fbpx

Kitajska vzgojila superščurka, ki lahko vsak dan poje 50 ton smeti

Da nas Azijci vsake toliko časa navdušijo z inovativnimi rešitvami, nam verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Ne glede na to pa so s svojo najnovejšo zamislijo osupnili svet. Na pomoč so namreč poklicali ščurke.

Kitajska vsako leto proizvede skoraj 150 milijonov ton komunalnih odpadkov. Od tega se jih kar 9 milijonov ton nabere v Pekingu. Tako visoke številke so gotovo vzrok za alarm, ki ga Kitajci želijo utišati s posebno vrsto insektov, ki se prehranjuje s smetmi.

Takšnega načina odstranjevanja odpadkov se že poslužujejo v Jinanu, glavnem mestu province Shandong. V tamkajšnjem zbirališču odpadkov najdemo približno milijardo ščurkov. Podjetje Shandong Qiaobin Agricultural Technology, ki stoji za projektom, je nad rezultati tako navdušeno, da želi v naslednjem letu odpreti tri nove poslovne enote.

Kitajci pri odstranjevanju odpadkov sodelujejo z instekti.
Kitajci pri odstranjevanju odpadkov sodelujejo z instekti.

Kitajci nameravajo z edinstveno metodo v 7-milijonskem mestu razgraditi tretjino zavrženih prehrambenih izdelkov. Sistem, ki je sicer vreden občudovanja, pa znanstvenikom povzroča pomisleke. Le kaj se bi zgodilo, če bi zaradi človeške napake ali naravne katastrofe na protost ušlo več milijard ščurkov?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!