slaščičarje, prodajalno s spominki in neomejeno število vzorčkov. Pokusiti morate karamelne hrustljave bisere .

Salon du Chocolat
Salon Du Chocolat je razstava, na kateri razstavljajo najboljši čokoladerji. Program vsebuje demonstracijo, govore in čokoladno modno revijo. Pokusiti morate brezplačne vzorčke več kot 200 razstavljalcev.

Dobrote v pariški Angelini.
Dobrote v pariški Angelini.

Italija

Amedei
Ena izmed najprestižnejših čokoladnic na svetu, Amedei, se nahaja v Toskani. Možni so vodeni ogledi z degustacijo. Pokusiti morate praline Tartufo .

Eurochocolate
Vsako jesen ulice Perugie preplavijo stojnice za največji evropski festival Eurochocolate, posvečen čokoladi. Uživate lahko ne samo v brezplačnih vzorčkih, ampak tudi v čokoladnih kipih. Pokusiti morate brezplačne vzorčke na stojnicah.

Sladke dobrote iz čokoladnice Amedei v Italiji.
Sladke dobrote iz čokoladnice Amedei v Italiji.

Luksemburg

Chocolate House, poskusiti morate: Jabolčni štrudel z vročo čokolado
Najbolj priljubljena kavarna v Luksemburgu Chocolate House, se lahko pohvali z v veliko izbiro tort, sladic in čokolad. Pokusiti morate jabolčni štrudel z vročo čokolado.

Nemčija

Rausch Chocoland
Prodajalna in kavarna Rausch Chocoland v Berlinu je okrašena s čokoladnimi skulpturami. Med njimi je tudi model Titanika in čokoladni vulkan. Pokusiti morate čokoladne mini torte.

Halloren, muzej čokolade
Obiščete lahko najstarejšo tovarno čokolade in muzej Halloren. Posebnost je gotovo t.i. čokoladna soba, kjer je pohištvo narejeno le iz čokolade. Pokusiti morate praline s šampanjcem.

Čokolade Rausch.
Čokolade Rausch.

Norveška

Geiranger Sjokolade
Ta butična čokoladnica Geiranger Sjokolade je znana po svojih nenavadnih kombinacijah okusov. Lahko poskusite čokolado z modrim sirom, ali pa se morda odločite za bolj varno različico ter si naročite skodelico kakava. Poskusiti morate čokolado z modrim sirom.

Portugalska

Landeau Chocolate
Landeau je znamenitost Lizbone. Na meniju imate samo eno jed – neverjetno bogato in dekadentno čokoladno torto lastnice Sofie.

Čokoladna torta v Lizboni.
Čokoladna torta v Lizboni.

PREBERITE ŠE: 10 slastnih dejstev o čokoladi, za katere gotovo ne veste

Slovenija

Lucifer Chocolate
V centru Velenja se nahaja kavarna in čokoladnica Lucifer. Atraktivni in priljubljeni so personalizirani čokoladni izdelk – z logotipom podjetja, fotografijo ali osebnim sporočilom lahko obogatijo sam izdelek ali embalažo in mu dodajo oseben pečat. Pokusiti morate čokoladne srčke.

Čokoladni atelje Dobnik
Atelje Dobnik, s svojim sedežem v Žalcu, ima poslovalnice tudi v Ljubljani, Mariboru in Celju. Čokoladni atelje Dobnik proizvaja Fige Prešernove, suhe fige v kremi, prekrite s črno ali mlečno čokolado; v spomin na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je pogosto v žepih svojega plašča nosil suhe fige in jih podarjal otrokom. Pokusiti morate bonboniero Absint.

Čokoladni atelje Dobnik
Čokoladni atelje Dobnik

Rustika
Rustika daje veliko prednost okusom s slovenskim poreklom: kraškim drnuljam, bezgovim cvetovom z Dolenjske, meti (kar z domačega vrta), prekmurskemu bučnemu olju, gozdnemu medu in smrekovim vršičkom; vse te okuse pa nato združujejo s širokim izborom kakavovih zrn. Pokusiti morate Srečo na vrvici.

Čokoladnica Kunej
V Hiši trt, vina in čokolade Kunej izhajajo iz družinske tradicije vinogradništva in vinarstva. Čokoladno vino je nastalo na osnovi rdeča vina in temne čokolade. Harmonična fuzija, ki nas popelje v svet užitkov.

Čokoladnica Cukrček
V čokoladnici Cukrček izdelujejo vrhunske čokoladne izdelke, ki so ročno izdelani. Njihova inovativnost se kaže v božanskih okusih čokoladnih izdelkov, ki jih prodajajo v njihovih lastnih čokoladnicah Cukrček, kot tudi v hipermarketih in drugih specializiranih trgovinah s čokolado. Okusi na katere so najbolj ponosni so čokolada s soljo, jabolčni zavitek, čili, rdeči poper…

Španija

Museum de la Xocolata
Museum de Xocolata je eden izmed najbolj nenavadnih znamenitosti Barcelone. Vstopnica, ki jo lahko pojeste, vam zagotavlja vstop med neverjetne čokoladne skulpture in razstave. Pokusiti morate kremo Catalana.

Švica

Čokoladni vlak
Čokoladni vlak popelje potnike na slikovito potovanje po švicarskem podeželju. Zadnja postaja je degustacija in voden ogled po tovarni čokolade Cailler. Pokusiti morate sladico Cailler.

Blondel
Najboljša butična čokoladnica v Švici je gotovo Blondel, ki je ne smete zapustiti brez ročno narejenih pralin s šampanjcem. Pokusiti morate praline s šampanjcem.

Confiserie Sprüngli
Če se odpravite v Zurich, se ustvaite še v kavarni Confiserie Sprüngli na Paradeplaztu. Privoščite si lahko tudi brunch. Pokusiti morate Luksemburške makrone.

Luksemburški makroni v Confiserie Sprüngli, Švica.
Luksemburški makroni v Confiserie Sprüngli, Švica.

Velika Britanija

The Chocolate Festival
The Chocolate Festival se odvija v štirih različnih mesti po državi. V Londonu so na voljo kakavove terme, degustacijska soba in razstave. Pokusiti morate čokolade in pomarančni bellini.

The Chocolate Boutique Hotel
Obiskovalci si lahko v Bournemouthu rezervirajo sobo v prvem hotelu na svetu, ki je posvečen čokoladi – The Chocolate Boutique Hotel. Poskusite lahko tudi čokoladno fontano v hotelu, obvezno pa ne pozabite na čokoladne palačinke.

Montezuma’s
Montezuma je ena izmed najbolj priljubljenih privatnih čokoladnic v Veliki Britaniji. V Brightonu lahko obiščete originalno prodajalno. Pokusiti morate čokolado z limonino meringo.

Cadbury World
Cadbury je britanska ustanova in ena izmed najbolj ikoničnih znam. Uživate lahko v interaktivnih ogledih, demonstracijah in vožnjah. Pokusiti morate Cadbury Milk.

Cadbury Dairy Milk
Cadbury Dairy Milk

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!