Katere podatke shranjujejo tvoje najljubše mobilne aplikacije?

V zadnjem času je bilo veliko govora o vohunjenju za uporabniki družbenega omrežja Facebook. Brezmadežne pa niso niti nekatere druge aplikacije, ki veljajo za najbolj priljubljene.

Po izbruhu škandala Cambridge Analytica so ljudje postali veliko bolj sumničavi zaradi sledenjem  Facebooka in drugih aplikacij. Zato da boste ob naslednji uporabi aplikacij za vsakdanjo rabo vedeli, katere podatke od vas pridobivajo tehnološka podjetja, vam razkrivamo spletne načine vohunjenja.

Facebook

Facebook ima po svetu več kot 845 milijonov aktivnih uporabnikov.
Facebook ima po svetu več kot 845 milijonov aktivnih uporabnikov.

Facebook zbira podatke o vaših klicih, in sicer s kom ste govorili in kako dolgo. Zgodovina vseh pogovorov, ki ste jih opravili na Facebooku, je shranjena. Aplikacija si zapomni tudi lokacije, na katerih ste se prijavili vanjo, številke kreditnih kartic, IP-naslove, telefonske številke in politične poglede. Poseben algoritem glede na fotografije, na katerih ste bili označeni, prepozna vaše obrazne poteze. Skrite ne ostanejo niti informacije o iskanju po Facebooku.

Twitter

Ali uporabljate Twitter?
Ali uporabljate Twitter?

Twitter shranjuje vaše stike iz telefona. Podjetje upravlja z vsemi javnimi informacijami na vašem profilu in beleži vaše dejavnosti na družbenem omrežju. Opazuje vse zasebne pogovore in lokacije, na katerih uporabniki dostopajo do aplikacije. Sistem je sposoben izslediti IP-naslov, vrsto spletnega brskalnika, operacijski sistem, informacije o napravi …

Instagram

Instagram je v lasti Facebooka.
Instagram je v lasti Facebooka.

Tretje v vrsti preučevanih družbenih omrežij ne zbira tako veliko podatkov o svojih uporabnikih. Zapomni si osnovne informacije o osebi, kot so ime in priimek, uporabniško ime, geslo, elektronska pošta, fotografije in telefonska številka. Instagram preži za informacijami o uporabnikovih dejavnostih na spletu, s katerimi si pomaga pri ugotavljanju trendov.

Gmail

Pošiljanje elektronskih sporočil se je uveljavilo kot vsakodnevna rutina.
Pošiljanje elektronskih sporočil se je uveljavilo kot vsakodnevna rutina.

E-poštna aplikacija Gmail zraven osnovnih podatkov o uporabnikih zbira tudi informacije o napravi, s katere oseba dostopa do računa. Opazuje zasebne podatke, kot so denimo telefonske številke v uporabnikovem imeniku in dolžine telefonskih klicev. Aplikacija prav tako izve podrobnosti o lokaciji, rabi interneta in nastavitvah trdega diska.

Snapchat

Posnetki, poslani preko Snapchata, so prejemnikom na voljo le za kratek čas, aplikaciji pa za vedno.
Posnetki, poslani preko Snapchata, so prejemnikom na voljo le za kratek čas, aplikaciji pa za vedno.

Poleg podatkov, ki jih aplikaciji ponudite sami, Snapchat vseskozi spremlja vaše vedenje. Zato ni nenavadno, da si zapomni, katere filtre uporabljate in katere kanale spremljate.
Komunikacija z vašimi prijatelji ne ostane skrita, saj aplikacija hrani njihova imena in sporočila, ki ste si jih z njimi izmenjali. Dostopa tudi do številnih informacij o vašem pametnem telefonu in posnetkov v galeriji, ob tem pa še spremlja vašo lokacijo in dejavnosti na spletu.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najboljše aplikacije za zmenke 2020, ki si jih boš dejansko želel uporabljati